0

Л апсусите, т.е. неволните грешки, не са от вчера и невинаги предизвикват усмивки в читателите на вестници и списания. Докато в средновековен Лондон виновниците получават сериозна глоба, то в сталинския Съветски съюз журналисти направо са разстрелвани заради тях.

Богохулство

Още в 1631 година лондонското издателство Baker неволно променя Десетте Божи заповеди в отпечатаната Библия, пропускайки едно НЕ в Седмата заповед. Вместо „Не прелюбодействайте,“ се изписва „Прелюбодействайте“. Любопитното е, че грешката е забелязана година по-късно. В резултат британският парламент наказва богохулството и нарежда всички копия от книгата да бъдат иззети и унищожени. Но няколко копия оцеляват. По волята на крал Чарлз I издателят на Библията е призован в съда и признат за виновен. Глобен е 3000 паунда, което към днешна дата е над 100 000 паунда по текущи цени. Отнет е завинаги и лицензът на издателя.

Издънка

Броят на съветския вестник "Правда востока" от 25 октомври 1944 се оказва фатален за редакционния екип. Без обяснения журналисти и печатари са натоварени в камионетка и разстреляни без обяснения. Причината е пропусната буква в думата "главнокомандващ". Втората световна война навлиза в заключителната си фаза и статията, а отпечатана за освобождаването на Белград от Съветската армия, започва със заглавието: „ВЕРХОВНОМУ ГАВНОКОМАНДУЮЩЕМУ КРАСНОЙ АРМИИ МАРШАЛУ СОВЕТСКОГО СОЮЗА СТАЛИНУ ЙОСИФУ ВИСАРИОНОВИЧУ“.

Главнокомандващ, но... не съвсем.

 Главнокомандващ, но... не съвсем.
Личен архив

Неволно при отпечатването е изпусната буквата Л?! Целият тираж набързо е изтеглен от продажба, а в хилядите квартири на абонатите нахлуват от ЧК, за да конфискуват вестника. Въпреки крутите мерки шест броя са скрити и оцеляват до наши дни. Наказанието за дежурния екип журналисти е жестоко – натоварени са в камионетка и са разстреляни на неизвестно и досега място.

Колаж

В друг случай името на Вожда е отпечатано като ТОВАРИЩ СРАЛИН. Или поне така се твърди, тъй като въпросната грешка изглежда като нескопосан колаж. Но като цяло, въпреки че Бащицата не е и научавал за гафовете, правописните грешки на редактори, словослагатели и коректори са обявявани за "антисъветски провокации" и веднага виновните са уволнявани. А някои са потегляли за наказателна колония в Сибир.

Полет

През 1963 година в съветския вестник „Горки работа“ дежурният екип пропуска буквата О в статия за полета на първата жена космонавт. От текста става ясно, че "Валентина Терешкова сделала 17 оборт вокруг Земли“.

Нескопосан колаж, който илюстрира слух за сбъркано име на Сталин.

 Нескопосан колаж, който илюстрира слух за сбъркано име на Сталин.
Личен архив

Подобна грешка допуска и друг местен вестник - „Набарское“, който излиза със заглавие на първа страница - „48 оборт Валентина Терешкова“?! Репортер от радио Алтай пък пояснява, че Терешкова се е приземила в близост до село Рушвет! Виновниците са незабавно уволнени и са благодарни, че Сталин вече не е жив, за да претърпят по-тежки наказания.

Уволнение

Печатните и говорните грешки в българските вестници, списания и телевизии, които тотално променят смисъла на написаното, също не са от вчера. И сега се споменава печатната греша, допусната през 70-те години на миналия век във вестник „Народна армия“. Надзаглавието на уводна статия гласи: „УЧЕНИЕ НА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР“, но нелепата замяна на буквата М със С в заглавието обръща смисъла наопаки - „БРАТСКИТЕ ВОЙСКИ СЕ НАСИРАХА В РАЙОНА НА ПОЛИГОНА ШАБЛА“! Следват крути мерки - целият дежурен екип от редактори до печатари са разжалвани и уволнени.

В бившия орган на Министерството на народната отбрана също се случва да има грешки.

 В бившия орган на Министерството на народната отбрана също се случва да има грешки.
Личен архив

Във вестник „Народна младеж“ на два пъти пък бъркат името на Тато: веднъж с ТоПор Живков, а в друг случай излиза и Тодор ЖивкоН?! Отнасят го не само дежурния редакционен екип, но и главният редактор - уволнени са всички!

В телевизионните новини и сега ставаме свидетели на нелепи лапсуси на говорители и журналисти. Наскоро красива репортерка ни информира от морето, че „Двете кУрвети са забелязани в български териториални води“! Специалисти по българска граматика поясняват, че думата за кораб е „корвет“, а в множествено число е „двата корвета“. Няма дума “курвети”, има “курветини”, но тя е извън контекста на обсъжданата дума.

Наскоро по време на ТВ репортаж се появи текст на екрана - „Обир на връх Коледа“?! Наблюдателни зрители обаче веднага започват да се шегуват, питайки къде се намира връх Коледа и дали е близо до връх Нова година? Всъщност „навръх“ в случая е една дума и трябва да се напише слято.

Когато представлява предлог за означаване на най-високата точка, където се намира или извършва нещо или че нещо става точно в определен ден, празник или бележита дата, се пише слято - навръх. Когато представлява съчетание от предлог и съществително име, се пише разделно - на връх.

Не са редки и случаите с печатни грешки в реклами и обяви в изданията.

Пътешествия

Американска туристическа агенция решава да рекламира бизнеса си чрез обява във вестник. Но вместо от печатницата да изпишат "екзотични пътешествия", отпечатано е "еротични пътешествия". Издателят веднага предлага компенсация от 230 долара, но туроператорът търси адвокат и съдът решава - 10 млн. долара обезщетение в полза на туроператора.

На търг за бира

Продавач на уникална бутилка бира в сайта EBAY се проклина за пропуснатата буква „Р“ в публикуваната обява. Грешката му коства 503 300 долара. Той притежавал 150-годишна бутилка бира Allsopp’s Arctic Ale, която решава да продаде на търг. Изписва я обаче като Allsop’s... и заради липсващото „Р“ колекционерите изобщо не успяват да намерят офертата му в търсачките. На търга участват само двама души. Няколко дни след като бирата е продадена за 304 долара, купувачът я препродава на нов търг за 503 300 долара!

Расистки макарони

Редактор на австралийското кулинарно издание „Библия на пастата“ от 2010 г. прави правописна грешка, която му струва 20 000 долара. Той препоръчва на читателите да подправят макарони със сардини и прошуто със "сол и прясно настъргани черни хора" (вместо черен пипер). Заради тази грешка целият тираж е унищожен.

Най-скъпата реклама

През 2007 г. американски автомобилен дилър е осенен от идеята да изпрати 50 000 рекламни брошури по пощата, като чрез томбола една от тях да донесе награда от 1000 долара на получателя. От печатницата обаче се объркват и отпечатват 50 000 брошури, всяка от които обещава печалба от 50 млн. долара на получателите. За американския дилър сумата е непосилна и за компенсация предлага на всеки от получателите на брошурата купон за пазаруване на стойност 5 долара.

Едно пропуснато тире

През 1962 г. космическата сонда Mariner 1 на НАСА трябва да прелети край Венера и да я проучи. Но при изписването на програмния код за мисията е пропуснато едно тире. В резултат космическата сонда, струваща 80 млн. долара, се взривява няколко минути след излитането.