0

О ралната хигиена при животните за компания е също толкова важна и необходима както при нас хората.

Животът на домашните ни любимци доста се различава от този на дивите животни. На първо място храненето е доста по-различно от това на дивите животни. Използването на “модерни” храни, консерви и други меки храни доста често е предпоставка за натрупване на плака или неправилно изтриване на зъбите (например при зайци). Още с взимането на домашен любимец вкъщи трябва да сме наясно, че животното има нужда и специални потребности, за които ние трябва да се погрижим. С напредването на възрастта проблемите зачестяват, особено ако не се полагат нужните грижи.

Зайци

Нека разгледаме някои случаи, в които доста често се стига до посещение при лекар. Да започнем със зайчетата - в домашни условия зайците се отглеждат в клетки и храната в повечето случаи представлява концентрирани гранули или смес от гранули със сушени плодове. Разбира се, присъства и сено, но ако трябва да съм честен в доста по-ограничено количество, първо защото е по-лесно и второ, защото доста от стопаните си казват - по-хигиенично ни е, по-чисто ни е, някои пък казват, че сеното ги алергизира и т.н

Истината е, че при зайците зъбите растат през целия им живот и за да бъдат правилно изтривани и поддържани в нормален вид е необходимо целодневно и ежедневно да гризат твърди храни - сено, клонки, (все пак затова се наричат гризачи). Това способства за правилното изпиляване и изтриване на зъбите и естествено здрав любимец. Когато се използват основно гранули или сушени плодове, доста често се стига до прорастване на зъбите и изкривяване. Доста често сме виждали зайци, на които предните долни и горни резци изглеждат като бивни и излизат извън устната кухина. Освен това доста често дъвкателните зъби образуват остри ръбове, които се забиват в зависимост от посоката на прорастване или в бузите или в езика. Това причинява изключителен дискомфорт, болка, неправилно храносмилане, с произтичащите от това последици или пълен отказ от храна. В такива случаи стопаните забелязват, че животното има рязка промяна в поведението си - може да се наблюдава слюнотечение и намокряне на пространството под долната челюст, животното или не се храни, или пробира само най-фината част от храната. В такива случаи е абсолютно указание да се посети ветеринарен лекар, който ще прецени състоянието и ще направи медицинско изпиляване на зъбите или подрязване, за да може да се възстанови правилната конфигурация между горна и долна челюст, да се премахнат острите ръбове, болката и възвръщането към нормално хранене. Препоръчително е да се коментира начинът на хранене и ако има грешки, те да бъдат коригирани, за да не се стига до порочен кръг. 

Признаци

При кучетата и котките проблемът със зъбите в 90% от случаите идва отново от неправилно хранене и в 10% от случаите е резултат от породна предизпозиция или генетични аномалии.

Използването на меки храни, консерви, лакомства, прекалено дребни гранули или човешка храна, доста често води до натрупване на плака върху зъбите, върху която впоследствие започват да се отлагат минерални соли, които я превръщат в така наречения зъбен камък. На пръв поглед изглежда почти безобидно, но с напредване на времето започват и проблемите, особено в случаите, когато не се поддържа орална хигиена. Едва 10% от стопаните са запознати и още от ранна възраст предприемат стъпки към привикването на животните към механично почистване на зъбите. Останалите 90% обръщат внимание, когато проблемът е взел вече застрашителни размери. Какво най-често наблюдаваме при кучето и котката. На първо време - пожълтяване или посивяване на зъбите, лош дъх, зачервени венци, клатещи се зъби и трудност при хранене.

Тук е моментт да отбележа, че това състояние не се оправя с четки за зъби, нито с напръстници, нито с използване на “специализирани” храни за почистване на зъбите, нито с така наречените дентални стиксове.

Тук проблемът е доста по-сериозен и изисква посещение при ветеринарен лекар. След преглед и преценка на обективното състояние лекарят ще прецени кое е най-подходящо като метод, за да се почистят зъбите, да се санират и заздравят венците и ако е необходимо да се редуцират, някои от развалените или клатещите се зъби. Доста често можете да срещнете реклами за “безболезнено” почистване на зъбите без упойка и т.н.

От дългогодишния си опит знам, че това почистване е доста често неефективно или недостатъчно поради факта, че ако биват така почистени зъбите, се пренебрегва фактът, че поне 1/3 от зъбния камък се намира под венеца и ако не бъде почистен старателно от подвенечното пространство, скоро след това проблемът отново е налице.

Болка

Тъй като качественото почистване изисква да се достигне това пространство, то доста често е свързано със силна болка. Именно затова при ветеринарните лекари тази процедура се извършва с анестезия и с ултразвуков скалер, което гарантира пълно отстраняване на плаката и зъбния камък. След процедурата зъбите се полират и избелват и освен здраве постигаме и добри естетични резултати. Използването на анестезия гарантира спокойствие на пациента, нулева болка, качество на извършената процедура, дълготрайност и на постигнатия ефект. С напредването на медицината, фармацията, специализирана апаратура и методи, използването на анестезия, от която всички имат толкова страх, не крие никакви рискове.

Разбира се, не подценявам усилията и избора на други методи за почистване. Всеки сам ще прецени и избере кое е най-правилно за него и домашния му любимец.

*Автор:Д-р Евгени Евтимов