0

С топани от Съюза на дунавските овощари ще настояват да се улесни процедурата за наемане на работници от трети страни, когато се прибира реколтата.

Това съобщи в Русе членът на Управителния съвет на организацията Мирослав Черников, който отговаря за Силистренския регион.

Трудно

„Прибирането на реколтата е голям проблем за нас. С всяка година става все по-трудно и ние се справяме, като вдигаме заплащането на събирачите. Понякога става така, че работим почти на нула. Добре, че не продаваме само на преработвателните фабрики, а реализираме продукцията си и за прясна консумация във веригите. Доставчици сме на почти всички вериги в България, като последните 2-3 години работим на 90 процента в страната“, обясни Черников.

Според него внасянето на работна ръка от трети страни трябва да стане държавна политика, така, както е в съседна Румъния. Там за прибирането на реколтата наемали хора от Афганистан, Киргизстан, Узбекистан и други държави и този проблем, който имали стопаните у нас, не съществувал.

„Самият аз преди войната в Украйна съм наемал украинци за събирането на реколтата от моите площи, но сега вече им дават пари, без да работят. Невъзможно е вече тези хора да се привлекат. А по време на кампания се изкарват доста добри пари“, допълни овощарят.

Колегата му Павел Спасов, също член на Управителния съвет на съюза, каза, че тази година овощарите наистина са почувствали, че има държава. Той отглежда 900 декара с овощни култури в землището на Сливо поле, от които най-много са кайсиите – 500 декара. Казва, че 99,9 процента от кайсиите и черешите му измръзнали на 30 март за една вечер. Прибрал само малко праскови и сливи.

Бързо

„Много бързо бяха изпратени комисии за напълно пропаднали площи. Министърът на земеделието издаде заповед, че в областта има форсмажорни обстоятелства, в случая измръзване, и след това на базата на технологичните карти ни отпуснаха адекватно подпомагане – 80 процента от нормативно признатите разходи до момента на измръзване“, каза Спасов.

По думите му тази сума ще стигне за една година да си покрият разходите, които са изгубили при измръзването, и така ще се избегнат масови фалити на производителите.

Съюзът на дунавските овощари обединява стопани от Русенско и Силистренско, като площите с трайни насаждения на членуващите в организацията са 27 000 декара.