0

В идът на покрива е от ключово значение за стабилната и здрава конструкция. Основната му роля е да защитава имота ви от сняг, дъжд, вятър и слънце, да бъде устойчив на атмосферни влияния и обезопасен срещу пожар и други бедствия. Освен това от него зависи и естетическият вид, придаващ необходимия завършек на добрата фасада. 

Архитектура

Важен компонент е видът на покривната конструкция. Дизайнът от своя страна зависи от различни фактори, включително размера и формата на сградата, нейното местоположение и интересите на собствениците й. Според формата си покривите са три вида – плоски, скатни и тип черупка. Първият вид обикновено се използва за гаражи, летни кухни или по-малки постройки.

Състои се от хоризонтална основа с хидроизолационна мембрана, същата е закрепена към по-масивните греди. Наклонът е от 1-5 градуса и това дава възможност на водата да се стича. Различават се с вида на крайния елемент, наричан терасиране. Той предпазва от нежелани ефекти при променливо време. Специалистите в областта отчитат десетки предимства като направата на така популярния озеленен покрив, от друга страна е сравнително по-безопасен от другите видове, изграждането, както и поддръжката му са лесни и икономически изгодни, осигурява добра светлина, вентилация и архитектурен облик. При него често се поставя окачен таван, който пък е важен за топлинната изолация.

Скатните според конструкцията си биват едноскатни, двускатни, трискатни и многоскатни. Формата им е симетрична, а наклонът над 10 градуса. Те са изградени от дървен материал и стомана. Изграждат се за много кратък период от време, като плюс потребителите отчитат факта, че не се нуждаят от допълнителна хидроизолация и допълнителни предпазни мерки. Използват се при изграждането на дълги индустриални постройки без междинни стени, колони и пр. При строеж на промишлена сграда например този тип покрив е значително по-изгоден. Така познатият тип черупка е предназначен за сгради, които имат културен или развлекателен характер – като библиотеки, детски кътове, центрове за отдих или търговия.

Керемиди

При традиционните покриви изборът на керемиди се оказва изключително трудоемък, затова мнозина търсят мнение и съвети от специалисти. Най-популярни у нас са глинените керемиди. Това е така, тъй като имат дълъг живот и са сравнително евтини.

По същата причина са разпространени и в световен план. Сред плюсовете им е, че са устойчиви на температурни разлики. Не им влияе нито прекалената жега, нито студът. Освен това не абсорбират влага. Техен наследник са изкуствените, познати като цигли. Произвеждат се от пясък, вода, цимент и различни оцветители. Разнообразието им по отношение на форми и размери е богато. Красив вид създават полимерните. Те са сравнително по-леки от циментовите и са устойчиви на груби удари. 

Битумният се изгражда най-лесно

Битумните покриви  могат да бъдат изградени от керемиди или от ленти. Хидроизолирани са. Любопитна подробност е, че за изграждането им не са необходими особени знания и умения, т.е. ако сте майстор любител, със сигурност бихте се справили. Подходящи са за къщи, които имат особени форми. Това, което ги нарежда идея по-назад в класацията, е сравнително краткият им живот. За разлика от останалите видове те реагират на високите и ниските температури, като се свиват или разпускат. Ако сте закупили некачествен материал, визията ще се запази едва за 4-5 години.