0

С инузитът представлява подуване и възпаление на лигавицата, която покрива синусите. Когато имаме инфекция, изпитваме болка в областта на лицето, която е съпроводена с жълто-зеленикав цвят на секрецията и затруднение при вдишване през носа. Синузитът може да се развие посредством вируси, бактерии, гъбични инфекции и алергични реакции, като това се наблюдава по-често през студените и влажните сезони като пролетта, есента и зимата. Препоръчително е да се избягват големите температурни разлики.
В зависимост от това как протичат синузитите са остри, хронични, инфекциозни и алергични.

При острите възпалението обикновено продължава не повече от 30 дни и се характеризира с внезапната поява на симптоми, наподобяващи тези на настинка -  лицева болка, хрема, запушен нос и жълтеникав секрет в носната кухина. 

Ако оплакванията и симптомите продължават повече от три месеца, синузитът е хроничен. За него е характерно дългосрочно подуване, запушен нос, намалено обоняние, трудно излечима хрема, гноен секрет, тежест и силни болки в главата и челюстта, честа умора, а понякога може да има и повишена температура. 

По-често срещаният синузит е инфекциозният. Той представлява възпаление на синусите, причинено от микроорганизми като бактерии, вируси или гъбички. Болката се появява в горната част на челюстта и в зоната около бузите. Често е придружена от висока температура и отмалялост. 

Алергичен пък се смята за малко по-безобиден. Разпознава се лесно и се поражда от различни алергени и външни дразнители като прах, полени и др. Обикновено е сезонен и наподобява сенна хрема. Може да се прояви през всеки един период от годината и се разпознава по честото кихане и интензивен сърбеж в областта на носа. 

Симптоми

Симптоматиката на синузита включва някои основни оплаквания, като в по-напреднал етап на възпалението могат да се появят още, които да са с по-тежък или интензивен характер. Едни от най-често срещаните симптоми са:
Болка в синусите 
Запушен нос 
Жълтеникаво-зелен секрет в носа 
Главоболие 
Възпалено гърло 
Интензивна дразнеща кашлица 

Трябва да се има предвид, че нелекуваният синузит може да доведе до усложнения, затова заболяването не бива да се подценява. 
Добре е да се консултирате със специалист. При поява на симптомите може да се възползвате и от някои алтернативни методи, с които да облекчите състоянието си. Но най-добре е да ви прегледа лекар.

Ето някои природни средства.

Промивки с морска вода

Солта е известна с антибактериалните, антимикробните и противогъбичните си свойства, поради което е и толкова предпочитан от мнозина метод за справяне със заболявания на горните дихателни пътища като синузита. Тя може да помогне за изчистването на назалните канали от прах, полипи, алергени и неприятни секрети. Промиването на носа със солен разтвор може да помогне за отпушването му и да улесни значително дишането. За целта в литър морска вода разтворете 1/2 ч.л. сол. Изберете съд, който да подложите под себе си, за да няма опасност да разлеете разтвора, опитвайки се да го приложите на мястото. Използвайте пипета и капнете в едната си ноздра няколко капки от разтвора, след което се обърнете на другата страна и капнете още няколко капки в другата. Изчакайте около 5 минути и внимателно издухайте носа. Препоръчително е да правите това сутрин и вечер в продължение на 1-2 седмици. 

Мед и ябълков оцет 

В подходящ съд изсипете около 300 мл вода, която да поставите на котлона да заври. Към нея добавете 2 с.л. ябълков оцет и разбъркайте добре. След като сместа се охлади, добавете 1 с.л. мед. Консумирайте до 3 пъти на ден за оптимален ефект.

Мед и лимон 

Комбинацията от тези две съставки ще помогне за втечняването на секретите и по-лесното им оттичане. За целта смесете 1 с.л. мед с 2 с.л. пресен лимонов сок. Поставете сместа в малък съд, който да загреете съвсем леко, за да я консумирате топла.