0

М ного градинари губят реколтата си от домати заради обилните дъждове напоследък.

Доматите обичат добре дренирана почва и преовлажняването може да доведе до кореново гниене и бактериално увяхване.

Ето какво можете да направите, за да се справите с проблемите, които носят честите и обилни дъждове.

Използвайте мулч. Мулчът може да е органичен или неорганичен. Обилните валежи могат да преовлажнят почвата и, ако тя не може да изсъхне, корените се задушават. Мулчът действа като бариера срещу това долните листа на растението да се допират до почвата и да прихващат гъбични заболявания от спори в почвата.

Постоянните валежи измиват хранителните вещества в почвата. Трябва постоянно да наблюдавате как се развива растението и дали то не страда от дефицит на хранителни вещества. Ако почвата е преовлажнена и не можете да торите в корена, използвайте листен тор.

При преовлажнена почва е добре долните листа на растението да избягват контакт с почвата. Затова е добре да ги премахнете. Резитбата на доматите е препоръчителна и, за да се осигури циркулация на въздуха. Използвайте само стерилни ножици!

Много градинари тази година се оплакват, че напълно са изгубили реколтата си. Те са били принудени да изскубнат доматените растения и сега се чудят какво да засадят на тяхно място. Някои градинари съветват да боднем колтуци от здраво растение, други обаче твърдят, че време за това няма. При всички положения, преди да засадим отново нещо на мястото на доматите, е добре да стерилизираме почвата преди това. Това се прави като се полее с разтвор на калием перманганат. Препоръчителната доза е да се разтворят 5 грама калиев перманганат в 10 литра вода и да се полива.

На мястото на доматите е препоръчително да се садят бобови – грах, фасул и др. Бобовите имат свойството да фиксират азот в почвата. Така азотът ще се възстанови в почвата, след като е бил изчерпан от доматите.

Морковите също могат да се садят след домати. Подходящи култури са също копър и лук.