0

У хапванията от кучета не са изключение както в градска среда, така и в пусти местности. 

Кучето е пръв приятел на човека, но при определени условия – озлобени животни, болни животни, страх, защитаване на територия или на малките си и т.н., те могат сериозно да застрашат живота и здравето на хората.

Първа помощ

За да знаем как се оказва първа помощ при ухапване от куче, следва да сме запознати с вида на самите рани. Кучетата късат храната си, нещо, което води до сериозно увреждане на тъкани, нерви, кръвоносни съдове при ухапване. Обикновено ухапванията от куче са дълбоки, кървящи, травмиращи, причиняващи болка, водещи до опасност от кръвозагуба, инфекция, загуба на тъкан.

Устата на кучето е населена с безброй бактерии и може да бъде източник на инфекция. Наред с опасността от загуба на функции на крайника, на пръстите, нервни увреждания или животозастрашаващи зоонози, ухапванията са опасни и изискват да се познават правилата за оказване на първа помощ при ухапване от куче.

Превръзка 

Измийте раната със сапун и под течаща вода в продължение на минути, за да премахнете максимално много бактерии.
Когато оказвате първа помощ при ухапване от куче, промийте с 3% разтвор на кислородна вода, риванол или йодасепт. Направете превръзка, за да спрете кръвотечението. Притискайте, ако е нужно, за да спре кръвотечението.

Дори нападението да е извършено от домашно куче, след оказване на първа помощ при ухапване от куче следва да посетите лекар, който да извърши последваща обработка на раната, ваксинации против тетанус, понякога и против бяс, ако кучето е неваксинирано, непознато или ако е от район, където болестта се среща, както и ако е проявявало признаци на заболяване.

Съвет 

Когато говорим за първа помощ при ухапване на куче, имайте предвид, че трябва да действате много внимателно, тъй като освен наранените тъкани и кръвозагубата възможно е да има счупени кости. Възможно е да има и увредени мускули или нерви, дори да изглежда малка раната или да не кърви особено. Всичко това прави посещението на лекарски кабинет след оказаната първа помощ при ухапване от куче важно.

Мой съвет е да търсите винаги лекарска помощ въпреки минимума, който вие сте положили при обработката на рана. Важно е да бъде проследен статусът на раната в следващите 7-10 дни.

Пазете се и бъдете здрави! 

*Автор: ​Д-р Евгени Евтимов