0

Х ората трябва да внимават с излагането на слънце, защото освен болката при допир и образуването на мехури прекомерното излагане на силно слънце може да доведе до развитието на рак на кожата и до поучаване на слънчев удар.

Не е трудно да се разбере, че сте получили слънчев удар. Изпитвате главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, отпадналост, ускорено и затруднено дишане, сърцебиене, гадене, повръщане, бучене в ушите и световъртеж. При тежките случаи се явяват халюцинации и гърчове, като може да се стигне и до загубата на съзнание. Слънчевият удар се получава, когато човек с открита глава е подложен дълго време на непосредственото въздействие на слънчевите лъчи. Той засяга централната нервна система и поразява жизненоважните центрове в продълговатия мозък.

Пострадалият човек незабавно трябва да се занесе на сенчесто, прохладно и проветриво място. Дрехите му се разхлабват, поставя се в полуседнало положение, лицето му се пръска със студена вода. На главата му се поставя студен компрес, напоен с вода, в която сме сложили една супена лъжица оцет. Давате му да пие студена вода или охладени, негазирани напитки. Студени мокри хавлии се слагат по цялото му тяло, най-вече в областта на гърдите, корема и гърба.

Масаж

При спиране на дишането и на сърдечната дейност незабавно му се прилагат изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Как се прави това? Почиства се устата на пострадалия от повърнати материи, кръв и чужди тела. Обдишването става с амбу, „уста в нос“ или „уста в уста“. При последното главата на пострадалия е максимално извита назад с издърпана напред долна челюст. Отваря се устата на пострадалия, поставя се марля върху нея, запушва се носът му. Даващият първа помощ поема дълбоко въздух с широко отворена уста и силно издишва в устата на пострадалия всичкия поет въздух. При ресусцитацията болният е поставен на твърда повърхност, оказващите първа помощ, е добре да са двама и да се сменят. Единият е над главата на пострадалия и осигурява дишането, а другият застава над пациента до гръдния му кош, поставя дланта на едната си ръка върху долната половина на гръдната кост. Другата ръка се поставя върху първата ръка, лактите са изпънати и с прави ръце извършва енергични тласъци. Упражнява се силен натиск, така че гръдната кост при непрекия сърдечен масаж да хлътва около 5 сантиметра, правят се около 80-100 притискания в минута, редуват се 30 извънгръдни притискания с 2 вдухвания на въздух в устата. Някой от присъстващите на инцидента се обажда на телефон 112 или транспортирате пострадалия до най-близкото лечебно заведение. Кардиопулмоналната ресусцитация продължава до възстановяване на сърдечната дейност, което разбираме по появата на пулс на сънните артерии.

Плаж

Първите слънчеви бани трябва да правим, когато слънцето грее меко - сутрин до 11 часа и следобед след 14 часа, като не престояваме много извън обсега на чадъра. На главата си е добре да носим капела. Дрехите ни трябва да са леки и изработени от памук. Необходимо е да пием повече вода. Употребата на алкохол през деня, особено в големите летни жеги, е крайно неуместна и е опасна за здравето ни. При горещо и задушно време физическите натоварвания не бива да са големи.

Топлото време и горещините предизвикват разширение на кръвоносните съдове, освен това организмът се обезводнява при недостатъчен прием на течности. Това води до понижение на артериалното кръвно налягане. За да не се случва това, е препоръчително ежедневно да приемате поне по два литра трапезна вода. Ако все пак артериалното ви кръвно налягане спадне под 120/80 и примерно стане 90/60, можете да потърсите лекар или да се опитате да изпиете лека полека един литър леко подсолен айрян - това помага в повечето случаи за нормализиране на артериалното кръвно налягане. Тези от вас, които са с високо артериално кръвно налягане и приемат лекарства за хипертония, е възможно в летните горещини по препоръка на лекар да намалят или да спрат приема на тези лекарства, тъй като самите жеги обичайно водят до понижаване на артериалното кръвно налягане.

Рани

Ако паднете и получите открита рана, първо я почиствате с кислородна вода, спирт и йодова тинкура, след това правите превръзка и чак тогава обездвижвате счупената кост. В никакъв случай не правете опит да намествате счупените кости. С шина или дъска обездвижвате счупения крайник, като обхващате две съседни стави - под и над счупването. Прикрепването на шините става с бинт или с памучна дреха.

По-добре е да се пазите от слънцето и да не изгаряте, защото най-вероятно на плажа сте отишли да почивате и да се забавлявате, а не за да лекувате изгаряне. На първо място не бива да стоите на открито под слънцето в най-големите жеги и трябва да ползвате правилно защитните масла с висок слънцезащитен фактор. И все пак, колкото и да внимавате, е възможно да получите слънчево изгаряне. Тогава трябва да се приберете от плажа в хотелската си стая и да намажете изгорените участъци от кожата с хидратиращи лосиони и кремчета. Ако изгарянето е по-сериозно, ползвайте унгвент срещу изгаряне или крем от невен със свинска мас. Добре е скоро след изгарянето да поставите замразени торбички с лед, за да охладите мястото и така да намалите болката от увреждането на кожата. В случай че изгарянето е леко, намазването с кисело мляко също ще ви свърши добра работа и няма да ви се наложи през цялата нощ да стоите прав като "закачен на закачалка".