0

С преят за оформяне с морска сол е един от най-популярните стилизиращи продукти. Ефектът на мократа коса, мобилността и небрежността привличат много - особено когато статичните прически стават скучни и избледняват на заден план, отстъпвайки място на естествеността.

Една от най-простите и „чисти“ формули за стилизиращ спрей е морска сол и вода с възможни малки добавки (например алое и масла). Но основната им съставка, морската сол, е обект на спорове и дискусии. Толкова ли е безвреден един привидно натурален продукт или солта може да не е толкова полезна и да има отрицателно въздействие върху здравето на косата?

Морската сол има напълно различен ефект върху косата на всеки в зависимост от вашия конкретен тип коса. Най-много подхожда на мека, тънка и права коса.

Чупливо

Тази съставка, както всяка друга сол, абсорбира влагата и изсушава косата. Това е естествена характеристика, така че ежедневната употреба може да доведе до суха и чуплива коса. Когато естествената влага бъде премахната, косата става много по-груба и по-трудно управляема. Така че гъстата коса може да стане лепкава и твърда, в който случай е по-добре да намерите по-мек и овлажняващ продукт, който ще използвате за оформяне.

Друг проблем е нискокачественият състав на продуктите, които можете да намерите на рафтовете във всеки супермаркет (ако не е специализиран салон). Повечето от тях съдържат алкохол, който има отрицателен ефект върху структурата на косъма и има силен "смилащ" ефект. Хидратиращи маски за коса, балсам без измиване, шампоан без сулфати или друг продукт, който отговаря на вашия тип коса, ще ви помогнат да възстановите баланса на влагата.

Боядисаната коса също е в уязвимо положение, тъй като поради постоянната употреба на оцветяващи продукти, текстурата вече се е променила и е станала по-податлива на всеки стилизиращ продукт. Не забравяйте, че трябва постоянно да изплаквате косата си след морската сол, а водата и детергентите естествено избелват косата по-бързо.

Ползи

Разбира се, морската сол има своите предимства, които също не бива да забравяме. Ако косата ви е склонна към омазняване и често изглежда мазна, тогава морската сол ще изтегли излишната мазнина, която мастните жлези непрекъснато произвеждат. Обемът и текстурата визуално придават на чупливите краища „жив“ вид. Но бъдете внимателни с краищата, които са изгорели от слънцето; морската сол абсолютно не е подходящо средство за тях.

Друг неоспорим плюс е, че морската сол насърчава растежа на косата, като стимулира притока на кръв към скалпа. Като цяло този продукт се счита за един от най-издръжливите, така че като оформите косата си по този начин, не е нужно да се притеснявате, че след няколко часа няма да остане и следа от прическата ви. Освен това не е необходимо да сушите косата си със сешоар, създадената лека текстура изглежда гъвкава, а ефектът на мокра коса и леката вълнистост изглеждат естествени.

Морската сол се използва и на втория ден след измиване на косата, тогава прическата ви ще изглежда по-структурирана, което ще елиминира застоялия й вид. Спреят помага за премахване на излишната мазнина, като отделя кичурите коса един от друг. Основното нещо е да не нанасяте твърде много продукт, който ще направи косата ви небрежна, отколкото е в действителност.

Освен това съставът включва и полезни вещества: магнезиев сулфат, магнезиев хлорид, алое и каолинит, те помагат за премахване на токсините, освобождават кожата от замърсявания и, разбира се, самата коса. По-специално алоето помага да се предотврати появата на пърхот и да се отървете от него.

Следователно използването на морска сол в умерени количества е възможно и дори полезно, но най-важното е да не прекалявате. В малки количества няма да навреди и ще помогне за постигане на желания ефект, но ако се прилага прекомерно, може да навреди на косата. Основното нещо е да разпределите продукта равномерно по време на оформянето в зависимост от дължината, вида и резултата, който искате да постигнете.

Ползи за организма

  • Морската сол помага за алкализирането на тялото - минералите в нея регулират киселинноста на организма и помагат за премахването на токсините снижаване на киселинноста на организма.
  • Предпазва от сърдечно съдови заболявания - половин чаена лъжица морска сол разтворена в топла вода представлява натурално средство за контролиране на завишения холестерол и на кръвното налягане. Макар че солта не се препоръчва за хора с хипертония, тази нейна разновидност може да се приема в малки количества без да представлява някаква опасност за здравето. Високото й съдържание на есенциални минерали допринася да се намали риска от атеросклероза, сърдечен удар и инфаркт.
  • Облекчава мускулните болки - морската сол съдържа високи нива на калий и магнезий, които в съчетание се грижат за правилната работа на мускулите. Особено полезна е морската сол по време и след физически натоварвания, тъй като помага да се запази и възстанови електролитния баланс в организма.
  • Подсилва имунната система - употребата на морска сол в умерени количества спомага да се предотвратят настинки, грип и други вирусни инфекции. това се дължи на множеството микроелементи съдържащи се в състава й.

* Автор: Цвета Дилова