0

З асетите семена за разсад и добре да се обвият в стреч фолио, което ще запази влагата. Това съветва градинарката Деси Владовска с видео във Фейсбук. Тя дава пример със семенца от люти чушки. Предварително сме държали семената за три дни в хладилник като така имитираме зима. След това ги слагаме в една чашка и наливаме охладен черен чай. Оставяме да се накиснат за около два часа. След това изливаме чая през цедка. Слагаме семената върху кухненска хартия. Поникването на пипера се случва до две седмици, защото семенцето е по-твърдо.

Накисването на семената помага много, за да се разпука твърдата обвивка. Разстиламе семенцата върху хартия и ги оставяме да поизсъхнат, за да не лепнат на пръстите. Предварително подготвяме сандъче с торф, малко перлит, съвсем малко зеолит. Поливаме добре и изчакваме водата да се изцеди. Взимаме от семките и поръсваме върху почвата. Стараем се да не са много нагъсто, за да има място да се развият листенцата. Хубаво е в стаята, в която ще стои сандъчето, да е топло, с температура 20-ина градуса, да има достатъчно светлина. След като сложим семките, поливаме, така те ще залепнат за почвата и ги зариваме отново с почва.

Слагаме почва върху семената точно толкова, колкото са дебели те. Не е необходимо повече, достатъчно е да се завият. След това отново обилно поливаме с пръскачка. Ако го направим с канче семките ще започнат да плуват. След като полеем, надписваме сандъчето. Накрая слагаме стреч фолио. Стреичът е задължителен, за да не се налага да поливаме отново. Той ще запази влагата за около седмица-две, колкото е необходимо да поникнат семенцата. Слагаме стреч отдолу и отгоре, за да не изтича водата. Слагаме сандъчето до прозореца, за да има светлина и на семената да им е топло.

Фолиото запазва влагата.

 Фолиото запазва влагата.
ФЕЙСБУК НА ДЕСИ ВЛАДОВСКА

Семената на някои растения може да покълнат не само в почва, но и върху обикновена кухненска хартия, която е добре намокрена, пише „Рурълспраут“. Идеалната почва за разсади изглежда така: 1/3 компост от градината; 1/3 почва, за предпочитане от къртичини; 1/3 гнила шума. Но не всеки разполага с идеалната почва, мнозина не си правят нито компост, нито имат гнила шума под ръка. За радост, засяването на семена за разсади може да се направи и без участието на никаква почва или компост. Много семена покълват без проблем, ако са сложени върху намокрена хартия или дори върху гъба.

Представителите на семейство кръстоцветни като броколи, кресон и брюкселско зеле могат да покарат дори, ако са разположени върху добре намокрена кухненска хартия. И не само те. Това става по следния начин. Намокрете по-голямо парче хартия от кухненска ролка. Постелете хартията върху някаква тавичка. Идеалният вариант е, ако съдът има капак, който ще помогне за запазване на влагата. Разпръснете семената по повърхността на хартията. Малките семена не е нужно да бъдат обработвани предварително. Но по-едрите, като тези на граха е добре да бъдат накиснати преди това. Следващата стъпка е да сложите контейнера на топло място. Навлажнявайте хартията като постоянно трябва да е поддържате мокра до покълването на семената и появата на кълновете. Когато семената вече имат оформени коренчета, ги преместете в почва.

По същия начин можем да използваме и картон. Преди това обаче трябва да го накъсаме на парченца и да го накиснем във вода. Оставяме за малко да отцеди водата. След това използваме картона по същия начин, както хартията. За покълване на зеленчуци можем да използваме и домакинска гъба. По възможност, изберете натурални гъби като сюнгер. За същата цел може да се използва и памучна вата, ако разполагате с такава. Можете да използвате също така и добре намокрени дървесни стърготини.