0

К урник с перденца отново върна славата на родопското село Момчиловци, която беше позатихнала заради Ковид пандемията. Първият етаж на кокошия дом е облицован с камъни, а вторият етаж е облицован от дъски. Направени са и прозорчета, за да влиза светлина на птиците.

Приказна

Курникът всъщност е истинска приказна къща за кокошки и вероятно надминава всички изисквания за хуманно отношение към животните. Стопаните на курника са Елена и Иван Манджукови. В момента те отказват всяка среща с журналисти, притеснени от ненадейната слава, с която са си сдобили с петзвездния кокоши дом, разказа кметицата на селото, която е бившата журналистика Сийка Суркова.

Кончета

Тя обясни, че няма нищо свръхестествено в построяването на тази къща за птици. Просто собствениците обичат много красотата. Самият Иван през зимата е учител по ски на Пампорово. А иначе е земеделски производител. Отглежда предимно картофи. Освен кокошки си има кончета, с които си помага в земеделската работа, допълни Сийка.

Подпорна стена

Първото нещо, с което е впечатлил съселяните си, е подпорната стена, която е построил в едната част на двора. Видно било, че има усет на естет, каза Суркова. Съпругата му притежавала особено чувство за красота и артистичност, което се виждало от начина, по който подрежда двора на дома си. Със стари плетове, накичени със стари глинени съдове и амфори.

Световно име

Така Момчиловци е на път да си върне световната слава, каквато имаше преди войната и Ковид пандемията. Преди четири години в Китай знаеха повече за Момчиловци, отколкото за България. Причината е, че в една от провинциите се произвежда кисело мляко „Момчиловци“ с бактерии и по рецепта на родопското село.

Дружбата между Китай и Момчиловци беше толкова голяма, че в селото имаше група, която изучаваше един от най-древните езици. Всяка година през есента се организираше събор с местни храни и изделия, на който се стичаха хиляди туристи от Азия, България и Европа. Интересът нарасна дотолкова, че общината започна да организира и пленер с известни художници.