0

Б ясът е вирусно инфекциозно заболяване, което засяга нервната система на бозайниците. Предаването му става чрез слюнката. Заболяването е практически нелечимо. При заразяване се засяга мозъкът. Това води до необратими последици и неизбежна смърт.

Метод

Основният метод за предотвратяване на заболяването е ваксинацията. Вирусът е невротропен, т.е. локализира се в клетките на главния и гръбначния мозък, където образува специфичните за него телца на Бабеш-Негри. Вирусът се съдържа също и в слюнчените жлези и слюнката, както и в някои вътрешни органи (далак, бъбреци). В редки случаи той може да се открие в кръвта или млякото. Разпространява се главно чрез хищници, тъй като техният начин на живот улеснява предаването на инфекцията от едно животно на друго чрез хапане. Причинители на заразата са и прилепи. Думата rabies е с произход от санскрит, където rabhas означава яростен, буен. Латентният период варира от 9 дни до няколко месеца. Най-често заболяването се проявява 15-25 дни след заразяването. При различните видове домашни животни признаците на бяс се проявяват различно. Бесът при котки и кучета се проявява главно в две форми: агресивен, насилствен и паралитичен тих. Но често заболяването протича нетипично.

Промяна

Основните симптоми са апатия, промяна на поведението, загуба на апетит, силно слюноотделяне, прогресивна парализа. При дивите животни един от признаците на бяс е загубата на инстинкта за самосъхранение. Не трябва да се трогвате от факта, че дива лисица или таралеж спокойно възприемат приближаването ви и се оставят да ги погалят. Това може да е проява на бяс при животно. Човек се разболява от бяс от ухапване от болно животно или когато заразена слюнка попадне върху увредена кожа или върху повърхността на лигавиците. В процеса на възпроизвеждане на вируса се засягат нервните пътища и мозъчните клетки. С напредването на заболяването се появяват симптоми: повишаване на телесната температура до

37+ °C, депресивно или неспокойно състояние, нарушения на съня, безсъние, прекомерна чувствителност към светлина и шум, бяс, халюцинации и заблуди, парализа на окото, зигоматичните и дихателните мускули, долните крайници. За ваша информация!

Статистика

Според статистиката на СЗО бесът след ухапване от куче е 99% от случаите на инфекция при хора. Ето защо, ако бъдете ухапан от неваксиниран домашен любимец, винаги има риск от заболяване. За хората бесът е фатално заболяване в почти 100% от случаите. Използването на ваксина срещу бяс, преди вирусът да навлезе в мозъка, помага да се избегне смъртта. Проблемът е, че ваксината трябва да има време да се приложи не по-късно от 14 дни след заразяването. Но най-често диагнозата на заболяването чрез симптоми се случва много по-късно, когато вече няма шанс за излекуване. Как действа ваксината срещу бяс при животните? Ваксината против бяс съдържа отслабен вирус, който активира имунната система, когато влезе в тялото. Тялото унищожава и запомня вируса. При повторно заразяване антителата се образуват активно и левкоцитите незабавно унищожават заплахата. Това ви позволява да спрете развитието на болестта преди появата на опасни симптоми.

Обвивка

Едно животно не може да се разболее от бяс поради ваксинация. Ваксината съдържа само обвивката на вируса, към която се развива имунитет. Причинителят на заболяването не присъства във ваксината. Страничните ефекти от ваксината срещу бяс са редки. В около 15% от случаите се наблюдава сънливост или апатия до 2 дни. Понякога на мястото на инжектиране се появява подутина, която изчезва без никаква намеса. Много рядко е възможна алергична реакция към съставките на лекарството. Ето защо при първата ваксинация ветеринарните лекари препоръчват наблюдение на животното в клиниката в рамките на 15 минути след ваксинацията. Ако възникне алергия, лекарите бързо спират негативната реакция. Времето за ваксиниране на животните се влияе от възрастта, условията на задържане, активността на домашния любимец. Затова индивидуалната схема се определя от ветеринарния лекар и той преценява дали е необходимо да се ваксинира предсрочно. Някои видове ваксини запазват имунитет срещу болестта до 2-3 години. Но според общоприетите стандарти реваксинацията се извършва точно след една година и след това се повтаря всяка година. Всички дати на ваксинация се записват в паспорта на животното. Отговорът на въпроса дали да се ваксинира срещу бяс, е недвусмислен. Дори 1% риск от заболяване може да доведе до смърт на домашен любимец или неговия собственик. Ваксинирането на домашни любимци срещу бяс е задължително!

*Автор: д-р Евгени Евтимов