0

С идването на пролетта сме залети от съвети за това как да сеем семената за разсад. Един от често срещаните съвети е да накисваме семената предварително. Това се прави поне няколко часа преди засяване, за предпочитане през нощта. Много градинари се чудят дали тази стъпка е наистина необходима. На практика накисването на семената преди засяване не е задължително. Както всички знаем, семената в природата покълват и без наша помощ. Това означава, че подготовката на разсада ви ще бъде успешна, дори да пропуснете тази стъпка. Просто засейте семената в тарелки или направо в почвата, полейте и чакайте те да покълнат. Въпреки това накисването на семената дава големи предимства и си заслужава усилията. Тази стъпка ускорява покълването и увеличава шансовете ви за успех. Стига това да се извършва по правилния начин.

Ето няколко причини за това. Накисването на семената ускорява покълването. Както знаем, на семената е нужна влага, за да покарат. Различните видове семена покълват при различни нива на влажност, в зависимост от дъждовете в природата. Веднъж, след като дъждовете увеличат влажността около семето до определено ниво, растението знае, че е време за покълване.Чрез накисване на семената вие можете да задействате покълването. Няма нужда да чакате това да се случи в почвата, което ще отнеме повече време. Така когато семената бъдат засети, покълването ще започне. Така ще скъсите драстично периода, необходим за покарване, а впоследствие и за самото разсаждане. Семената ще покълнат възможно най-бързо.

Използването на топла вода ще ускори още повече процеса. Причината е, че семената имат и сензори за температура. Тези сензори предотвратяват покълването, когато все още е твърде студено и по този начин редуцират риска от измръзване и повреждане на растението. Топлата вода предоставя необходимата температура за стартиране на покълването и по този начин се постигат идеалните условия за този процес. Ако всичко това се комбинира с използването на нагревателна подложка, която да поддържа топлината на почвата, ще имате разсад по-рано от очакваното.

Някои семена имат инхибитори, които предотвратяват покълването. Тези вещества и материи са необходими, за да не се стига до покълване на семето вътре в плода или в неправилното време. Тези инхибитори обикновено се премахват по естествен начин чрез вятъра или дъжда, но този процес може да отнеме време. Накисването на семената ще отмие всички вещества, които предотвратяват покълването, и така ще увеличите шансовете си за успех. Семената са свикнали да бъдат очуквани и натъртвани, преди да се установят на мястото си. Независимо дали са отнесени от вятъра, залети от дъжд или пък трябва да оцелеят в киселинната среда в стомаха на някое животно, което ги е погълнало, те са свикнали на някакви неблагоприятни условия, преди да стигнат до покълването.

Много от семената имат твърди обвивки, за да издържат на тези условия. Чрез накисването им вие премахвате тези прегради в рамките на няколко часа, вместо за няколко дни или седмици, както прави Майката Природа. Чрез накисването те са готови за посяване. Растенията произвеждат трилиони семена всяка година, но не всички от тях покълват заради редица причини, изтъкнати по-горе. Количеството произведени семена е толкова голямо именно заради това, че не всички ще покълнат успешно. Но когато сте похарчили пари за семена, да се осланяте само на късмета си, не е достатъчно. Семената могат да покълнат и без накисване, но с тази процедура шансът за успех се увеличава.

Бобовите, тиквените и семената от краставица са подходящи за накисване.

 Бобовите, тиквените и семената от краставица са подходящи за накисване.
ISTOCK

Как се извършва накисването? Вземете стерилизиран буркан или чиста купа. Сложете избраните семена вътре и ги залейте с топла вода - топла до степен, която можете да издържите при допир. Не използвайте вряла вода, защото тя ще предотврати покълването. Оставете съда със семената, покрити от водата, на топло място за поне 8 часа - за предпочитане през нощта. Можете да киснете семената и за по-дълго, но в повечето случаи не бива да ги държите във водата за повече от 24 часа. Оптималното времетраене е 8-12 часа.

Не всички семена са подходящи за накисване. Основното правило е, че по-малките семенца нямат нужда от тази процедура за разлика от по-големите и тези с твърда обвивка. Малките семенца имат склонност да се залепват едно в друго по време на накисването и е изключително трудно да бъдат отделени след това. По-едрите семена и тези с твърда обвивка покълват по-трудно и затова е добре да бъдат накисвани. Това включва семената на: фасула, слънчогледа, краставиците, граха, тиквата, цвеклото. Можете да накиснете също арпаджик и скилидки чесън преди засаждане на открито. Не трябва да се киснат семената на: салата, репички, моркови, босилек и др.

Скарификация за тези с твърда обвивка

Ако семената имат много твърда външна обвивка, те могат да имат нужда от процедура, наречена скарификация. Тя означава да се наруши целостта на обвивката, за да може да се улесни проникването на водата през нея. Скарификацията може да се извърши чрез шкурка, остър нож и дори чук, но трябва да бъдете внимателни, за да не повредите семената. След като сте ги накиснали, веднага трябва да засеете семената във влажна почва. Те не бива да бъдат оставяни да се изсушат отново, защото това ще понижи кълняемостта им. Поддържайте почвата влажна, докато семената покълнат.