0

Д ървесната пепел не само подхранва, но и предпазва градината ни от вредители. Сега е времето да събираме от тази ценна субстанция, за да можем да я ползваме през пролетта. Тя е богата на калий и още през март ще ни е необходима, когато засаждаме картофите. Шепа в гнездото увеличава реколтата грудки.

Много е важно да се знае от начинаещите градинари, че дървесната пепел се събира само когато е получена от изгорели дърва. В камината, печката или огън навън. В никакъв случай не се събира от въглища. Ето защо тази дейност вие сами трябва да си я направите и да не се доверявате много на хора, които ви предлагат, ако не сте сигурни, че е получена само от горяла дървесина. В крайна сметка става дума за вашите растения и вашата градина. Можете да си я събирате в найлонов чувал, но по-добре е в метални кофи или пластмасови съдове.

С нея торим градината.

 С нея торим градината.

Освен за наторяване пепелта може да се ползва за защитно средство, като се приготви разтвор. В зависимост от предназначението си разтворът се приготвя по различен начин. Най-често срещаният вариант е 300 грама пепел, разтворени в 10 литра вода, които се оставят да заврат 20-30 минути. След това разтворът се оставя да изстине и се прецежда, а накрая се добавя 40 грама течен сапун. С тази смес се пръскат растенията вечер при сухо време. С разтвора можете да ликвидирате колорадския бръмбар и гъсениците, но трябва да е по-концентриран – килограм и половина пепел на 10 литра вода, като се добавя 50 грама течен сапун. Също така смес от дървесна пепел и счукани яйчни черупки се използва за направа на охранителен пояс за предпазване на някои силно чувствителни култури като марули, ягоди и т.н. от голи охлюви.

Това, което можем да направим през зимата, е да си набавим компост и дървесни стърготини. За стърготини най-лесно е да се обърнем към дърводелски работилници да ни съберат няколко чувала, които вероятно струват стотинки. С тях можем дори и сега да посипем лехите, които ще се превърнат в тор след зимата. Също така можем да мулчираме пътеките и лехите през пролетта срещу плевели. Компост за подхранване на почвата можем сами да си направим и да планираме тази задача още отсега. В студеното време е добре да се разтърсим и да попитаме в общините, където живеем за компост, който със сигурност приготвя местното общинско предприятие, което реже дървета. В столицата много градинари се записват за доставките, които получават след няколко седмици. Обичайно този тип компост е изцяло с растителен произход.

С дървесната пепел можем да лекуваме растенията.

 С дървесната пепел можем да лекуваме растенията.

Избягвайте да горите лакирано дърво и пластмаса 

Дървесната пепел като тор за растенията има огромна полза, ако я приготвите и използвате правилно, съветват в група за пермакултури в социалната мрежа Фейсбук. Тя също е в състояние да промени почвата, като намали киселинността и повиши нивото на отпуснатост. Пепелта съдържа калий, калций, силиций, фосфор, магнезий и редица микроелементи, които са от жизненоважно значение за доброто развитие на културите. В никакъв случай не ползвайте пепел от изгорели части от лакирани дървени изделия, както и синтетични пластмасови бутилки. Такава пепел няма да допринесе с нищо за почвата, напротив, може да внесе химикали и тежки метали, съветват вещите градинари.