0

45% от хората в златна възраст имат профил в поне една социална мрежа, сериозен скок спрямо 11% десет години по-рано, сочат данни на Пю Рисърч Сентър към 2021 г.
И така. Идеята, че социалните мрежи са само за младите, отдавна е опровергана. Сред възрастните хора с висше образование пък числото е още по-високо – 65%.

Полезно

Хора, интервюирани за изследването, споделят, че социалните медии им помагат да поддържат връзка със семейството си, да научават новини за света и за своята общност, да общуват по-активно с близките си и да намират връзка със стари, забравени приятели от миналото. Много млади хора разчитат единствено или основно на социалните медии, за да комуникират с другите в живота си. Реално в днешно време много възрастни хора имат по-голям шанс да общуват с деца и внуци чрез социалните медии, отколкото чрез по-традиционни методи като телефонен разговор например. И все пак с толкова много възможности кои социални медийни платформи са най-добри за възрастни хора?

Лидер

Facebook остава най-популярната социална медия въпреки ясните доказателства, че тийнейджърите започват да изоставят гиганта на социалните медии и дори да го наричат „мрежата на пенсионерите“. 79% от хората на възраст, които ползват социални медии и въобще интернет, използват Facebook, сочи проучването на Пю Рисърч Сентър. Ако искате да използвате социалните медии, за да поддържате връзка с любимите си хора и най-вече с такива над 40 г. и връстници, то Facebook ви предлага вероятен достъп до най-много от тях. Facebook също така е много персонализирана мрежа. Можете да изберете какво да споделяте и с кого да го споделяте, да настроите персонализирани групи приятели и лесно да контролирате какво виждате и кога го виждате. Независимо дали искате да следите новините или просто да имате връзка с вашите внуци във Facebook има нещо за повечето възрастни хора.

Освен за запознанства и общуване социалните мрежи стават и за споделяне на забавни и творчески снимки.

 Освен за запознанства и общуване социалните мрежи стават и за споделяне на забавни и творчески снимки.
iStock

Viber

Viber (Вайбър) е популярно приложение за съобщения, което позволява на потребителите да изпращат текстови съобщения, снимки, видеоклипове, както и гласови съобщения. Освен това има възможности за групов чат, така че възрастните хора могат да поддържат връзка с няколко членове на семейството или приятели наведнъж. Освен това приложението е безплатно и изключително лесно за използване. То е замислено като конкурент на световния гигант WhatsApp и до голяма степен копира всички негови характеристики. Приложението се ползва основно в Източна Европа, където успешно се съревновава с WhatsApp, който всъщност е в обща компания с Facebook. По ред причини Viber е дори по-популярен от WhatsApp в няколко държави. Това са България, Босна, Сърбия, Гърция, Северна Македония, Mолдова и Украйна.

Twitter

Twitter (Туитър) е чудесен начин за възрастните хора да бъдат в крак с текущите събития, да следват любимите си политици или общественици и дори да се присъединят към разговори по дадена тема. С Twitter потребителите могат също да изпращат кратки съобщения, или "туитове", които са с дължина до 140 знака. Това улеснява възрастните хора да изразяват своите мисли и мнения по теми, които са най-важни за тях. В България приложението не е сериозно разпространено сред българския политически елит, но все пак повечето значими фактори у нас имат профили. Приложението се използва масово на Запад и е сред ключовите информационни канали на голяма част от институциите в развитите държави. То се характеризира също така и с като цяло по-висока средна възраст на потребителите. Закупено от милиардера Илън Мъск, в последните години обаче приложението страда от лоша репутация заради твърденията, че модерацията в него е хлабава и твърде често необезпокоявано път в него си намират фалшиви новини, политически и обществени манипулации.

Instagram

Instagram (Инстаграм) също е едно от страхотните приложения за социални медии за възрастни хора, за да поддържат връзка със семейството и приятелите си, докато се забавляват. И тук пак целта основно може да е поддържане на връзка с младите, за които това е една от най-често използваните мрежи. С Instagram потребителите могат да правят снимки и видеоклипове, да добавят филтри или ефекти към тях и да ги споделят с последователите си. Възрастните също могат да следват акаунти на хора, които познават, или дори да изследват нови интереси, като следват различни профили. Макар и младежко приложение, все повече хора в третата възраст избират да го ползват като връзка с по-младите и средство за следене на последните тенденции.

Социалните мрежи доказано помагат за връзка с хора на вашата възраст.

 Социалните мрежи доказано помагат за връзка с хора на вашата възраст.
iStock

Внимавайте с непознати

Социалните медии са напълно безопасни - ако ги използвате безопасно. Не забравяйте да се отнасяте към хората, които срещате в социалните медии, като към всеки друг непознат. Знайте, че хората могат да се представят за такива, каквито не са, и никога не изпращайте пари или лична информация на непознати по интернет. Ако искате да научите повече за социалните медии, помислете дали да не посетите местната библиотека. В много от тях има курсове и информационни масиви за социалните мрежи.

Силната парола ни пази от измамници

Независимо от възрастта си хората трябва да вземат предпазни мерки, когато използват социални медии. На първо място използвайте силна и уникална парола. Тя е един от най-добрите начини за защита на акаунтите на възрастни хора от хакери. Уверете се, че сте създали парола, която включва главни и малки букви, цифри, както и специални знаци. Много важно е да внимавате и какво публикувате, тъй като това може да има дългосрочни последици. Дали да снимате нова скъпа придобита вещ? Дали да споделите, че отивате за две седмици на гости при децата? Това е ваше решение, но не забравяйте, че социалните медии са градският площад от миналото. Споделяйте в тях само това, което бихте споделили и там.