0

Р аботата на свободна практика предлага ниво на свобода, което традиционната заетост не може да достигне. С тази свобода обаче идва отговорността да управлявате собствените си финанси. За разлика от служителите на заплата, които получават предвидима заплата, фрийлансърите трябва да бюджетират и планират различни доходи през годината. 

Бюджетирането при работа на свободна практика изисква повече от просто проследяване на разходите и определяне на цели за спестяване. Това включва разбиране на паричния поток, преговори по договори и данъчни последици.

В тази статия ще проучим ключовите компоненти на успешното бюджетиране на свободна практика, има ли нужда да си давате заплата и дали може с помощта на бърз кредит само срещу лична карта,  да развивате бизнеса си.

Предизвикателствата на бюджетирането при работа на свободна практика

Най-голямото предизвикателство е, че никога не знаете какво ще ви донесе новия месец - колко пари, колко работа, колко свободно време. Спокойно, тази неизвестност с времето ще се превърне в подреденост и режим, стига обаче да вземете отрано мерки.

Определете ясни цени на продукта или услугата ви. Дори да ви е трудно да остойностите реално, назовете сума и се придържайте към нея за всеки клиент. Така ще ви е по-лесно да пишете офертите и да смятате бъдещите приходи. 

Спестяване за данъци и спешни случаи

Никога, никога, никога не забравяйте фирмените и данъчните си разходи. Не пестете от счетоводство и не се опитвайте да сте все в “сивата зона” на икономиката. Големите, сериозни клиенти рядко се доверяват на неизрядни подизълнители. Поставете бизнеса си на сериозна основа и ще ви взимат насериозно.

А по-сериозно нещо от годишните данъци няма. Постъпете разумно и отделяйте всеки месец малка сума, която ще ви помогне да платите данъците си в края на годината без да изпразвате сметката си до дъно.

Колкото до спешнтие случаи, най-големият им недостатък е, че пристигат без предизвестие. За тях имате два варианта за действие - да ги потушите от резерва, който се трупа благодарение на това, че не харчите целия си приход за лични нужди (вижте по-долу) или да изтеглите бърз кредит срещу лична карта без трудов договор и да решите проблема.

Впрочем, не са една и две фирмите, които оперират чрез взимане и връщане на кредит. Можете да се ориентирате за сроковете и вноските с помощта на Изи Кредит калкулатор.

Създаване на реалистичен бюджет

Когато човек е на свободна практика, понякога може да получи много пари накуп за голям проект и да му се прииска да ги похарчи всичките накуп.

По-разумно е да си определите собствена “заплата” - сума пари на месец, в които да вмествате житейските си разходи. Тази сума задължително трябва да е по-малка от онова, което печелите от проекти.

Планиране на приходи 

Може да ви се струва странно, но човек може да планира приходите си дори когато не е на заплата. Най-лесно е да предлагате услуги на абонаментен принцип с плащане всеки месец. Така знаете колко пари можете да очаквате през следващия месец.

С времето ще се очертаят и най-популярните ви услуги, както и най-добрите ви клиенти. Когато свикнете да предлагате най-търсеното на подходящите хора, приходите ще се увеличат неусетно. 

И не губете кураж дори да имате слаби месеци. Щом има какво да предложите, ще се намерят и хора, които да го купят.

В заключение нека обобщим кои са стъпките при бюджетиране при работа на свободна практика:

  • Определете точни цени на продуктите или услугите си
  • Плащайте си заплата, по-малка от месечните ви приходи
  • Отделяйте за данъци и счетоводство
  • Използвайте силата на бърз кредит, за да развивате бизнеса си
  • Планирайте приходите с добре структурирани абонаменти

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.