0

Ф олклорната прима Поли Паскова прибави още едно място на световната карта, на което е повеждала хорото - Мариянската падина. 

Певицата заедно с ансамбъл „София 6“ направиха половинмесечно турне на Северните Мариянски острови. За първи път на островите Сайпан и Гуам, които се намират между Филипинско море и Тихия океан, прозвучаха български песни и многобройната публика се наслаждаваше на родните неравноделни ритми. 

Голф

„Не знаехме нищо за това място, освен че го свързвахме с Мариянската падина, която е най-дълбоката. Прочетохме всичко, което беше написано в интернет, и приехме това предизвикателство, което беше свързано с нелек и дълъг път. 

Първото ни стъпване беше в столицата - Сайпан. Тук нашите очаквания бяха надхвърлени многократно. С плакати и бурни аплодисменти ни посрещнаха още на летището“, разказа пред „Телеграф“ Поли Паскова. Цялата БГ група е настанена в най-луксозния хотел на острова, на брега на Филипинско море, където целогодишните температури са между 28-30 градуса, а влагата е толкова голяма, че косите им се къдрели, колкото и да ги изправят.

Поли Паскова пред една от забележителностите.

 Поли Паскова пред една от забележителностите.
Поли Паскова

Сайпан е известен и сред почитателите на голфа. На острова има няколко класни голф игрища, две от които са по дизайн на Грег Норман и предлагат разкошни гледки към океана от крайбрежните скали. „Зарадвахме се, когато разбрахме, че не сме уцелили периода на тайфуните, които задължително минават поне веднъж годишно след месец юни“, обясни звездата. Вниманието, уважението и персоналното обгрижване от домакините нямали аналог. 

На брега на Тихия океан.

 На брега на Тихия океан.
Поли Паскова

Програма

Програмата е била доста динамична, с по 2-3 участия на ден.

„Бяхме поканени и в двете местни радиа, които подобаващо разгласиха за нашето присъствие, за което съдехме по препълнените зали и открити площи, където се провеждаха нашите събития. Даже бяхме на първите страници на техните вестници“, доволна е Поли.

Посрещани с почести.

 Посрещани с почести.
Поли Паскова

Още на следващия ден са посрещнати от кмета на остров Сейпан - Рамон Камачо, а официален прием е дал и губернаторът Арнолд И. Паласиос.

В кабинета на губернатора.

 В кабинета на губернатора.
Поли Паскова

„Но това, което най-много ни зарадва, беше участията ни в техните училища, където разказвахме на децата за България, за българския народ, че имаме древна история и култура, че у нас има 4 времена, 7 етнографски области и т.н  Трудно е да се опише как стотици деца пляскаха в ритъма на песента и крещяха от радост - само ако знаете колко висок емоционален заряд се получи?! Винаги накрая се хващаха за ръце с нас и ги учехме да играят право българско хоро“, разказва Паскова.

Децата, запленени от българския фолклор.

 Децата, запленени от българския фолклор.
Поли Паскова

Кану

Въпреки натоварената програма са имали и почивни дни, в които са обиколили интересни места из острова и са разбрали важни неща за тяхната история и културата. Основните племена, които населяват острова, са чаморо и каролини. „Успяхме да се повозим и на техните древни канута, на модерна лодка също, където отидохме до малкото островче Манагаха, известно с едни от най-красивите плажове и места за шнорхелинг, а организаторите се бяха погрижили за пикник.

Гмуркахме се в топлото море, а на кораба ни бяха приготвили пресни плодове, характерни за региона. Преди отпътуването за остров Гуам имаше прощална вечеря, организирана от кмета, раздадоха ни подаръци, грамоти, венци и се насладихме на музикалната програма на местните групи. На някои от нашите танцьори видях сълзи в очите им - не ни се тръгваше оттук“, призна певицата.

Корали

Едно от най-интересните места е най-големият остров Гуам, където населението е 3 пъти по-голямо и с много повече туристи. Гуам е известен още като острова без птици. През 50-те години с военнотранспортен кораб от Папуа или Нова Гвинея била докарана кафявата дървесна змия, която за кратко време прави огромна популация и изяжда яйцата на птичките.

Стигнало се е до 1500 змии на хектар. Тогава викат специалист зоолог (българин) и решават да спуснат отровени мишки с тиленол и така вече популацията е намаляла. Мнозина са убедени, че Гуам е най-екзотичното място, принадлежащо на САЩ. Плажовете с кристално чиста вода, хотелските комплекси и безмитните магазини привличат на година над 1,5 милиона посетители, повечето от които японци и южнокорейци. Там се намира прочутото Кралство на черните корали – подводен риф, който представлява отвесна скала, спускаща се на 100 м дълбочина.

Раковина

На летището са ги посрещнали с песен, а един от организаторите свирел на раковина. Местната телевизия им взела интервю. „На мен ми викаха Мис Поли, защото Паскова ги затрудняваше. Така шеговито ме наричаха и танцьорите от ансамбъл „София 6“.

С колегите от ансамбъл София 6 на летището.

 С колегите от ансамбъл София 6 на летището.
Поли Паскова

Тук програмата също беше динамична - всеки ден по 2 изяви. Отново официална среща с губернатора и тук като на другия остров се бяха постарали да прекараме добре - отново яхти, гмуркане, наблюдавахме стадо делфини, които плуваха около нас, от водата извадихме истинска морска звезда, която стана като каучук, щом я докоснахме с ръце“, сподели изпълнителката.

Истинската морска звезда, станала на каучук.

 Истинската морска звезда, станала на каучук.
Поли Паскова

Ангели

Заедно с нашата група имало и южнокорейски състав, който с много бавни и отривисти движения играел танц с ветрила и тъпани. „Но нашите български хора нямат аналог - имах чувството, че земята трепереше под шопското натрисане - публиката скандираше и беше във възторг, чуваха се силно викове и ставаха на крак да ни аплодират. Всички участници бяха научили местния танц „Хафа дей“ и го играеха на всички представления.

Урок по танци.

 Урок по танци.
Поли Паскова

Но финалната вечер беше запомняща, в най- луксозната част на острова, на супер професионална сцена и с многобройна публика. Аз винаги пеех по няколко песни, редувах фолклор и някоя шлагерна песен. Най-силна беше реакцията на песента „Изпращам ти ангели“ - публиката пляскаше през цялото време, а на танцьорите от ансамбъл „София 6“ им стана любима и всички я пеехме заедно“, разказа още Поли Паскова.

Откри сънародници в Гуам

На острова Поли Паскова и колегите й срещнали и петима българи, с които завързахме топли отношения: „Бистра и нейният съпруг бяха с нас през по-голяма част от времето. Заведоха ни в елитен крайбрежен ресторант, където се наслаждавахме на едночасова шоу програма на местни професионални групи и похапнахме рибни деликатеси. Запознахме се и с една българска лекарка, която скандираше силно пред сцената „Благодаря ви!“, когато чухме българска реч, я качихме на сцената, а тя толкова много се вълнуваше и ни прегръщаше силно! Оказа се, че само четирима българи живеят и работят в Гуам, имаше още една нашенка, която със съпруга си американец бяха дошли на екскурзия. Когато са разбрали, че българска група е там, бяха се наредили на първа линия. Впечатли ни с това, че беше научила мъжа си на български, а тя не искаше да говори на английски“.

Косата й се къдрела от влажното време.

 Косата й се къдрела от влажното време.
Поли Паскова

Най-големият пазар в Сеул

„Имахме възможност за 2 дни да разгледаме и Сеул - един голям мегаполис, посетихме най-важните музеи и атрактивни места и най-големия пазар на града, возихме се и на тяхното метро. Наред с отговорностите, които имахме, турнето премина в много смях, закачки и весели моменти. Искам да благодаря на всички за високия професионализъм и най-вече на ръководителя на ансамбъл „София 6“ Николай Несторов за доброто отношение и да изразя възхищение от организаторските му качества! Островите Сайпан и Гуам ще останат в сърцата ни завинаги като едни от тези територии на приемственост, сърдечност и гостоприемство❤️ Убедихме се, че между народите няма езикова бариера, ние разговаряме чрез песните и танците си. Това е онзи истински разговор между душите и сърцата на хората! Така правим света по-добър и по-красив!“, каза Поли Паскова.