0

Т ази седмица е ключова за развръзката на политическата криза, която възникна в Република Северна Македония след местните избори и обявената оставка на премиера Зоран Заев, но независимо дали развръзката ще бъде в ново парламентарно мнозинство с Алтернатива за ново правителство или предсрочни парламентарни избори, реализацията ще продължи по-дълго, коментира "Слободен печат".

След срещата си в петък с лидера на Алтернатива Африм Гаши Заев обяви, че утре на заседание на Централния и Изпълнителния комитет на СДСМ ще бъде констатирана неговата оставка и ще започне процедура за избиране на нов партиен лидер.

Лидерът на Алтернатива Африм Гаши от своя стана каза, че утре партийните органи ще дискутират дали ще останат в опозиция или ще приемат поканата

да участват в правителството, за да се изпълни целият мандат до 2024 година.

За опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която заради един депутат не успя да осигури мнозинство и евентуално да състави свое правителство, единственият изход са нови парламентарни избори, пише скопският вестник.

След партийните срещи в СДСМ и Алтернатива се очаква да продължат разговорите между двете партии, ако опозиционната партия реши да влезе във властта. В СДСМ пък ще започне подготовката за избор на нов партиен лидер на преки партийни избори, който според Заев би следвало и да състави новото правителство, пише изданието.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски вчера в Охрид не пожела да коментира оставките на Заев и въпроса за неговия наследник. "Дали ще си даде оставката или не ... оставяме да реши, да почакаме до вторник", каза Мицкоски.

В последните часове, премиерът в оставка на Република Северна Македония Зоран Заев се бори да подсили правителствената коалиция, за да не се разпадне при първия полъх на вятъра, и едновременно с това гледа към София с надеждата, че "децата от Харвард", спечелили на изборите, ще деблокират

перспективата за членство на страната в ЕС

се посочва в коментарна статия на гръцкия вестник "Катимерини".

В статията под заглавие "Заев и децата с папионки" Ставрос Дзимас пише, че правителството на Заев се подкрепя от 59 депутати от партията му и партията на Али Ахмети, но му трябват поне още двама депутати, за да се сформира мнозинство. С помощта на Ахмети и американски фактори се водят преговори с малката албанска партия "Алтернатива", която има четирима депутати в парламента. Според информацията "пазарлъкът" има положителен развой и Заев ще пристъпи към промени в състава на кабинета.

Ако в България бъде сформирано правителство, което според заявката на победителите от "Продължаваме промяната" ще преговаря по въпроса на наложеното от София вето за членството на Северна Македония, Заев ще работи с българско правителство, което не е зависимо от националистите на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, чиято партия остана извън парламента, посочва "Катимерини".

Всичко показва, че в средата на декември в България ще бъде сформиран кабинет от Кирил Петков с участието на три други партии - Демократична България, БСП и Има такъв народ, се отбелязва още в публикацията. Новото правителство ще трябва да се справи с въпроса, оставен отворен от предните кабинети, по отношение на упражненото право на вето за определяна на дата за начало на преговори за членството на Северна Македония в ЕС.

Дзимас пише за натиск от американски и европейски представители, оказван на София за отмяна на ветото и започване на диалог със Скопие за постигане на взаимноприемлив компромис. Поне предизборно спечелилите изборите в България гледаха положително на възможен изход от безизходицата, се посочва още в статията.

Дори в България да бъде сформирано правителство, което би искало да деблокира темата

срещу нещо в замяна

и оттегли ветото, това може да не стане до 14 декември, когато ще има среща на върха на ЕС и Скопие се надява европейските партньори да вземат положително решение по отношение на членството на Северна Македония.

Франция иска въпросът да бъде решен в рамките на декември, тъй като в противен случай ще бъде прехвърлен за нейното председателство на ЕС.

Американците и германците също искат, по други причини, темата да бъде приключена, посочва изданието.

Ако Скопие получи дата за преговори, Заев може да си тръгне достойно и да се прибере вкъщи с ореола на лидера, успял да постигне двете големи национални цели - членство в НАТО и ЕС. В този случай ще се окаже, че майсторски е хвърлил заровете с подаване на оставката си, коментира авторът.

В заключение, политическото бъдеще на самия Заев и на правителството му е в ръцете на "децата с папионки" и западните му приятели, от които до момента (може да) се чувства предаден, се посочва в извода на анализа.

Преди парламентарните избори един от лидерите на спечелилата партия - "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че ще търсят

нов подход за решаване на проблема

между Скопие и София. "На Балканите живеят 65 милиона души и когато можем да имаме единен пазар, свободна търговия, инфраструктурни връзки и да летим от Скопие до София за 40 минути, всички ще живеят по-добре. Балканизацията и разделенията в региона попречиха да работим за по-голямата цел и да бъдем по-добри", каза Петков.

Той подчерта, че преди няколко месеца на среща със заместник-министъра на икономиката на Северна Македония са се договорили да разговарят за общата търговия, както и за това кои са българските и македонските доставчици на стоки и услуги и кои са клиентите в двете страни. "Видяхме, че София и Скопие имат много възможности за взаимна полза. Проблемите спряха тези възможности, от които двете страни може да имат полза и да напредват. България и Северна Македония трябва да работят заедно и това трябва да стане с работни групи, които трябва да бъдат съставени не само от историци, а и от хора от бизнеса, науката и културата, за да може да говорят за това, от което всички ще имат полза, а не за онова, от което едната или другата страна потенциално може да има загуби", каза Петков.

Според него това трябва да се прави в последователен процес, не веднъж на четири месеца, а всеки месец с конкретни резултати, за да може България да види коя е темата, от която Северна Македония е най-заинтересувана.