0

П о това време на годината повечето стопани са обрали реколтата и трябва да подготвят градината за следващия сезон.

Сега е времето почвата да се обогати с хранителни вещества, за да може идната година отново да се радвате на богата реколта.

Основните варианти, между които стопаните избират, са органичните и минерални торове.

Първият избор обикновено пада върху добре угнил оборски тор. Хоби градинарите обикновено използват тор, стоял от миналата година, и сега трупат нов за следващата.

Все по-малко хора по селата обаче гледат животни и оборски тор невинаги се намира. Затова сред органичните начини на подхранваме избират различни други алтернативи.

Съвети

Много хора си правят компост или го закупуват. Някои градинари обаче се страхуват, че чрез компоста могат да се разпространят болести. Ето какво съветва хоби градинарка в тематичните фейсбук групи: „Всяка есен домашният ми компост, който включва и пилешки тор, поема пътя обратно към градината - т.е. всичко, което е родила земята, се връща обратно в нея. С него подхранвам всичко - овошки, лози, асми, рози, храсти и саксийни цветя. Всяка година залагам на ново място, а старото миналогодишно е вече готово по това време - октомври. За да няма плесени, семена и болести, го паля поне 2 пъти. След всеки нов слой треволяци и стъбла поливам с вода. Не затрупвам с пръст. Запалвам сухото в средата на лятото и още веднъж някъде по това време. Сухото изгаря бързо, отдолу мокрото тлее ден, два“, обяснява градинарката.

Хитринки

Други стопани споделят още хитринки за органично подхранване на градината.

„Аз през есента хвърлям само хидратна вар там, където напролет ще сея картофи, после внасям дървесна пепел при сеитбата и ги "пудря" след всеки дъжд след поникването. Останалото торене го правя пролетно време. През вегетационния период поливам с тор от ферментирала коприва всичко, с изключение на бобови, лук и чесън, а след това използвам течен тор от калифорнийски червеи за листно подхранване и наносяра. В ямките на доматите (правя ги големи) слагам лопата компост и стрък коприва, а в ямките на пипера - равна супена лъжица дървесна пепел. И, разбира се, спазвам правилата на сеитбооборота, някои от които съм установила от личен опит. През сезона мулчирам дебело всички лехи с окосена трева, която си гние после и събира пълчища от червейчета. Сега прекопавам лехите, в които ще местя ягодите - земята е пълна с червеи, които работят за мен. На всяко копване с вилата вадя поне по 3“, споделя градинарка в социалните мрежи.

Трик

Много разпространен трик сред хоби градинарите е да се подхранва и с черупки от яйца.

Яйчените черупки са много полезни за растенията, съдържат 95% калциев карбонат. Така те се оказват ценен източник на калций. Така че след закуска или след приготвянето на кейк стрийте в хаванче яйчените черупки и ги разпръснете в градината. Те бавно ще се разградят и по този начин не само че ще аерират почвата и така ще подобрят отцеждането й, но и през цялото време ще освобождават калций. Счуканите яйчени черупки отблъскват и охлювите, тъй като залепват по слузестото им тяло. Могат да се добавят и в компоста, за да подобряват неговото качество.

Помощник

Дървесната пепел също е сред топ помощниците в градината. Тя обогатява, но и същевременно дезинфекцира почвата. Може да се прилага в сухо състояние, като се разпръсква върху вече обработената почва или се полива, като 300 г пепел се залива с 1 л вряща вода, загрява се 20 минути и се разрежда до 10 л.

Дървесната пепел е богата с много минерали, които се съдържат в дърветата – калций, калий, магнезий и др. Но ако я оставите под дъжда, тя бързо ще загуби водноразтворимите минерали. Не използвайте дървесна пепел за растения, които предпочитат кисели почви като картофи, боровинки, рододендрон и други.

Дървесната пепел отлично подобрява киселите почви. Така можете да балансирате тяхното pH. Най-добрият начин е да се внася в почвата чрез окопаване преди засаждането на растенията.

Ако предпочитате да заложите на минералните торове, трябва да знаете, че есента не се подхранва с азот, който бързо ще се отмие. Почвата може да се обогатява с калиев сулфат и троен суперсулфат.

Обеззаразяваме с препарати, съдържащи мед

Освен че трябва да се подхранва, почвата трябва да се обеззаразява, за да нямате проблеми следващия сезон. За есенна обработка на почвата се използват препарати, съдържащи основно мед, който противодейства отлично на брашнеста мана, бактериоза, петнистост и ръжда. За третиране се използва меден сулфат – 1 супена лъжица на 10 л вода, или бордолезов разтвор – 250 мл на 10 л вода. С тези препарати се пръска вече обработената почва, но не се полива – това е достатъчно да потисне спорите, намиращи се на повърхността. Трябва обаче да се има предвид, че медта е токсичен елемент и отравя ферментите и други биологично активни вещества.