0

С игурно сте забелязали, че обикновено през пролетта косата ни не е в най-добрия си вид. Тогава тя капе повече, изглежда изтощена, няма блясък, а краищата й са изтънели и нацъфтели. Затова е добре да вземем мерки веднага.

На първо място в помощ могат да са ви домашни бабини рецепти. Особено за подхранване и срещу косопад. Ако при ресане от косата ви изпадат повече от седемдесет косъма, трябва да се погрижите за възстановяване на косъмните луковици. Тук може да използвате натурална маска. Най-често срещаната е от един жълтък, смесен с един супена лъжица сок от лук. Втрива се в корените и след половин час се измива с шампоан.

Друга ефикасна терапия е със зехтин и жълтък. Тя е изключително полезна, защото маслото от маслина възвръща еластичността на сухата и изтъняла коса. Жълтъкът пък е богат на протеини и лецитин - съставки, които укрепват косата и задържат влагата в косъма. Освен това яйченият жълтък е богат на сяра, която лекува пърхота. Така че смесете 2 жълтъка с 4 супени лъжици зехтин. Разбъркайте енергично и нанесете върху суха коса с помощта на четка за боядисване или с ръце. Масажирайте скалпа няколко минути, за да подобрите микроциркулацията и кръвообращението. Това ще съдейства за проникване на полезните вещества в корените на косата. Ако имате дълга коса, я завийте на кок и вържете високо, за да не се изцапате. Останете с маската да действа поне 30 минути и след това изплакнете с подходящ шампоан.

Подхранване

Добре е в периода на подхранване на косата да ограничите до минимум машата, пресите и сешоара, докато косата не се възстанови напълно.

В грижата за косата ще ви помогнат много и етеричните масла. Достатъчно е да ги добавяте към шампоана, който използвате за измиване на косата си. Към сто милилитра шампоан се добавят не повече от седем капки етерично масло. Много добре действа бадемовото. Допустимо е използването на сешоар, но само ако има функция студен въздух. Първо се изсушава косата без сешоар, а в момента, в който стане леко влажна, се подсушава със струя студен въздух.

Подходящо за такива случаи е и маслото от чаено дърво. Смесете го с шампоан или в маска за коса, за да премахнете пърхота и да облекчите сухата кожа на главата. Вероятно няма да е достатъчна еднократна процедура, но ако сте упорити, можете да се справите с проблема без химия.

Мед и червен пипер

Смесете 3-4 супени лъжици мед с 1 чаена лъжичка смлян червен пипер.

Втрийте маската в скалпа с масажиращи движения, поставете шапка за баня и я задръжте за 20-40 минути;

Изплакнете косата с топла вода.

Ако медът е захаросан, той може леко да се затопли на водна баня (поставете купа с мед в купа с гореща вода) – така той ще придобие течна консистенция.

Против пърхот

През пролетта често страдаме и от пърхот. Използвайте специални шампоани, които да ви избавят от този неприятен проблем, или ползвайте изпитаното народно средство - смес от рициново масло и извлек от невен в равни части. Сместа се нанася в корените на главата и след час се измива.

Копривата е един от най-полезните природни продукти за коса, а през пролетта нейната сила е дори по-изявена, защото билката е прясна. Копривата помага при косопад, пърхот, силно омазняване. Така че не се колебайте, ако има откъде да си я набавите. Листата на билката могат да направят косата по-плътна и по-бляскава. Копривата е богата на витамини А, В2, С, К, етерични масла и соли на желязото, калция, калия и сярата. Може да си приготвите и запарка, с която да облеете косата си. Необходими са в 1 литър вода и 5 супени лъжици коприва.

Сок от лук или чесън

Въпреки че доста мирише, този лек наистина върши чудеса особено при оголване на скалпа. Изстискайте сока на една глава лук или няколко глави чесън и с него намажете засегнатите участъци. Не смесвайте съставките. Можете да натривате и директно със скилидката чесън. Това загрява скалпа и засилва кръвообращението му.