0

Н якои хора се срамуват от големите си уши и предпочитат да ходят чорлави, за да ги скрият. Не и Уей Минхтанг от китайския град Гуйлин. Той се гордее извънредно с огромните си, почти слонски уши, с които демонстрира циркаджийски номера. Коронният е да надува балони с тях и да гаси запалени свещи.

Уникалната си способност Уей открил на двадесетата си годишнина, когато шокирал роднините, поканени на празненството му, като надул първия си балон с уши. Впоследствие усъвършенствал това си умение и с лекота вкарвал въздух в балоните, умело боравейки с ушите си. Вътре в тях било скрито и помощно приспособление – малка тръбичка, благодарение на която успявал да надуе голям брой за отрицателно време, докато другите хора се напъват и очите им, аха, да изскочат от орбитите.

Фурор

Още по-голям фурор предизвикал, когато „развял“ ушите си и със струята изгасил свещичките върху тортата на друг рожден ден. Оттогава това се превърнало в неизменна атракция на всякакви празненства. Уей даже си спечелил последователи. Но никой не можел да конкурира размаха му.

Друг сънародник на Уей – инженерът Ли Син, се прославя с това, че може да лежи по гръб върху водата, все едно е на креват. Една от демонстрациите му в басейн във Франция продължила 4,5 часа. Докато телевизионните камери го снимали, а публиката цъкала с език, Ли Син си четял книжка, като си замезвал с лека закуска. Без това по никакъв начин да влияе на разположението на тялото му, на няколко пъти той се пресегнал към крайчеца на басейна, за да накваси пресъхналото си гърло с чаша бира, оставена там. Сътрудникът на автомобилната компания „Дънфън” обяснява таланта си с любовта си към плуването, с което се занимава от ранно детство, както и с увлечението си по китайската йога – ци гун. С тази енергийна гимнастика той запълвал цялото си свободно време, преди да открие способността си да лежи неподвижно върху водна повърхност. Ли признава, че му е отнело малко време, докато нацели вярната поза и се научи как да държи горната си част хоризонтално, а долната – вертикално. Амбицията му е някой ден да прекара 24 часа, легнал върху вода.

Втренчено

Индиецът със сложното за произнасяне име Димбесвара Басуматари притежава друга уникална способност – той може да впери поглед в слънцето и да прекара така, без да мигне, няколко часа. Всеки човек, който се опита да последва примера му, рискува да ослепее. Но Димбесвара твърди, че не изпитва нищо, докато зяпа към парещото кълбо. Нещо повече – това безсмислено на пръв поглед действие му носело ползи – дългото взиране в слънцето го презареждало и не чувствал нито жажда, нито глад.

В това отношение той подражава на друг слънцеядец – индиеца Хира Ратан Манек, който от години консумира само слънчева светлина. В редки случаи жабури гърлото си с някоя чаша вода. Твърди, че слънцето го засища изцяло.

Бира

Уникална диета е избрал за себе си и възрастен мъж от китайската провинция Хенан. Към 70-ата си годишнина той престанал да се храни. Дори само видът на храната му предизвиквал стомашни смущения. Китаецът с фамилия Го установил, че единственото, което му понася, е бирата. И започнал да поглъща големи количества от пенливата течност, докато тя се превърнала в негова основна храна. Веднъж имали спор със съпругата му, която се обиждала много, че не оценява готварските й умения и гледа с погнуса на всичко, което тя му приготви, даже да е най-голямата вкусотия. Наложил си да погълне няколко хапки от вечерята и... едва не умрял. Прилошало му, даже изпаднал в несвяст. Тогава тя се предала и престанала да го тормози с натяквания, че трябва да хапне нещичко, а вместо това започнала сама да му сервира бира.

Вече над 60-те, Аллах Васайо Камбрани се е отказал от идеята някой ден да се задоми. Причината е, че от години всички потенциални булки изпадат в шок, когато разберат какви количества храна поглъща лакомият пакистанец от провинция Синд. Камбрани има такъв апетит, че понякога не забелязва, че заедно със сервирания обяд е помел и чинията. Откакто се научил да хруска порцелана, установил, че той е чудесна добавка към менюто, защото спомага храносмилането му. Това е пълна дивотия, но пакистанецът така се вживял в мерака си да „опита от всичко”, че експериментирал и с глинени съдове, а веднъж дори схрускал електрическа крушка, но не му се понравила много. Веднъж пък поставил рекорд, защото се бил обзаложил с приятели – поръчал си 15 пълни чинии с ядене в ресторант и изял всичко до последната троха. След осмото блюдо всички в ресторанта вече се били събрали около масата да го наблюдават и се чувало само ритмичното почукване на неговата вилица по чиниите и лакомото му примляскване. Камбрани се хвали, че изобщо не е придирчив към храната – това пилета, пържолки, плодове, зеленчуци, порцелан, глина – всичко му се услаждало. Твърди също така, че нито веднъж в живота си не е получавал стомашно неразположение или болки, дори когато приема наистина груба храна.

Гориво

През 2005 г. пък Браян Тейлър от английския град Тисайд си докара забрана да доближава бензиностанции, след като бе обвинен, че прекалявал с бензина. Работата е там, че маниакът развил луда зависимост от горивото и изпадал в паника, ако не напълни резервоара догоре. Дотук нищо особено, ако не споменем, че резервоарът е собственият му стомах. Браян така се пристрастил към бензина, че започнал да предявява и претенции, ако вместо безоловен му сервират дизелово гориво. А след като обърнел няколко маркуча, следвала още по-неприятната част – маниакът започвал да се кълчи в щури танци и изпадал в бяс, ако се опитат да го спрат и го пратят да „изтрезнява”. Една по една бензиностанциите започнали да го обявяват помежду си за нежелан клиент, докато се стигнало и до съдебната забрана. Той си навлякъл това на главата, когато се опитал да открадне една туба бензин и се държал изключително агресивно, когато го хванали, защото не успял да си вземе „дозата“.

За много хора бензинът е евтин заместител на наркотика, твърдят лекари. Може да се изпие или да се вдишва. Този навик обаче разрушава за нула време нервната система и води до отказ от функциониране на важни човешки органи. В случая с Браян Тейлър нищо подобно не било наблюдавано.

Оборска тор за разкош

Китайката Вукибалакикиге е желана булка за всеки китайски земевладелец. Девойката има безброй ухажори, привлечени от мисълта, че бъдещата им половинка е много известна, а и извънредно евтина за изхранване. Тя не капризничи какво има в хладилника. Достатъчно е на масата пред нея да има купичка с пръст. Вукибалакикиге отначало имала намерение само да влезе във вестникарските хроники с това, че яде пръст. Но постепенно това се превърнало за нея в насъщна храна. Сега Вукибалакикиге не може да седне на масата, ако на нея няма порция пръст. Това си има и лоши страни. Индиецът Барсаату Лал от Каримпур е истинско наказание за съседите си. Той редовно напада парцелите им, защото земята в неговия собствен имот доста е отъняла. Когато забележат поредната дупка в земята, съседите знаят, че вредителят е един – лакомият им съсед, който повече от всичко обича да си хапва пръст. С оборска тор за разкош. Това е любимото му лакомство.

Страстта му към яденето на пръст се проявила изневиделица. Както си стоял и си ровичкал в земята, изведнъж изпитал непреодолимо желание да сложи някоя шепа пръст в устата си. Взело, че му се усладило. Оттогава това е задължителен елемент в менюто му. Индиецът съвсем не се задоволява с малко. Той твърди, че дневната му дажба е около 2 килограма пръст. Манията му изглеждала странна, но невинна, до момента, в който започнал да се прокрадва в чужди имоти, за да краде пръст. Накрая дотегнал толкова на съседите си, че те се обърнали към местните власти с молба да му бъде издадена ограничителна заповед да не припарва до техните парцели.