0

К ойто има стар дрян в двора знае, че той може да се разрасне и сплете, така че да не може да се мине покрай него. Тъй като дрянът, за да ражда плодове, не обича да е сам, много стопани имат поне по две дръвчета. И ако те са наблизо, могат да сплетат клоните си. Така нямат достатъчно светлина, а освен това е трудно да се берат плодовете. Също така те стават многобройни, но за сметка на това малки.

Специалистите съветват дрянът да се подрязва в редки случаи, като основните клони да не се пипат. И понеже той е първото дръвче, което цъфти през пролетта, това означава, че резитбата трябва да се направи, преди да са цъфнали пъпките. Затова трябва да се издебне времето, след като снегът си е заминал и се е позатоплило, но да не стане твърде късно.

Най-простият начин да подкастрим  безболезнено дряновото дръвче е с лозарска ножица. Това, което трябва да направим, е да огледаме малките клончета, които са се пръкнали по ствола. Режем смело до самата кора с един замах.  Целта е да нараним минимално дръвчето, защото през раните могат да влязат вредители. Режем всичко, което е щръкнало дори и да има тук-там пъпки. Става дума за клончета до двайсетина сантиметра най-много.

 Кастрим дряна, преди да цъфне.

  Кастрим дряна, преди да цъфне.
PIXABAY

Междувременно оглеждаме тези клонки, които са се промъкнали през пространството между основните и яки основни клони. Ако е необходимо, трябва да ги изправим, така че да имат пространство, в което свободно да се люлеят. По този начин те няма да се трият в кората на яките и основните и взаимно няма да се нараняват. Знаем, че всяка рана върху кората на дръвчетата е отворена врата за гъби и болести.

Много е важно да знаем, че дрянът не обича нито много подхранване, нито иска специално внимание. Все пак, когато настъпят големите жеги, на каквито сме свидетели през последните години заради климатичните промени, е добре да го поливаме от време на време. Иначе плодовете може да узреят преждевременно, да станат малки и да изсъхнат на самото дърво.

Резитба на короната против стареене

Експертите съветват, че в някои случаи резитбата на дряна е задължителна, но в някои случаи е целенасочена. Ето и вариантите. Изтъняването на короната е основният вид резитба. Извършва се преди началото на соковия поток (през февруари-март, в зависимост от региона). На клони, растящи вътре в короната, слаби, криви и с дефекти, счупени или триещи се един в друг, върховете се отстраняват (лесно се разпознават - това са строго вертикални издънки на клон, които не се вписват в цялостната картина на короната). Подрязване против стареене се извършва върху 15–20-годишни растения - съкращават се с 1/3 или се отрязват стари клони, растящи както отвън, така и вътре в храста.

 Дренките съдържат много витамин С.

  Дренките съдържат много витамин С.
УИКИПЕДИЯ

Оформяме и като храст

Формиращата резитба се извършва в зависимост от това дали дрянът ще расте като дърво или храст. За да се образува храст, след засаждането разсадът се скъсява до 40 см. Скелетът на храста се формира от растящите издънки - 3-4 клона остават да растат отстрани. През 2-рата година се отрязва централната издънка (водач). За да се образува ствол, всички странични клони се изрязват от централния издънка на височина от 20 до 40-50 см над нивото на земята. Оставят се от 5 до 7 скелетни клона, засадени по схемата 5х5 м, и 2-3 клона в удебелени насаждения.