0

Б ременността е уникално състояние на организма, с повишени изисквания от страна на организма на жената и на плода в матката й. Това неминуемо налага промени в хранителните навици, за да може плодът да израсне здрав, а жената да се възстанови лесно до предишното си състояние. Бременната жена, има нужда от повече хранителни вещества като протеини, желязо, фолиева киселина, йод и калций. Доброто хранене по време на бременност, и то балансирано, е много важно за развитието на бебето, каза пред „Здравен Телеграф“ нутриционист д-р Йорданка Господинова. Тя даде ценни съвети за здравословния хранителен режим на бъдещата майка.

Д-р Йорданка Господинова е лекар с над 30-годишен лекарски стаж; Работи като специалист – нутриционист; Мениджър е в здравеопазването; Магистър е по социална психология; Носител е на множество награди за литература;

-В началото на бременността, жената трябва да консумира около 300 калории повече от обичайното на ден, докато при напреднала бременност необходимите допълнителни калории са около 500.

- Яжте разнообразни храни, за да получите всички нужни хранителни вещества. Това са плодове, зеленчуци, яйца, ядки, млечни продукти, месо и риба.

- Избирайте храни и напитки с по-малко добавени захари, наситени мазнини и сол.

- Консумирайте редовно земеделски продукти с високо съдържание на фибри, като пълнозърнест хляб и бисквити, бобови растения и ориз.

 - Наблегнете на пресните плодове и зеленчуци заради витамините и минералите в тях.

-Приемайте хранителни добавки с фибри за да получите необходимото количество – ползвайте псилиум и метилцелулоза.

-Ограничете рафинираните зърнени храни и нишестета, които се съдържат в храни като бисквитки, бял хляб и някои закуски.

- Не забравяйте да приемате достатъчно млечни продукти и богати на калций храни,  за да сте сигурни, че получавате 1000-1300 мг. калций на ден.

- Яжте храни, богати на желязо, като крехко червено месо, спанак, боб и зърнени храни, без добавена захар, за да получавате 27 мг желязо дневно.

-  Докато сте подложена на бременност, ще ви трябват поне 220 микрограма йод на ден, за да осигурите нормалното развитие на мозъка и нервната система на вашето бебе. За целта хапвайте редовно мляко, сирене, извара, кисело мляко, печени картофи и варен фасул.

- Изберете си поне един добър източник на витамин С всеки ден, като портокали, грейпфрути, ягоди, броколи, карфиол, брюкселско зеле, зелени чушки или червени домати. Бременните жени се нуждаят от 80 - 85 mg витамин С ежедневно.

- Необходим ви е сериозен източник на фолиева киселина, който ще откриете в зелените листни зеленчуци, телешкото месо и бобовите растения (боб, грах, нахут).

- Добавете поне един източник на витамин А всеки ден в храната си. Това могат да бъдат моркови, тикви, сладки картофи, спанак, ряпа, цвекло, кайсии или пъпеш.

-  Алкохолът ви е абсолютно забранен по време на бременност.

- Ограничете кофеина до не повече от 300 mg на ден. Чаша кафе съдържа около 150 mg кофеин, докато черният чай обикновено има около 80 mg кофеин. Не забравяйте, че шоколадът съдържа теобромин и кофеин, които понякога са в значителни количества и могат да се окажат опасни за вас и за вашето бебе.

- Намалете общото количество мазнини, което ядете, до 30% или по-малко от общите дневни калории. За човек, който приема около 2000 калории на ден, това са около 65 грама мазнини дневно.

- Не яжте рибите акула, скумрия и паламуд, тъй като те съдържат високи нива на живак. Избягвайте суровата риба и черупчестите мекотели като стриди и миди.

- Не консумирайте „синьо сирене“ като Рокфор, Бри и Камамбер. Тези сирена често са непастьоризирани и могат да причинят инфекция с Listeria. Вместо тях си хапвайте бяло саламурено сирене, извара, натурално краве и козе кисело мляко.

- Не яжте сурови яйца и месо, приготвено „алангле“ - поради риск от заразяване с токсоплазмоза, която може да ви причини спонтанен аборт.

- При сутрешно гадене хапвайте сухари и пълнозърнести храни. През целия ден правете малки, чести хранения, като избягвате мазни, пържени, люти и пикантни храни.

- При запек консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци. Освен това пийте от 6 до 8 чаши вода на ден. Приемът на фибри също ще ви помогне.

-Не пийте кафе и лимонов сок, защото те засилват киселините в стомаха ви. Не яжте пържени, люти, пикантни храни, защото и те задълбочават проблема ви.

Д-р Румен Какарашев