0

С лед като снегът се стопи, преди да набъбнат пъпките на овошките, е добре да напръскаме с вар или бордолезов разтвор, съветват специалистите. По този начин ще дизенфекцираме дръветата, а бордолезовият разтвор е отлично средство срещу много причинители на болести като  мехурки по сливата, къдравост по прасковата, кафяво гниене, струпясване по крушата и др. Работният разтвор трябва да бъде изхвърлян на по-едри капки, така че да се облее цялата корона и стволът на дърветата.

Преди това трябва добре да огледаме дръвчетата и там, където има пукнатини, рани и раковини по кората на дърветата, е необходимо да почистим до здрава тъкан. Както вече „Телеграф“ писа, концентрацията на бордолезовия разтвор за зимно пръскане по време на покоя на овощните дръвчетата трябва да бъде 2%. За да е ефикасен, той трябва да бъде качествено приготвен, като се спазват необходимите последователност и пропорции. За приготвяне на 100 литра 2-процентов бордолезов разтвор са необходими 2 кг син камък (меден сулфат) и 3 кг гасена или 1,5 кг негасена вар. Добре е синият камък да се разтвори предварително в около 10 литра вода.

В голям съд, най-добре бидон, а не метален варел се наливат 80 литра вода, към която през цедка се сипва цялото количество разтворен син камък. Гасената вар се слага в друг съд с 10-15 литра вода и се бърка до пълното й разтваряне. Ако варта е негасена, първо трябва да се изгаси и да се изчака разтворът да изстине. След това варта се сипва във варела със синия камък на тънка струйка през цедка и с непрекъснато бъркане. Разтворът постепенно започва да променя цвета си, като помътнява. Когато цялото количество вар се сипе във варела, ако е необходимо, се долива вода до 100 литра.

Щом се вдигне снегът, почистваме болните части на малините и третираме с бордолезов разтвор.

 Щом се вдигне снегът, почистваме болните части на малините и третираме с бордолезов разтвор.
Светлана Трифоновска

Ето как да приготвим 10 л бордолезов разтвор с концентрация 1%. В по-дълбок съд наливате 8 л вода, в която разтваряте 100 г син камък. В друг по-плитък съд в два литра вода разтваряте 200 г гасена вар или 75 г негасена до получаването на т. нар. варно мляко. Прибавяте през цедка на тънка струйка и при непрекъснато бъркане варното мляко към разтвора от син камък. Трябва да имате предвид, че медният сулфат, известен като син камък, разяжда железните и цинковите съдове. Затова те не се използват при направа на бордолезов разтвор. Въпреки че бордолезовият разтвор е най-използваният препарат за растителна защита срещу болестите по лозята, овощните дървета, тютюна и зеленчуците, той може да навреди, ако не се приготви правилно. Когато се употребява лошо неутрализиран бордолезов разтвор, с недостатъчно вар, може да се причинят изгаряния по растенията. Важно е да се употреби в същия работен ден, тъй като бързо се променят качествата му.

Капчиците на бордолезовия разтвор засъхват бързо, но под действието на въздуха и влагата от тях се отделят малки количества синкамъчен разтвор, който е силно отровен за причинителите на болести. За това предупреждават агрономите по растителна защита, особено когато се употребява при вече разлистили се овошки. Пръскането с бордолезов разтвор не е ефикасно, ако е извършено след проникването на паразитите в растението. Важно е да се знае, че той не лекува, а само предпазва растенията от болести.

Светлана Трифоновска

Прави филм след градушки

Припомняме, че пораженията от градушките също могат да се неутрализират и да бъдат спасени зеленчуците и овошките в двора, ако незабавно се напръскат с овощарска вар или бордолезов разтвор. За това разказа Божидар Петков, малинопроизводител и градинар. Той обясни, че нараняванията по завръзите и плодовете, които градушките причиняват, представляват отворена рана за растенията. Тези рани са широко отворена врата за вредители, както и всякакви гъбични заболявания по плодове и зеленчуци. За да се предпазят растенията от болестите, незабавно трябва да се третират с овощарска вар, която образува филм върху раните. По този начин се запечатва входът за бактерии, вируси и вредители, обясни действието на варта Петков. Самият той третира и малини, и зеленчуковата градина, която имат в семейната ферма.