0

Г ермания беше шокирана от един все пак очакван изборен успех на крайната десница в източните провинции Саксония и Тюрингия. Казвам почти, защото партии като „Алтернатива за Германия“ са намерили хранителна среда именно там, където все още битува някаква носталгия по миналото въпреки милиардните инвестиции от западната част, за да се изравни стандартът. И това продължава от падането на Берлинската стена насам. Явлението е характерен източен синдром, но вече заплашва да се превърне в заплаха не само в регионален мащаб.

Изборните резултати в двете провинции все още доминират германските медии. Възходът на крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) изглежда не е изненада, но сега фокусът е върху потенциалното политическо въздействие на резултатите.

„Разпадането на управляващата коалиция и последиците от него сега разкриват нова, хаотична нормалност: във фрагментирани парламенти със силни популисти и екстремисти, управленията може да стават все по-сложни, правейки правителствата все по-краткотрайни“, пише Süddeutsche Zeitung.

FAZ пък пише: „Постижението на AfD като политическа сила е нормално и това не е новост дори на международно ниво. И ние трябва да приемем тази власт сериозно."

Източно

Основните всекидневници са базирани в големите западногермански градски центрове – с изключение на Zeit, който има малък клон в Лайпциг. Продажбите на големи вестници в бившите източногермански провинции са ниски, като хората там предпочитат местната преса.

Leipziger Volkszeitung пише: „Притеснително е, че партия, която окончателно е категоризирана като крайнодясна, продължава да получава толкова голяма подкрепа в региона“.

Мащаб

Възходът на крайната десница не е проблем, който засяга само бивша Източна Германия, пише Berliner Zeitung. Вместо това, отбелязва той, това е германски, европейски и световен проблем: „Резултатите от изборите в Саксония и Тюрингия са символ на изместване вдясно, което не познава граници. Прехвърлянето на отговорността на „десните“ върху „изтока“ не е решение. Защото поставянето на етикет на хора и региони само замъглява причините за успеха на AfD. Десните популисти печелят, защото другите партии се провалят".

Този възход предизвика безпокойство в Берлин, тъй като Германия се насочва към националните избори през следващата година. Шокът в страната е още по-голям, тъй като това е първата победа на крайнодясна партия от 1945 г. насам.

Популярността на AfD обаче продължава да расте въпреки усилията да бъде спрян, забелязва Politico.

Лидерите на центристката партия в Германия положиха значителни усилия да спрат възхода на AfD, предупреждавайки избирателите за екстремизма на партията, стигайки дотам, че я определят като нацистка. Местните органи за сигурност дори предупреждават за заплаха за устоите на демокрацията.

Нов играч

Това обаче не е единственият проблем. Новата партия „Движение Сара Вигенкнехт“ - BSW, се очертава като другия ключов политически играч и регулатор.

Тя е един от най-големите печеливши и зае трето място и в двете провинции. Партията, създадена само преди няколко месеца, съчетава традиционни десни позиции по имиграцията и други социални въпроси с антивоенни позиции, като призовава за незабавно прекратяване на германската военна помощ за Украйна и преговорите с Путин. Успехът на BSW до голяма степен се дължи на факта, че останалите политически формации обещаха да не формират коалиции с AfD, което прави BSW автоматично алтернатива на „фашистите“.

Европа

Крайнодесните партии в Европа често печелят протестни гласове, но в Източна Германия избирателите изглежда приемат AfD. Според проучвания всеки втори избирател на AfD в Тюрингия и Саксония гласува за партията, защото вярва в нейното послание. Гласоподавателите смятат, че AfD е най-добрата партия за представяне на интересите на Източна Германия, особено по отношение на политиката за убежище и имиграцията.

Това предполага, че AfD се е утвърдила като „народна партия“ (Volkspartei) в Източна Германия, наименование, което доскоро принадлежеше на традиционни партии като SPD и CDU. Те обаче все повече отстъпват на новите играчи.

Икономиката

Голямата драма изглежда, че вече е настъпила и има още едно измерение. И икономиката е в основата му.

Показателен за настроенията е фактът, че за първи път в своята 87-годишна история Volkswagen се готви да затвори заводи в Германия и да съкрати персонал, тъй като неговият главен изпълнителен директор Оливер Блуме предупреди, че най-големият производител на автомобили в Европа е в „много сериозна ситуация".

Подчертава се и фактът, че доста производители вече се насочват към други части на Европа за сметка на Германия, автомобилното сърце на континента. Това до голяма степен се отдава на влошената среда на фона на възхода на радикални, екстремистки и популистки партии и настроения в Източна Германия.

А новите проучвания показват, че с това няма да се спре, а десницата я очаква и по-нататъшен възход. На практика е рано да се гадае в която и да е посока.