0
Кн н, направен с 3D принтер, беше присаден на морска костенурка, ранена от винт на моторна лодка. Протезата е направена от титан за медицински цели и заменя част от дясната челюст и клюна на влечугото, които били напълно раздробени.
Главата на костенурката била детайлно сканирана, за да бъде придадена необходимата форма на 3D принтираната протеза. Ако имунната система не отхвърли импланта, животното скоро ще бъде върнато в морето.
45-килограмоватата костенурка е била оперирана в Центъра за изследвания, рехабилитация и спасение на животни в Университета Памуккале в Денизли, Турция. Първо специалистите захранили изнемощялото животно, за да му върнат жизнените сили. После го подложили на пълни изследвания и установили, че заради травмата, която е получило, няма да може да се храни самостоятелно в естествената си среда на обитание. Ветеринарите от рехабилитационния център се свързали с турската компания BTech Innovation, специализирана в производството на медицински протези и импланти за хора, и помолили за помощ. Там използвали сканираните в университета изображения на черепа на костенурката, за да изработят клюн с необходимата форма, който да позволи на животното да се храни пълноценно. После ветеринарите имплантирали титановата пластина на пациента си, когото нарекли Акут-3.
Тази морска костенурка не е първото влечуго, което се възползва от технологиите за 3D принтиране. През март сухоземна костенурка в Денвър, САЩ, получи пластмасова коруба, изработена по поръчка от студент в Колорадския технически университет. Замяната била наложителна, тъй като заради непълноценно хранене оригиналната черупка се деформирала.