0

Г рабвайте фрезите и започвайте да подготвяте парника за зимната сеитба на лук и чесън. Опитните земеделци добре знаят, че средата на ноември е идеалното време за слагането на полезните зеленчуци в оранжерията. Освен тор и рохка почва ще ви трябва и пепел от дърва. Това е тайната съставка на много поколения, която увеличава реколтата, повишава устойчивостта на растенията към заболявания и прави зеленчуците много по-вкусни. Освен това дървесната пепел е и естествен враг на вредителите, без да се налага да ползвате химични препарати.

Опит

Опитната в производството на биозеленчуци Деси Владовска също слага дървесна пепел. Тя добавя и каменно брашно. Работи с ръчна фреза и слага пресят оборски тор най-отгоре. Пред няколко дни Деси показа как сее чесън и репички. „Слага се малко органика, преди да се засее“, уточни тя с усмивка за своите последователи във Facebook, които могат да се възползват от опита й.

Разпределяме

Освен за начало на чесъна е идеално и за лука. Ако искате да си имате от здравословните зеленчуци за пролетната салата, засейте ги най-късно до 20 ноември. Това е крайният срок. Напролет ще имате зелен лук и чесън собствено производство. Ако искате да сте като по учебник обаче, трябва да знаете, че чесънът е най-добре да се засади в първите дни на ноември, докато лукът – в средата на месеца. Най-късно през март ще бъдат готови. Някои берат още в средата на февруари. Важно е да разпределите растенията в различни части на оранжерията.

Отопление

Причина за това е, че лукът няма нужда от отопление, докато чесънът трябва да бъде в отопляема част на парника. И все пак – внимавайте с температурата, защото ако загреете парника твърде много, рискувате растението да покълне преждевременно. Чесънът обича студа и издържа до минус 20-25 градуса, когато му е топло през януари, продължава да расте и е свеж при откъсването му.

Подготовка

Преди да засеете лука и чесъна, трябва да подготвите почвата. Тя трябва да е добре подравнена, лехите да са високи, за да е по-топло на растенията, а разстоянието между редовете трябва да бъде около 15 см, а вътре в реда 8 см. Трябва да полеете два-три пъти растенията, преди да поникнат и от време на време да разрохвате почвата.

Салата

Освен лук още два основни зеленчука за шопската салата се сеят през ноември. Сега е времето за парниковите домати и краставици. Побързайте, защото няма време. Трябва да са посадени преди 20-и. Обикновено се сеят в началото на месеца, но заради необичайно топлото време моментът сега е подходящ, казват земеделци. Нормата за големите зеленчукопроизводители е 30 грама на декар и 4000 растения на декар за доматите и 50-60 грама на декар и 2200 броя растения при краставиците.

Дръжте термометрите над 2 градуса

Постарайте се в оранжерията да не е под 2 градуса, когато сте засели чесън и лук. Ако спазите тази препоръчителна температура, лукът ще е готов по-рано и ще може да си наберете още на 45-ия ден. Това означава, че ако го засеете сега, ще може да си го хруснете още в първите дни на новата година, обясняват градинари. Важно е да знаете, че ако затоплите растенията прекалено много, те ще покълнат преждевременно и това ще доведе до тяхното замръзване и реколтата ще се провали.

Изберете парник от поликарбонат

Парниците от поликарбонат са най-сполучливи, съветват градинари. Тези оранжерии са подходящи за отглеждане на зимни култури и са препоръчителни за дългосрочно ползване. Инвестицията е между 700 и 2000 лв. Предимствата на тези парници са, че намаляват топлинните загуби, което автоматично води до спад и на разходите за отопление. Освен това конструкцията им е здрава и устойчива. Издържат на 40 метра сняг и са лесни за сглобяване. Монтират се, като се вкопават в земята, а закрепянето на поликарбоната става със самонарезни винтове с гумено уплътнение и шайба.