0

В ойната в Близкия изток няма да се реши в небето, от което израелските военновъздушни сили продължават да бомбардират палестинците, а в дълбините на подземния свят -  в мрежа от тунели, построени от джихадистите под Ивицата Газа и под израелската граница с Ливан. Истински подземни крепости, които се разклоняват на няколко нива в продължение на десетки километри, където са барикадирани най-опитните бойци и най-добрите оръжия. Но ако в близкото минало тези катакомби по същество са имали отбранителна функция - осигурявайки подслон за бойци, дронове и артилерия - сега те са трансформирани в щурмови бази.

Урокът на Хизбула

Майсторите на тези инженерни съоръжения са терористите от ливанската Хизбула, която получи подкрепа от ирански и севернокорейски техници за построяването им. През последното десетилетие шиитското движение умножи военния си капацитет: намесата му в конфликта в Сирия му позволи да усъвършенства бойната си тактика, особено в градските центрове, и да си сътрудничи на място с елитните войски на Москва и Техеран. В руините на Алепо бяха изковани безпрецедентни разбирателства между фундаменталисти от целия арабски свят, които оставиха настрана религиозните аргументи, за да проучат как да победят Израел. Планът за операцията на Хамас вероятно също е бил замислен именно там, пише La Repubblica. 

Хизбула има легион от ветерани, които се готвят да ударят Израел: миналия януари тя пусна видео, в което симулира пробива на отбраната, демонстрирайки някои от процедурите, използвани от палестинските саботьори. Тази единица беше наречена „Единица за намеса 125“, след това беше преименувана на „Радуан“: бойното име на Имад Мугнийе, номер две в шиитското движение, убит от Мосад през 2008 г. и архитект на най-кървавите атаки в Бейрут. Сега тя се ръководи от Хайтам Али Табатабаи, роден в Ливан с баща иранец. Това са почти 2500 мъже с модерно оборудване. Войниците преминаха бойното си кръщение в Сирия срещу редиците на Ислямска държава и Ал Кайда. Офицерите участваха в тридесет и два дни конфликт срещу Израел през 2006 г., спирайки офанзивата на бронираните превозни средства на Цахал (израелските отбранителни сили). 

Линията Мажино

Доклад, публикуван преди три години от изследователския център Алма и редактиран от бившия офицер от разузнаването Тал Беери, твърди, че Хизбула е изградила 45-километрова линия Мажино (на името на голямо френско подземно отбранително укрепление, използвано по време на Втората световна война) под границата, но има подземни пътища, които стигат до южните предградия на Бейрут, другият център на шиитската общност, докато складовете за боеприпаси са разположени в дълбините на долината Бекаа, извън обсега на израелските оръжия. „Тунелната земя“ се простира между Сидон на запад, езерото Караун на изток, Марджааюн и Набатие на юг. Под тридесет и шест села, хълмове, ферми се намират крайъгълните камъни на верига от съпротива, предназначена да трансформира израелския напредък в колосална засада.

Изсечените в скалите замъци имат генератори и осветление, водоснабдяване и вентилационни отвори с газоустойчиви филтри. Вътре те съхраняват доставките на оръжия за насочване към израелски градове, с командни центрове и позиции за изстрелване на ракети, затворени от люкове, които скриват топлината от инфрачервените зрители на разузнавателния самолет. През 2006 г. тези защити позволиха на арсенала да оцелее при бомбардировки, докато благодарение на дългите пътеки екипи, въоръжени с противотанкови ракети, се появиха зад израелските бронирани колони.

Битка в тунелите

Благодарение на мрежа от сеизмографи и акустични сензори през 2018 г. сапьорите на израелските отбранителни сили идентифицираха осем строителни обекта и ги унищожиха. Видяното в Газа обаче поражда опасения, че операцията "Северен щит" не е спряла джихадистите, а само ги е тласнала още по-надолу.

Всъщност ъндърграундът е сцена на тих дуел за улавяне на шумовете на противника. Същото предизвикателство, което често е решавало обсадите от шестнадесети век насам, със сапьори, които копаят тунели, за да подкопаят бастионите на съперниците: известната жертва на Пиетро Мика, който умря през 1706 г., взривявайки френския тунел под стените на Торино. Но тази игра в бездната с кирки, чукове и динамит изигра ключова роля в Първата световна война. Не само цели окопи бяха погълнати от експлозията на тунелите, но дори и върховете на Алпите: през март 1918 г. австрийците с 50-тонен заряд сринаха върха на Пасубио, разпадайки алпийския гарнизон. Италианците копаеха на метри от тях и бяха избити до крак. Повтарящият се кошмар на Томас Шелби от сериала “Peaky Blinders”. 

Другият сценарий за Газа

Ужаси от миналото? Не, много анализатори се опасяват, че това може да бъде глава в новата война. Два пъти Хамас използва тунелите, за да взриви кулите на Стената и много тонове бомби бяха поставени под входовете на Ивицата. Но израелците биха могли да обърнат сценария: вместо да атакуват на повърхността, да пренесат сблъсъка под града, където е сърцето на военната мощ на палестинската формация. Пробиване в корема на Газа с дистанционно управлявани къртици и след това разрушаване на джихадистките леговища с експлозиви.

Единственото слабо място в безкрайното разклонение на палестинските тунели е геологията: в Ливан има скала, там има само пясък и глина, които правят структурите крехки. Но мрежата е плашеща, слиза до 30-40 метра, простира се навсякъде, позволява на партизаните да се придвижват безопасно от една сграда в друга. Петте дни авиационен огън не изглежда да са засегнали този обърнат с главата надолу метрополис: вторичните експлозии на боеприпасите свидетелстват, че досега е бил ударен само един от складовете за боеприпаси. И слизането в този ад, за да се изправи срещу гнездата на съпротивата, може да коства огромни загуби на израелските бригади.

Стратегическата заплаха

От 2013 г. щабът смята тунелите за "стратегическа заплаха" и сапьорният батальон "Яхалом" е преобразуван в новата мисия с 900 специалисти. Върхът на копието е компанията „Samoor” (Невестулка), която трябва да проникне в катакомбите. Те са наследници на американските пехотинци, слезли в лабиринтите на Виетконг, описани от Майкъл Колинс в "Паметта на мишката".

В Тел Авив има група учени - наречени "Мозъкът" - които изобретяват иновативни системи, до голяма степен строго секретни, за да локализират и завладеят тунелите. Най-новият е малкият летящ дрон “Lanius” , оборудван с изкуствен интелект - „прилеп“, способен да разпознава бойци в тъмнината и да ги ликвидира, ако е необходимо. Тези машини обменят данни с други машини, които сами управляват нападенията, без да излагат хората на риск. Но съжителството между роботи и войници не винаги е идилично и всичко може да се случи в бездната. Ако технологията се провали, хората трябва да се справят със ситуацията. И когато са изправени пред неочакваното, сапьорите често предпочитат да вземат нещата в свои ръце, като генерал Рафи Мило, който през 2018 г. беше наказан, защото грабна картечница, за да влезе лично в тунел на Хизбула.