0

О т векове се води война срещу разклоненията на доматите или т.нар. колтуци.

Цели поколения градинари надигат глас да ги махаме. Но толкова ли са лоши колтуците и наистина ли изсмукват енергията на растението?

Основната причина, която се изтъква да премахваме колтуците, е точно това – че изсмукват енергията на домата. От ботаническа гледна точка обаче колтуците не са точно това, за което ги смятат.

Това, което наричаме разклонения на доматите, са всъщност нови стъбла. И тези стъбла също ще дадат цвят и плод, така както останалата част от растението. Те не отнемат енергия от доматеното растение, защото всяка стъбло е изцяло самоподдържащо се. Неговите листа генерират енергия за точно тази част чрез фотосинтеза. Там, където има листа, растението произвежда енергия. Така че новите издънки са точно източник на енергия.

Растението ще расте толкова, колкото позволи неговата коренова система. Ако видите, че то пуска колтуци, значи имате здраво растение. Това е добър знак. Правилният въпрос обаче е: има ли достатъчно време тези разклонения да дадат плод?

Важно

Резитбата на доматите е важна. Оставено само на себе си, растението ще се разрасне прекалено много, което означава, че ще произведе по-малко домати, които ще узреят.

Затова трябва да премахнем новия растеж достатъчно, така че да осигурим добра циркулация на въздуха около растението. Това е важно, за да се предотвратят заболявания. Влажните листа изсъхнат по-бързо и има по-малък риск бактериите и гъбичките да се развият на доматеното растение, което регулярно се колтучи.

Светлината е също толкова важна. Трябва да осигурите достатъчно светлина, която да достига до вътрешната част на растението. Това ще позволи на доматите да узреят по-бързо. Но трябва да има и достатъчно листа, които да предпазват плодовете от слънчев пригор.

Независимо какъв вид домати отглеждате, важно е да правите резитба около основата на растението. Веднъж като то се установи и достигне около 30 см височина, почистете в основата. Премахнете всички нови издънки на първите 10-15 сантиметра от основното стъбло, така че да има просвет. Това ще помогне срещу развиване на заболявания, които се пренасят от почвата, тъй като листата няма да си допират до нея.

Видове

Има два вида домати – детерминантни (храстовидни) и индетерминантни (колови). Първият вид обикновено са хибриди. Те са култивирани така, че да се развиват до определена височина и да плододават наведнъж. След приключване на сезона детерминантните сортове загиват. При тях, ако премахвате колтуците, намалявате броя домати, които растението ще даде. Затова колтучене почти не е необходимо. Резитба се прави, само за да се пропуска светлина във вътрешната част на растението и да се подобри въздушната циркулация.

Индетерминантните сортове ще продължат да растат на височина и на ширина, ако не им правим резитба. Точно затова е необходимо да ги отглеждаме на колове. Резитба на тези сортове се прави в началото на сезона и всяка седмица или две. Когато решаваме какво да отрежем, трябва да гледаме формата на цялото растение. Не трябва да допускате да има места, при които листната маса не ви позволява да видите центъра на растението.

Съвети

Премахнете всички нови разклонения, които:

Пречат на китките цветове да получават достатъчно светлина.

Растат твърде гъсто върху част от растението и блокират светлината и циркулацията на въздуха.

Трият се в по-голямо стъбло.

С развитието на растението то продължава да пуска нови китки над тези, които вече са дали плод. С късането на доматите можете да премахвате новите разклонения, които се образуват под тази област, тъй като листната маса над нея ще засенчва образуващите се цветове. Така или иначе с напредване на лятото по-долните листа на доматите ще започнат да съхнат и окапват. Колкото по-рано ги махнете, толкова повече ще стимулирате новия растеж.