0

П лодовете са най-полезни в началото на деня. Те дават енергия, която обаче е хубаво да се изразходва, иначе остават като запас в организма. Това заяви пред „Здраве с Телеграф“ най-силният участник в последното издание на риалитито „Игри на волята“ Николай Костадинов. Културистът, който в момента се подготвя за участие в състезание, разказа за дневния си режим. В два поредни броя ще ви запознаем с това как се храни и тренира. Ники споделя пред нашата медия и интересни съвети и впечатления от работата си с своите колеги, на които помага като фитнес инструктор.

„Държа да подчертая, че е необходимо да се прави разграничение между това, което аз правя като участник в професионалната лига по културизъм и това, което работя. Аз предлагам на моите клиенти фитнес и тонус. Помагам им да водят здравословен начин на живот, да си създават правилни хранителни навици, да включват спорта в своето всекидневие и да изпълняват правилно упражненията“, уточнява в началото на нашия разговор Костадинов, който преди да се насочи към културизма, е тренирал кикбокс.

Индивидуално

„По отношение на храненето в нашия спорт има различни подходи. Ползваме треньори, които ни помагат. Аз обаче избрах сам да уча това. Ходил съм на семинари, за да съм наясно с биохимията на храненето. Предлагам на хората, с които работя, индивидуален подход, защото със сигурност това, което работи при едни, не помага на други. Освен това е необходимо да се определят индивидуални цели, и то реалистични и съобразени с начина на живот, организма и специфичните особености на всеки един. Точно затова и всеки, който дойде при мен, първо получава един въпросник. Отговорите ми помагат да си изясня какво ще е най-добре да предложа и кое ще има най-добър ефект за този човек. При всички случаи обаче е хубаво спортът да е част от всекидневието, а правилното хранене и активността да вървят заедно“.

Освен че съветва плодовете да се ядат в началото на деня заради сладостта, която съдържат и необходимостта енергията да се изразходва, Костадинов обръща внимание, че особено в менюто на спортистите, което включва 5-6 основни хранения дневно, между тях не е препоръчително да се приема нищо.

„Дори една ябълка провокира производството на инсулин в организма и така той приема следващото хранене не като основно, а като допълнително“, уточнява фитнес-инструкторът, в чиято лична диета преобладават белтъчините.

Маса

„Белтъците са важни за увеличаване и поддържане на мускулната маса, което за нашия спорт е приоритет. При другите спортисти обаче храненето помага за различни цели. Сложните въглехидрати носят издръжливост, която е важна за леката атлетика и бойните спортове. При тежките силови атлети се увеличава приемът на мазнини. Всеки има нужда от различни неща, затова пак ще повторя, че е важно хората да се съветват със специалисти спрямо своите нужди и цели“, уточнява Ники и споделя своето меню по време на настоящия си предсъстезателен период, който обхваща 16 седмици.

„При мен е важно тялото да може да приема белтъчини постоянно и те присъстват приоритетно във всяко от тези 5-6 хранения, които правя. За закуска изяждам 80-100 грама овесени ядки, които в купа разбърквам със 7 белтъка и едно цяло яйце. Сместа я приготвям в тиган с тефлоново покритие и се получава нещо като дебела палачинка. Тя може да се гарнира с мед, но аз я ям чиста. След това в три хранения включвам месо – филета от пилешко, пуешко и телешко. По 220 грама в готово състояние. Гарнитурата е бял ориз от 100-150 грама в готово състояние и зеленчуци, които в моя случай са броколи. Опитвам да редувам месата и да не съвпада приемът им с този от предишния ден. Преди лягане съм на бъркани яйца с извара или суров бадем. Някой колеги включват и свинско контрафиле, което е без мазнини“.

Добавки

„Това, което взимам и което мога да препоръчам на клиентите си като добавки, за които мисля, че не просто са безвредни, но са полезни и задължителни особено за по-активните и спортуващи, са протеин, аминокиселини, омега 3 и витамини. Според мен с храните, които се предлагат в родните вериги, е трудно да си набавяме тези елементи в количествата, които са ни нужни. Особено след тренировка пия шейкове, за да помогна на организма да се възстанови“, споделя още Николай Костадинов и уточнява, че включва и сложни въглехидрати в менюто си. „Специално аз си ги набавям от ориза, картофите, пълнозърнестите спагети и овесените ядки, които ям предимно на закуска.“

Забрани

„Това, което съм си забранил, са нещата, които всеки би трябвало да избягва – пържено, тестено, сладко и газирано. Тези храни не зареждат тялото и не му дават нищо. Не му помагат да се зареди с енергия, а трупат едни изкуствени калории, които с времето водят до проблеми със здравето, като увеличен холестерол, високо кръвно налягане, захар, запушени кръвоносни съдове и различни болести. Това, което мога да кажа на младите, е категорично да избягват полуфабрикатите и пакетираните храни. Всичко сготвено и приготвено вкъщи е много по-полезно“, категоричен е културистът, който прекрати участието си в „Игри на волята“ по медицински причини миналата есен.

„Не мисля, че изобщо има какво да кажем за алкохола и наркотиците. Те нямат никакво място в уравнението, макар като момче от краен квартал като „Обеля“ да съм наясно за какво става въпрос. Като тийнейджър съм пробвал различни питиета, колкото да установя, че това не е моето“, добави 33-годишният културист, който през 2017-а стана пети в света.

Преди състезание с него трудно се живее

„Храненето е по-важно и най-трудно. Когато се подготвяш за състезание, е направо непоносимо. Издържа се първите 1-2 месеца. Ядеш само еднообразна високопротеинова храна. Въглехидратите също се изчисляват. С две думи - яде се по-малко, отколкото се изразходва. Така тялото се вкарва в преразход и гори мазнините. Мускулът пък се държи благодарение на хранителните добавки и много протеин, който се приема от различни източници - месо, яйца или прахообразни добавки. В края на подготовката, когато организмът е изчерпал много от мазнините, започва да се изтощава. Поради липсата на въглехидрати мозъкът започва да не работи както трябва - забравяш, разсеян си, изнервен. Доста е трудно, най-вече за хората около теб“, призна още Николай Костадинов.

Младите не бива да търсят бърз ефект със стероиди

Николай Костадинов признава, че към културизма има голям интерес от страна на младите. „Лошото е, че искат всичко да стане много бързо. Гледат списания и как изглеждат там културистите и искат бързо да станат като тях. Пренебрегват това, че хората по списанията са над 30-годишни и се занимават с това последните 15 години. Пренебрегват, че това им е животът и се занимават само с това от сутрин до вечер. Младите си мислят, че като вземат стероиди и анаболи, ще станат бързо нещата. Не става така. Могат да помогнат да запазят мускула, но не са в основата. Най-важното са храненето, тренировките и възстановяването. Ако ги правят нещата както трябва – за 2-3 години има огромни резултати. А те идват с постоянство. Ако някой иска да стане набързо, никога няма да се случи. Не е като във футбола и леката атлетика – по-младите са по-добри. При нас е обратното. Топ атлет, ако е започнал на 20 години състезателна кариера, пиковата му форма може да е на 33-34 години. Този спорт се започва, когато тялото ти се е развило вече. Вдигаш тежести, натоварват се ставите. Големите тежести спират растежа. Аз затова не приемам клиенти, които са под 16 години. Той ако иска да практикува спорт в тези години, трябва да се захване с бойни спортове, лека атлетика... Нещо, в което няма тежести. Не е хубаво да се натоварват толкова малки. Даже 16 години е ниска възраст, но гледам, че днешните на тази възраст са като гиганти“, уточнява спортистът.

Следващата седмица четете как тренира Николай Костадинов преди състезания и в извънсъстезателните си периоди