0

О ще при управлението на служебните правителства, патовите изборни резултати, невъзможността за съставяне на кабинет, последвано от ударно влизане във властта на новоучредената “Партия на промяната“, стана ясно, че нищо старо не е забравено. Но и нищо ново не е научено. Апогеят бе показният арест по нощна доба на бившия премиер, бившия финансов министър и пиарката на тяхното правителство.

Още при управлението на служебните правителства, патовите изборни резултати, невъзможността за съставяне на кабинет, последвано от ударно влизане във властта на новоучредената “Партия на промяната“, стана ясно, че нищо старо не е забравено. Но и нищо ново не е научено. Апогеят бе показният арест по нощна доба на бившия премиер, бившия финансов министър и пиарката на тяхното правителство.

В една част от българите той предизвика празнична еуфория, но разгневи партийните привърженици, които се вдигнаха да бранят лидера си с протести. Безпрецедентният за новата ни история скандал приключи за 24 часа. Но ехото е на път да разклати трудно постигната политическа стабилност. И то във време на война в Европа и произтичаща от това икономическа криза, насложена върху неприключилата пандемия. Нека кажем направо - случилото се бе провокация към демократичния път на страната ни. Бруталната публичност на задържането и раздаването на присъди от политици, потвърди опасенията за реваншизъм, заявени още в началото с намерението да “изчегъртват”.

Със сигурност бившите управляващи искат не искат, ще трябва да отговорят на много въпроси, замитани през годините на тяхното десетгодишно управление. Най-важните са как са похарчени парите на данъкоплатците, финансирането от еврофондовете и на обвиненията за корупция. Има и красноречиви факти, които всъщност ги превърнаха в опозиция. Арестът обаче породи още въпроси. Например, защо управляващите проспаха сто дни, а не промениха Наказателния кодекс, така че да могат да се провеждат разпити онлайн. И прокуратурата да може да разпита Васил Божков, обвиняващ тримата във взимане на огромни суми, ощетили държавата с 550 млн лв…

По-сериозният въпрос е дали скритата цел не е била да се тласне страната към нова изборна безизходица и реализирането на нови политически проекти. Ако за дърпащите конците, подобна цел, с хибриден оттенък на руски имперски амбиции, може да се осъществи, като се подтикне опозицията да предизвика брожения и свали правителството, това е на път да се провали. От ГЕРБ вече казаха, че няма да напускат парламента.

Може да изглежда странно, но поредният несистемен подход на премиера, който лично дирижира скандалното задържане, със сигурност осветява всички. И ще изгасне като фойерверк, но ще е ясно кой към какво се стреми. И какво трябва да се прави, за да се запази политическата стабилност. Очевидно “промяната” не може да продължи в полза на онези, които действат на принципа “стани, да седна”, нито в полза на тези, които искат да се смени геополитическата ориентация на страната. Видя се с кой се срещна и с кой не Лойд Остин, военният министър на САЩ в знаковото посещение у нас. Видя се и как се отнесе към срещите си шефката на европрокуратурата Лаура Кьовеши, чийто доклад за противодействие на корупцията ще излезе до дни. Едва ли има някой, който да си мисли, че скандалните арести нямат нищо общо с тези две посещения.