0

Е стетичната хирургия като раздел от ветеринарната медицина все повече се трансформира от развиващ се в активно работещ неин аспект. Възприемайки тази тенденция хората активно търсят добър визуален ефект както за себе си, когато се наложи медицинска намеса, така и при домашните си любимци.

Естетика

Всеки от нас възприема едно домашно куче, котка или друга животинка като равноправен член на семейството и това поражда желание за пълноценни грижа и добри нива при външния вид. Особено важни са те при изложбени екземпляри, участващи в екстериорни конкурси. Не е за пренебрегване дори влиянието на социалните мрежи през последните години за това да се изостря педантичността по отношение на естетиката. Всички знаем колко много профили на четирикраки сладури радват милионите си последователи в Инстаграм и Фейсбук. Грижите при една качествена поддръжка на външния вид не са малко и затова е важно да се подчертае значението на редовните посещения при ветеринарни специалисти с усет към фините детайли.

Риск

Като част от оперативната хирургия - естетичната, пластичната и реконструктивно-възстановителната хирургия заемат малък дял във ветеринарната медицина. В настоящето манипулации от този вид се разглеждат като естетични, но в миналото са били единствено с функционално значение. Погледнато назад, в исторически план първите (ако можем да ги наречем) естетични корекции, особено при кучета са се свеждали до купиране на уши и опашки при ловни и работни породи. Това се е налагало поради риска от травма при извършване на съответната дейност. По същата причина са отстранявани и допълнителните пръсти на тазовите крайници. Тези процедури в настоящето се считат за нехуманни и са забранени. В днешно време обаче стопаните на домашни любимци все повече обръщат сериозно внимание както на външния вид, така и на процедури, касаещи естетиката. По тази причина и голяма част от ветеринарните практики се свързват с качествени визуални резултати. В това число влизат: перфектна орална хигиена с бели и здрави зъби; минимизиране на оперативни белези и запазване на функционалността при травматични състояния и хирургични интервенции - порезни, ухапни и разкъсно-контузни рани, отохематоми, някои лицеви аномалии (прекалени кожни гънки, ектропиум или ентропиум на клепачи, стеснение на носни отвори, кожни присадки при изгаряния и некрози на кожа, подрязване и изпиляване на прекомерно израснали клюнове при птици, отстраняване на папиломи и други кожни образувания).

Надграждане

За щастие такива пациенти са доста често срещани и това ни дава възможност да развиваме и надграждаме наученото, както и да прилагаме нови техники и методи, с които да подобряваме качеството на крайните резултати. Част от използваните материали и методики са заимствани до голяма степен от естетичната и пластична хирургия, практикувана в хуманната медицина. Извършваните от нас мекотъканни интервенции, в това число коремни операции и обработка на рани, се извършват преимуществено с интрадермални шевове поради следните важни причини: раневите ръбове са адаптирани много добре, което води до по-ускореното им зарастване; отменя се процедурата по отстраняване на шевове, която е стресираща за по-плашливите животни; по-добър визуален резултат; намалява формацията на цикатрикси; по-добро кръвоснабдяване на раневите ръбове. Един от скорошните случаи, който ще дадем за пример, е при мъжки котарак с порезна рана в областта на носа. Поради естеството на травмата, локализацията и липсата на еластичност на кожата в тази област избрахме адаптирането на раневия отвор да бъде извършено с тъканно лепило. Този вид лепила позволяват бързо фиксиране на тъканите и поради тази причина животното не се налага да бъде поставяно под седация и упойка. Зарастването става бързо, като се избягва стресът и дразнението за животното, ако изборът е бил шев. Финалният резултат е визуално впечатляващ, без остатъчни следи или белези.

Задача

При реконструктивната хирургия, задачата на специалиста е да възстанови целостта на повредените тъкани и функционалността им, по възможност напълно. Обикновено се касае за следствия от тежки травми, свързани с разединяване, размачкване или пълна липса на тъкани. Това е сред най-сложните задачи и като пример от нашата лечебна практика можем да приложим следния случай: Куче от породата „Хъски“, на възраст 6 месеца, по време на игра в домашна обстановка бута тежък маслен радиатор, който премачква заден ляв крайник, за щастие без счупени кости, а само със силно повредени меки тъкани. Налице установяваме сложна, разкъсно-контузна рана, с премачкване на тъкани. За възстановяването целостта на крайника използвахме поредица от шевове, с резурбируем конец. В края на интервенцията раната беше щателно обработена с покривни спрейове и антисептици и поставена под превръзка. Възстановителният период премина гладко и без усложнения. Финалният резултат беше отличен, с пълно възстановяване целостта и функционалността на тъканите, без какъвто и да е остатъчен белег. Не само бозайниците, но и птиците често посещават нашата практика и са обект на специални грижи по външния вид, касаещи подрязването на прекомерно израснали клюнове и нокти. Функционалното значение на клюна при птиците е от голяма важност и той трябва да бъде поддържан в идеален размер и форма. Не просто подрязан, но и естетически оформен. В заключение може да обобщим, че естетиката както при хуманната, така и във ветеринарната медицина е неразделна част от концепцията за съхранен организъм. Тя остава търсен, краен ефект, който гарантира запазване на здравето, функцията и анатомичната цялост на тялото.

личен архив

личен архив

личен архив

личен архив

*Автор: Д-р Евгени Евтимов