0

П овечето видове папагали не са с изразен полов диморфизъм (различен външен вид на мъжките и женските), така че единственият начин за определяне на пола е или чрез хирургично определяне, или чрез кръвно определяне на пола. Хирургичното определяне на пола е хирургична процедура, включваща анестезия, и е била широко използвана в миналото.

Техника

С появата на точна неинвазивна техника за определяне на пола чрез кръв/перо (ДНК анализ) това се превърна в предпочитана техника. Тъй като репродуктивните органи на птиците са разположени в тялото и много малко видове, отглеждани в плен, имат полово оцветяване, определянето на пола често е трудно и се допускат грешки. Папагалите от вида „Електус“ са едни от малкото папагали, при които полът може лесно да се определи по оцветяването: мъжките са зелени, а женските са червени. Други видове с изразен полов диморфизъм при оцветяване са: кралските папагали, барабанд. Има други видове с полово диморфно оцветяване, при които разликите в цвета са фини, което прави определянето на пола по-трудно. Например при папагалите корела дивото оцветяване при полово зрелите птици е различно при мъжките и женските, но това не важи при цветовите мутации, създадени чрез селекция. При стандартния див мъжки главата е жълта, а тялото сиво-кафяво, докато при женските главата е бледо оцветена като останала част на тялото. Това също може да е заблуждаващо поради факта, че оперението на младите корели се сменя на около 8-месечна възраст, а дотогава всички изглеждат с оперение идентично с това на женски екземпляр.

Зрялост

Мъжките александри също се различават от женските по типичната огърлица, но отново само след достигане на полова зрялост на около 3-годишна възраст. При мъжките вълнисти папагалчета обикновено восковицата е в наситено син цвят, докато при женските - е бледосиньо до кафяво. В допълнение восковицата на женското вълнисто папагалче обикновено е обградена от светъл ръб, а на мъжкия е без ръб и е син. При какадуто цветът на очите може да бъде, но не винаги, индикатор за пола. Женските, които са станали полово зрели, развиват червено оцветяване на ирисите си, което е много различно от тъмнокафявия цвят на ириса при мъжките. Не всички женски обаче развиват тази промяна на цвета. Мъжките при повечето папагали също са склонни да бъдат по-гласовити и са по-склонни да говорят.

Органи

Хирургично определяне на пола чрез ендоскопия обикновено се извършва за специализирани развъдчици, които искат сигурна проверка на пола на птица, както и оценка на състоянието на половите органи. Птицата се поставя под анестезия, прави се отвор в стената на тялото, за да може да се въведе лапароскоп. Техниката е инвазивна и вече рядко използвана. През последните няколко години ДНК кръвното определяне на пола се доказа като безопасна и ефективна техника за установяване пола на птиците. Освен от чисто любопитство познанието на пола на вашата птица може да ви помогне да избегнете нежелано полово поведение, репродуктивни заболявания като задържане на яйца и агресия.

*Автор: Д-р Йоан Славчев