0

Н е всичко в брака е толкова просто, просто и щастливо, колкото много хора си мислят. Ето 6 често срещани семейни и брачни проблеми, с които много хора се сблъскват в живота.

1. Размити граници

Ако не поставите условия, вие и вашият партньор никога няма да разберете кога сте прекрачили границата, докато не стане твърде късно и брачните проблеми не пуснат корени. Говорете със съпруга си, за да уточните къде може да се премине прага на търпимост. Тези граници трябва да бъдат определени от двете страни, така че условията и споразуменията, с които се съгласявате, да са справедливи. Ако има проблеми с бариерите, които другият човек иска да постави във връзката, те трябва да бъдат решени незабавно.

2. Егоизъм

Не можеш да си егоист в брака. Основните проблеми в брака са, че съпрузите се държат егоистично един към друг, което от своя страна поражда много други проблеми в брачния живот. За да работи една връзка, и двете страни трябва да са близо една до друга.

3. Неуважително поведение

Проблеми в брака, като неуважение към съпруга, могат да повлияят на щастието в една връзка и на дълголетието на щастливия брак. Когато става въпрос за неуважение, могат да възникнат доста конфликтни ситуации. Често съпругът се опитва да промени вярванията, мислите или чувствата на жена си относно определена ситуация. Или обратното. Това в много от случаите се прави с изнасяне на досадни лекции, заплахи, тропане с крак или с присмиване. В тежките случаи човекът, който се отнася към брака авторитарно, ще се опита да промие мозъка на половинката си. Крайната форма на презрение оскърбява интелекта, характера или стойността на брачния ви партньор.

4. Гняв и ярост

Гневът и яростта са две неща, които също могат да разрушат една връзка или да причинят проблеми в брака. Съпрузите могат да спорят и да не са съгласни помежду си, но съпруг, който не знае как да контролира гнева си, ще се опита да покаже себе си или да докаже своята гледна точка, използвайки ярост.

Яростта е проявен гняв, който тласка лудостта до ниво, от което няма връщане. Гневът може да доведе до словесни и дори физически битки и чести изблици, което затруднява справянето с проблема. Много хора използват гнева си, за да контролират половинките си, карайки ги да се страхуват. Гневът и яростта могат да доведат до брачни проблеми, които не могат да бъдат коригирани.

5. Липса на емоционална интимност

Единият съпруг може да търси обич или някакъв знак, че е обичан и оценен, докато другият съпруг не му го дава. Когато тези неща не се споделят между двамата съпрузи, това не е достатъчно и може да причини много различни проблеми в брачния живот.

6. Подялба

Проблемите в семейния живот могат да идват от това, че дори и заедно двамата партньори водят индивидуален живот и на практика те са разделени, а бракът им се ограничава до съвместно съжителство и крайно отчуждение. Семейните двойки не трябва да се задушават взаимно с присъствието си, но трябва да се ангажират и да прекарват време заедно, когато е възможно.

Огънят трябва да се поддържа

Щастливият и здрав брак е едно от най-ценните предимства, които една семейна двойка може да получи. Но всеки, който е женен, знае, че си трябват малко усилия, за да се поддържа бракът. Ето 5 бързи брачни съвета, които ще ви помогнат да създадете възможно най-успешния брак:

* Уговорете си „среща“: Няма съмнение, че всички сме заети с деца, кариера, социални ангажименти и много други. Твърде лесно е да загубите връзка с партньора си. Отделете време просто да поговорите: „Как си? Как се чувстваш днес? Какви са плановете ти за утре?“

* Не забравяйте прегръдките: Знаете ли, че ако прегърнете партньора си поне за двадесет секунди (прегръдка с цялото тяло), и двамата ще отделите окситоцин, хормона на любовта? Възползвайте се от тези знания по химия.

* Покажете интерес: Вашият партньор ще почувства, че ви е грижа за него, ако проявите интерес към това, което го интересува. Това не означава, че трябва да изберете хоби, което не ви интересува, но все пак можете да питате за него от време на време, така че половинката да се чувства обгрижена.

* Романтика: Вечер на свещи, чаши вино. Останалото – от вас.

* Игра: Не само играта облекчава стреса, но и игривото общуване може да ви сближи. Не се страхувайте да бъдете леко глуповати, да се поглезите и да се забавлявате заедно пълноценно.

Младите не бързат да се женят

Браковете в България в края на 2019 г. са се увеличили с 37 процента в сравнение с 2013 г., когато страната ни е на последно място по този критерий в ЕС според данни на Евростат. В същото време делът на разводите остава постоянен - над една трета от сключените бракове у нас завършват с официална раздяла, коментира Михаела Джоргова, психолог и координатор на българския екип на Седмицата на брака.

Младите хора не бързат, отлагат сключването на брак, възрастовата граница расте с всяка следваща година и двойките се женят все по-късно. Несигурността заради пандемията от COVID-19, инфлацията, а и войната в Украйна – това създава ситуация, която влияе на усещането за сигурност и съответно - на решенията за брак, обясни пред БТА Джоргова. Приоритет за тях остава кариерата, личностното развитие, забавленията. В същото време изследванията показват, че колкото повече са съжителствата преди сватбата, толкова повече се влошава качеството на брака, а и е по-малко вероятно изобщо да се стигне до тази стъпка, казва тя.

Ангажираност

Освен това данните сочат, че съжителствата са доста по-краткотрайни от браковете и според психолога причината е, че го няма елементът на съзнателното решение да бъдеш с даден човек, и ангажираността. Много хора са в съжителство, защото изчакват евентуален по-подходящ партньор, а и ангажиментите не са съвсем същите като при брака, коментира Джоргова. Тя отбелязва също, че съжителството не се приема по съвсем идентичен начин от двамата партньори - докато мъжът може да се оглежда за по-различен вариант, то жените обикновено са с нагласата, че след като живеят заедно, значи това е техният партньор. Освен това изследвания показват по-високи нива на домашно насилие в двойките, които са в съжителство, а нямат сключен брак, повече конфликти и повече случаи на изневери, казва психологът. Според социалните проучвания бракът се отразява по-добре на здравето и повишава качеството на живот на хората.

Тя обаче припомня факта, че над една трета от браковете у нас приключват с развод и идеята на Седмицата на брака е именно да противодейства на тази тенденция - да не се чака да охладнеят отношенията, а да полагаме усилия да съхраним любовта. Всяко нещо, което се остави без грижа, отива към разпад, затова целенасочените усилия са важни, смята експертът.

Джоргова цитира данни от проучване в България сред над 1000 души, според които сред основните „ключове“ към пълноценен и удовлетворяващ живот са добрите семейни отношения. Това е промяна, защото в предходни години това мнение не беше на толкова челни позиции, коментира психологът и допълва, че явно след всички кризи хората се връщат към ценностите на семейството и осъзнават колко са важни близките хора. Без значение дали става дума за официален брак или за съжителство между партньори, е важно да се полагат усилия за близките хора, които са до нас, отбелязва Джоргова.

Споделеност

Имаме нужда от споделеност - да има с кого да се зарадваш и с кого да поплачеш, да имаме нормални взаимоотношения. Защото много често заради забързаното всекидневие и стреса партньорите се раздалечават, а разделите, изневерите и зависимостите са често следствие от това раздалечаване и опит да притъпим негативните емоции, обяснява психологът.

Бракът е първото дете, за което трябва да се погрижим, смята психологът. Според проучванията най-много са разводите на двойки между 40 и 50 години - когато децата пораснат, хората са се раздалечили, и в един момент си казват: „Какво правим двамата?“.

Рецептата за успешен брак според психолога е - всеки от партньорите да направи усилие. Много пъти хората казват - няма я тръпката. Но когато ги попитаме какво правихте, преди да се ожените, те си спомнят за изненадите и романтичните срещи. Съветът е - правете същото и сега, всеки има нужда да получава и да дава любов, всеки може да прояви инициатива и да реализира тази промяна, казва Джоргова. Да не забравяме да си припомняме хубавите неща един за друг и да не приемаме човека до нас за даденост, апелира тя и допълва: „Ако не слагаме дърва в огъня, той няма как да гори“.

Джоргова припомня, че инициативата за Седмица на брака започва във Великобритания преди 26 години точно така - от приятели на двойка, която се развежда след дългогодишен брак, и обяснява, че вече няма какво повече да си кажат. Така приятелите им решават да направят Седмицата на брака като опит да противодействат на това отчуждение между партньорите.

В рамките на Седмицата на брака у нас се проведоха различни събития, включително Училище за успешен брак, съвети от експерти как да се задълбочат отношенията и как двойките да общуват по-добре, разказва психологът и добавя, че вярва, че инициативата, която се провежда за 12-и пореден път у нас, е допринесла за тенденцията за увеличаване на браковете.