0

Н а 1 август 1859 г. в столицата на Османската империя Цариград умира Стефан Богориди, един изключително достоен българин, за когото за съжаление днес повечето българи не знаят нищо.

Княз Стефан Богориди

 Княз Стефан Богориди
Архив

Днес негов паметник има в столицата на съвременната Република Турция, но по моя информация не и в България. Нещо, което не прави чест на нашата страна. Затова тук ще се опитаме да отбележим поне една малка частица от живота на този наш забравен сънародник.

Стефан Богориди е роден през 1775 г. в Котел с имената Стойко Цонков Стойков. Баща му е едър търговец на животни, един от основните снабдители на османската войска с храни. Дядо му по майчина линия е Софроний Врачански, първият, преписал „Историята“ на Паисий Хилендарски. Всъщност малкият Стойко носи името именно на Софроний, чието светско име е Стойко Владиславов.

Паметникът на Стефан Богориди в двора на Желязната църква в Истанбул, носеща неговото име

 Паметникът на Стефан Богориди в двора на Желязната църква в Истанбул, носеща неговото име
Архив

Житие

Търговският син Стойко е изпратен да учи в гръцкия колеж „Св. Сава“ в Букурещ, където според тогавашната мода сменя името си с гръцкото Стефан. А Богориди става фамилия на него и брат му Атанас в чест на българския владетел княз Борис I Покръстителя.

След завършване на образованието Стефан Богориди известно време учителства в едно богато гръцко семейство, след което е назначен за драгоманин (преводач) в османската флота. Като такъв той участва във войната на Османската империя срещу Наполеон Бонапарт. В битката при Абу Кир в Египет османската флота е разбита, а българинът като по чудо се спасява

Издигането му в обществения живот на империята продължава. През 1812 г. той е назначен за губернатор на Галац, а девет години по-късно е помощник на княза на Влашко Скарлат Калимахи. В следващите няколко години следват бързи възходи и падения. По време на Влашкото въстание Богириди е каймакам на Влашко, а след това и на Молдова. След това обаче, между 1825 и 1828 г., е изпратен на заточение в Мала Азия.

След края на заточението отново следва период на възход. В края на Руско-османската война от 1828-29 г. българинът е включен в състава на османската делегация, която преговаря с руснаците в Санкт Петербург. По време на мисията българинът очевидно се е справил доста добре с поставените му задачи и спечелва симпатиите и доверието на султан Махмуд II, който го назначава за свой дворцов съветник и му дава титлата „бей“, която е побългарена на „княз“.

Цариград през 19-и век

 Цариград през 19-и век
Архив

Управител

Освен това Богориди е назначен за управител на остров Самос и остава такъв цели 15 години. Така през следващите 30 години българинът от Котел се превръща в един от най-влиятелните държавни хора в Османската империя. Но дори издигнал се до върховете, Стефан Богориди не забравя своите сънародници и прави всичко, което е по силите му, за да облекчи тяхната участ, когато може.

остров Самос

 остров Самос
Pixabay

През 1830 г. Богориди се опитва да прокара пред султана и Високата порта проект на група българи за признаване на автономно българско княжество в Добруджа. Опитът му обаче не успява. След селското въстание в западните български земи през 1850 г. обаче под влияние на княз Стефан Високата порта извършва поредица от административни и аграрни реформи в полза на българското население, което за пръв път от пет века получава своя собствена земя.

Българинът от Котел се ползва с добро име и влияние и при следващия османски султан Абдул Меджид. Той е член на Танзиматския съвет и имперски съветник – длъжност, която е създадена специално за него от падишаха.

През лятото на 1849 г. той успява да получи от султана ферман разрешение за построяване на българска църква в Цариград. Мястото на бъдещия храм е избрано в квартала Фенер и то не е случайно. Там се намира едната от къщите на Стефан Богориди, която той дарява за изграждането на българския храм. На това място е построен първо малък параклис, който получава името „Св. Стефан“ в чест на своя дарител. На това място по-късно е издигната и известната днес Желязна църква.

Желязната църква Св. Стефан в столицата на съвременна Турция

 Желязната църква Св. Стефан в столицата на съвременна Турция
Архив

Княз Стефан Богориди не забравя и своето родно място. В продължение на дълги години той подпомага финансово гръко-българското училище и дава стипендии на талантливи българчета да учат в чужбина. Сред подпомогнатите от него са и бъдещият идеолог на българското националноосвободително движение Георги Раковски и един от учредителите на Българската екзархия и деен участник в Съединението, Гаврил Кръстевич.

Принос

Княз Стефан Богориди напуска този свят на 8 януари 1859 г. в Цариград, навършил вече 84 години, една достолепна за онези години възраст.

Причината за смъртта му са камъни в бъбреците.

Съвременниците му го описват като нисък на ръст, но строен и здрав. Със сиви очи и остър, строг и проницателен поглед. Въпреки високото си положение в йерархията на Османската империя той носел както турския фес, така и българския си калпак от овча кожа, като не се притеснявал да ходи с него и на посещение при цариградския патриарх.

Заради високия му пост в Османската империя и заради прогръцката си ориентация през годините на соца българската историография беше изтикала княз Стефан Богориди в периферията на историята и за него не се изучаваше в училище. Но дори и след падането на тоталитаризма в новата демократична и съвременна историография интерес към живота и делото на този българин като че ли също няма.

А той подобно на стотиците знайни и незнайни българи също е участвал във „възраждане“ на националното съзнание на нашия народ и повеждането му по пътя към националното освобождение, макар и не с оръжие в ръка, а по пътя на дипломацията и чрез връзките и контактите си в османския двор.

Наследници

В личния си живот Стефан Богориди се жени за Ралу Сканави и имат седем деца: трима синове и четири дъщери.

Един от синовете на княз Стефан е Алеко Богориди, бъдещият първи областен управител на провинция Източна Румелия.

Единият от синовете Александър (Алеко) Богориди е назначен за губернатор на Източна Румелия

 Единият от синовете Александър (Алеко) Богориди е назначен за губернатор на Източна Румелия
Архив

Друг от синовете му – Никола, пък е първо министър на финансите, а след това, макар и за кратко, и княз на Молдова.

Като такъв той е покровител на българите в Южна Бесарабия, присъединена към Молдова през 1856 г. по силата на Парижкия мирен договор. Пред българите той заявява твърдо: „Аз самият съм българин. Каквито и молби да имате към мене, отправете ги. Сега му е времето те да бъдат удовлетворени.“

Георги Раковски е предлагал на Никола Богориди да стане български цар след Освобождението

 Георги Раковски е предлагал на Никола Богориди да стане български цар след Освобождението
Архив

През 1858 г. Никола Богориди издава разрешително за създаването на гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ в Болград, в която завършват по-късно образованието си много от дейците на българското Възраждане.

Той разрешава да бъде изградена и българска община и българска печатница в Галац, а също предупреждава Георги Раковски да бяга, когато османските власти го издирват да го арестуват и хвърлят в затвора.

Самият Раковски е виждал именно в княз Никола Богориди бъдещия владетел на България, след като тя отхвърли петвековното османско владичество и се утвърди като самостоятелна и независима държава на Балканския полуостров и в очите на Европа и на целия цивилизован свят.