0

* Играта на САЩ е да се намесват непряко

* Можем да приемем до 300 000 бежанци, без да се повлияе хода на пандемията

* Играта на САЩ е да се намесват непряко

* Можем да приемем до 300 000 бежанци, без да се повлияе хода на пандемията

- Проф. Виганов, какви са вашите изчисления и сценарии за войната в Украйна?

-Сценарият е прост. В момента всяка от двете страни се опитва технически да пречупи другата. Това означава да унищожи техниката. По-близо до това, разбира се, е руската армия. Това, което имаше Украйна като техника преди войната, в момента половината вече го няма. Така че след две седмици, ако вървят с тези темпове, руската армия ще пречупи украинската.

Очакваните загуби за руснаците са 45 000 убити и около 200 000 ранени. Не знам кой си е правил сметката, това да бъде блицкриг, но това не са нито руските, нито украинските генерали.

Паралелно с това върви и опита за другото пречупване, което е психологическото. Там Украйна се държи по-добре поради факта, че президентът й е специалист по комуникации, докато руският не е.

- Каква е крайната цел на Путин и какво още очаквате да предприеме, за да я постигне?

-Мисля, че тази война е един гигантски провал на дипломацията. И причината е много проста. Путин не искаше чак толкова много, преди да започне войната. Какво искаше той? Да се признае автономията на областите Донецка и Луганска в рамките на Украйна, това е първото. Второ - да няма такива нападателни оръжия на НАТО в опасна близост до големите руски градове като Москва и Санкт Петербург. Всичко това му беше отказано, дипломатите решиха, че могат да го унижат, смятайки, че той няма да реагира. Защото ако сложите модерни ядрени ракети в Украйна, те за десет минути ще достигнат до двата града. И така Путин практически няма да може да реагира. Дипломатите от западна и украинска страна, решиха, че ще продължат така и няма да изпълнят исканията. Те очакваха обаче, че той няма да започне война и както видяхте, сбъркаха. Сега след началото на военните действия исканията на Путин вече са съвсем други. Той иска Крим да бъде обявен за част на Русия, иска независимост на тези две републики и неясно още какво. В някакъв момент ще се изясни, но той не е дошъл. Целта на Путин е да постигне тези свои искания, защото вече е влязъл във войната, няма как да излезе от нея без резултата, който търси. Така че тази война е много неприятна, точно защото просто така няма да излезе, дори би вкарал допълнителна армия. Още повече, че НАТО не смее да се намеси и правилно, защото Русия има повече ядрени оръжия от всички в НАТО взети заедно. Пак казвам, това беше чудовищна грешка на дипломацията. Сега трябва да се излиза от тази ситуация. Той, за да наложи тези свои искания като минимум, трябва да окупира източния бряг на река Днепър, тази част от Украйна, на която се водят бойните действия. И вземе ли Киев, оттам нататък той би могъл да окупира цяла Украйна.


- Според вас правдоподобни ли са спекулациите, че страната ни е следваща мишена?

- Не вярвам, че ние сме следващите, защото при нас ситуацията вече е съвсем друга. България е член на НАТО. И има клауза в договора, която задължава натовските държави да се защитават една друга. НАТО може да откаже да затвори въздушното пространство на Украйна, но ако у нас се стигне до военна намеса, въздушното ни пространство ще бъде веднага натоварено. Това ще значи пълномащабна ядрена война. Нито Путин е толкова глупав, нито във Вашингтон са толкова глупави, че да направят това.


- Смятате ли, че САЩ биха се намесили в Украйна и в какъв момент би се случило това?

- Съединените щати директно няма да се намесят и неколкократно го заявяват. Няма да се намесят поради простата причина, че на тях им е по-изгодна друга игра. А тя е да се намесват непряко, отслабвайки Русия. На тях им е изгодно да поддържат украинската армия, колкото се може по-дълго време, за да може тя да изтощава руската колко се може повече. По този начин те укрепват водещото си положение в НАТО, защото се вижда, че ако ги няма САЩ - какво са европейските армии пред руската. Те не биха могли да устоят на ядрените оръжия на руснаците и единственото, което балансира са тези на американците. Мисля, че Путин би могъл да си позволи да използва тактически ядрени оръжия в Украйна, но няма да го направи. Дори и да се случи, НАТО няма да му отговори. Обаче не вярвам да се стигне дотам, защото целта на Путин не е такава. Ако идеята му беше - тотална война, той досега да я е завършил. Вкарва тежките оръжия и украинската армия и половината население си заминават. Но той явно не цели това, затова наблюдаваме една война, в която една много по-силна армия се бие общо казано - бавно с една много по-слаба такава от нея. Целта му сега е да няма толкова много цивилни жертви, но не смятам, че това ще се осъществи. Все пак част от цивилното население в градовете ще остане и когато започнат пълномащабните военни действия ще има жертви, за съжаление. Моят съвет към българите, които са там е да се махат докато свърши това, защото най-важното е да оживеят.


- Правили ли сте изчисления с колко жертви двете страни ще платят цената на войната?

- Не съм правил такива изчисления, но се промъкнаха данни, че руснаците са купили 45 000 чували за трупове, т.е. се очаква броят на жертвите да е такъв. Ако сложим по трима ранени на един убит, се падат около 130 000 – 140 000 ранени, максимално около 200 000 грубо казано се очаква да бъдат загубите на Русия в тази война, като това са сметки на руския Генерален щаб. Украинските загуби няма да са по-малко, а напротив и това ще стане ясно в момента, в който цивилното население се изнесе от градовете и започнат нещата по същество. Тогава се очаква да вкарат много неприятни оръжия, които са направени точно за това. Тогава загубите на Украйна се очаква да започнат да растат много бързо.


- Какви ще са последствията от войната за България?

- Ние сме страна в този конфликт. Не може да се каже, че сме неутрални, защото сме в НАТО. Нашите отношения с Русия с години няма да са добри, и икономически, и политически. Също така трябва да помислим и за нашата отбрана, защото се видя, че много обещания се дадоха за помощ на Украйна, но като се стигна до това видяхме как се помогна. Доставят им се леки оръжия, които обаче само за известно време биха могли да удържат руските набези. Така че ние трябва да си помислим и да огледаме армията ни, която никак не е в блестящо състояние. Трябва да се укрепи отбраната, икономиката, демографията, много неща са. Както казват китайците – кризата е възможност за такива действия, които да насочат системата по траектория, която да е по-благоприятна. Тази, по която ние вървим, не е.


- Броят на бежанците, които навлизат на наша територия как ще повлияят на пандемията?

- Моята работа беше да изчисля какво количество бежанци можем да приемем на месец, без да се наруши положителният ход на пандемията. Числото е близо до 100 000 месечно за три месеца, т.е. ние можем да приемем до 300 000 бежанци без да се повлияе хода на пандемията със падане на броя на заболелите. Така че от тази гледна точка не виждам проблеми. Те по-скоро ще възникнат много по-рано от логистиката. Защото като приемем 100 000 човека за месец, къде ще ги сложим. С тази бройка вече стигаме до населението на един град, колкото Пловдив. Това са логистични проблеми, затова аз не разглеждам епидемичния проблем като такъв, защото преди него ще се появят други.


- Отново виждаме региони в зелено на картата. Отшумява ли вълната?

-Вълната у нас отдавна отшумя. Дифузното разпространение спира, има го вече само в няколко области на страната. Днес мисля, че са само 15 области, които са на етап едно от най-новия план на министерството. Има даже и две области, които вече са извън него и при тях не би трябвало да има никакви мерки. Остават 11 области, всичките от които са на етап 2, те вървят към първи. Очаква се, че каквото министър-председателят е обещал да се случи до 20 март, да се оправдае. Вчера регион едно беше в жълтата зона, днес той вече трябва да е в зелената, защото почти всички области, без София-град са вече в зелено в този регион „едно“. Нещата вървят добре, просто трябва да се внимава и текущият сценарии да се държи стабилен, защото върши работа, както виждате. Заболеваемостта намалява, леглата също. Започнаха да се взимат легла от COVID отделенията, за да се използват за други цели. Защото все пак не е само COVID, има и планови операции, които вървят и някои от тях имат нужда от интензивни легла. И това забележете се случва посред зима. При тази вълна нещата бяха направлявани малко по-добре отколкото при другите, заради опита, който бе натрупан.


- Според вашите сметки ще достигнем колективен имунитет?

- Още от преди две години казах, че такъв имунитет трудно ще бъде достигнат, поради простата причина, че на ваксинираните или преболедувалите, след 8-9 месеца имунитета им пада. Според мен никога няма да се постигнат тези 70% колективен имунитет. Може да се каже, че ще си изкараме една спокойна пролет и лято и наесен ще влезем в сезона с малък процент население, което ще има имуните, поради факта, че в момента почти никой не се ваксинира, а на преболедувалите и ваксинираните дотогава ще им е изтече имунитета. Поради тази причина трябва да се внимава.

ВИЗИТКА:

-Роден е на 2 декември 1965 г. във Велико Търново

- Завършил е Физическия факултет на СУ „Климент Охридски“

- Специализирал е в Германия

- Удостоен е с Първа награда на Съюза на учените в България за най-добри научни постижения през 2007 и 2017 г.

- Прави анализи и прогнози за Националния оперативен щаб за борба с COVID-19