0

Б ронзовостта по доматите е много опасно вирусно заболяване, което може да унищожи както разсада, така и възрастните растения.

То води до значително намаляване на добивите – до 80% и се развива през целия вегетационен период. Вирусът Tomato spotted wilt virus (TSWV) е разпространен практически повсеместно както при полско, така и при оранжерийно отглеждане, пише Синор.бг.

Вирусът предизвиква появата на единични или многобройни кръгли или ъгловати петна. Те могат да засегнат само горния епидермис или да проникнат в дълбочината на тъканите, което зависи от вирулентността на щама. Листата придобиват бронзов цвят и се деформират – оттук идва името на болестта.

На младите доматени листа най-напред се появяват петна в жълтеникаво или виолетово оцветяване. Те имат ъгловата или закръглена форма, а понякога концентрични с различни нюанси.

Симптоми

Най-характерният признак са неравномерните листни некротични петна във вид на зигзагообразни прекъсващи тъмнокафяви или бронзови линии, простиращи се, като правило, по протежение на централната жилка на листа. Некротичните зони излизат като неравни езичета между страничните жилки.

В рамките на 10-на дни петната се увеличават, а наоколо се образуват участъци от хлоротична тъкан, като първичната некроза е заобиколена от два или три пръстена мъртва тъкан. Около 2-4 дни след появата на първичните симптоми се появява вторична некроза на 3-4 по-горни листа като следствие от системно увреждане.

Заразеният разсад загива напълно. При заразяване на растенията в началото на бутонизацията реколтата загива до 70-80%, а при заразяване във фаза цъфтеж само 10-15%.

Възможна е появата на продълговати кафяви и черни ивици върху стъблата и листните дръжки на заразените растения, цветовете се деформират поради намаляване на част от венчелистчетата, а вегетационният връх често загива. При наличието на спящи пъпки растенията могат да продължат развитието си, но в противен случай загиват.

Листата, които се появяват по-късно, имат почти нормална морфология, въпреки че са носители на вируса. Това води до заблуда, че инфекцията е преминала.

Плодове

Плодовете са изпъстрени и деформирани от по-плитки или по-дълбоки петна. В зависимост от щама те имат пръстеновидна или ъгловата форма. Зелените домати имат кафеникави, зелени и бледи петна с кафяви ивици близо до дръжката. Когато узреят, тези плодове имат пъстър жълто-червен или зелено-червен цвят. Вътре се образува дълбока тъмна некроза на клетките, ограничаващи семенните камери. В зависимост от вида на вируса в централните участъци петната могат да приемат формата на концентрична некроза.

При голям брой некротични петна растенията загиват. По-често заболяването придобива латентен характер, което се възприема като временно излекуване, но пълно възстановяване никога не настъпва. В малка степен вирусът може да се предава механично. Пренася се главно от трипси, които в процеса на хранене с растителен сок се заразяват в стадий на ларва, но стават носители само на възрастен етап и могат да предават вируса на потомството.

Установено е при експериментални условия, че вирусът се разпространява по механичен начин при температури над 25 градуса по Целзий. Това поражда съмнения, че провеждането на определени практики – колтучене и формиране на доматите в условията на високи температури, вероятно съдействат за разпространение на вируса.

Мерки за борба

Контролът включва система от мероприятия:

1. Ограничаване числеността на преносителите при непрекъснати наблюдения на динамиката на разпространение чрез сини лепливи уловки.

2. Унищожаване на болните растителни остатъци.

3. Вегетационни обработки за унищожаване на плевелите.

4. Обработване на културните многогодишни растения, гостоприемници на патогена с инсектициди.

5. Обеззаразяване на почвата с хербициди (Базамид и др.) при висока степен на заразяване на растенията.

6. Обработване на разсада с подходящи инсектициди преди засаждане на постоянно място.

Отглеждане на устойчиви на инфекцията сортове – Малдуо F1, Клароса F1, Амарилис.