0

М ижав интерес под 40% активност беляза четвъртите парламентарни избори в рамките на година и половина. Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС, а голямата изненада са „Възраждане“ на Костадин Костадинов, които прескочиха БСП на Корнелия Нинова.

Интригата след окончателното преброяване на гласовете от чужбина е ще има ли разместване на второто и третото място. Ако се стигне до такава ситуация, съставянето на нов кабинет ще е мисия (почти) невъзможна, прогнозираха експерти пред „Телеграф“.

В края на изборния ден резултатите съвпаднаха с прогнозите на социолозите, които от месеци сочеха като победител ГЕРБ-СДС. Второто място избирателите отредиха на бившите управляващи от „Продължаваме промяната“ (ПП). В късния следобед партията се опита да мобилизира избирателите си с апел: „Секциите се пълнят. Младите хора спасяват България. Помогни им, излез и гласувай“. Избирателната активност обаче продължи да е сходна с тази на последните парламентарни избори, като в 16 ч. по данни на ЦИК дори бе отбелязано абсолютно съвпадение от 25,58%. В същото време от ДПС отбелязаха сериозна активност, а според анализатори е възможно след окончателното преброяване на гласовете от чужбина да има и изненади.

Мандати

Пред „Телеграф“ изборният експерт Даниел Пейчев пресметна процентите и мандатите на водещите политически сили от официалното паралелно преброяване на социологическите агенции. Според експерта ГЕРБ има 24,75%, ПП - 19,60%, ДПС - 14,15%, „Възраждане“ - 9,85%, БСП - 9,15%, ДБ - 7,45%, „Български възход“ - 4,45%, а ИТН са под чертата с 3,85%. При варианта от седем партии в парламента ГЕРБ ще имат 66 мандата, ПП - 53, ДПС - 38, „Възраждане“ - 26, БСП - 25, ДБ - 20, „Български възход“ - 12.

.

 .

Преговори

Още преди официалното преброяване на гласовете тръгнаха сондажи за възможните коалиции, които биха могли да излъчат нов кабинет. Такова е желанието на 55,8% от българите, дори и с цената на компромис, показа проучване на „Галъп“ преди вота на 2 октомври. Според него 25,3% искат нови избори, а 18,9% не могат да се ориентират.

Партиите обаче се оказват в сложна обстановка, защото повечето от тях вече поставиха категорични условия. За „Продължаваме промяната“ абсурдната коалиция е с ГЕРБ и ДПС. Съпредседателят на партията Асен Василев добави към тях и ограничителна мярка за „Възраждане“. От ПП виждат възможна коалиция с предишните си партньори. Още преди да стане ясно, че ИТН могат да изпаднат от парламента, те бяха зачертани като потенциален партньор. Това означава, че най-ухажван в предстоящите преговори ще е новият политически играч  Стефан Янев, ако партията му премине прага.

Според политолога Първан Симеонов от „Галъп“ българите са гласували „консервативно, а не авантюристично“ и са показали на партиите, че трябва да правят компромиси. „Те са загубили любовта си към ПП, но не са си върнали любовта към Бойко Борисов“, коментира Първан Симеонов. Той добави, че ИТН и „Български възход“ ще треперят до последно.

„Минимум три партии ще са нужни за кабинет, ако въобще се стигне до съставянето на такъв“. Така смята политологът Димитър Ганев. Разпределението на мандатите спрямо данните показва, че не само една партия няма мнозинство, но дори и двете големи партии нямат.

„Резултатът е реми“, коментира социологът от "Сова Харис" Васил Тончев пред Dir.bg. Според него правителство може да има с третия мандат, ако той отиде при „Демократична България“. Васил Тончев е убеден, че от ГЕРБ ще върнат мандата, тъй като никой няма да иска да се коалира с тях. "Продължаваме промяната" няма да могат да съставят кабинет само с ДБ и БСП. Така топката се прехвърля към ДБ, които „ще могат да спуснат мостове и към ПП, и към ГЕРБ-СДС, за да се опрат за общо управление на базата на евроатлантически ценности“.