0

А вгуст е горещ месец. Случва се и да е дъждовен, но най-често е слънчев, безоблачен. Цъфтят цветя, дървета и храсти, разстилат се зелени клони, зреят плодове и зеленчуци.

Август е горещ месец. Случва се и да е дъждовен, но най-често е слънчев, безоблачен. Цъфтят цветя, дървета и храсти, разстилат се зелени клони, зреят плодове и зеленчуци.

В случай че не е валял обилен дъжд повече от седем дни, трябва да поливате и то така, че да осигурите влага на растенията за следващия седемдневен период. За да предпазите някои по-чувствителни видове растенията от гъбични заболявания, поливайте ги с лейка без решетка, като внимавате да не намокрите листата им.
В цветната градина цъфтят различни едногодишни и многогодишни видове. Радват с разнообразие от багри – рози, богородички, циния, тагетес, календула и още много други, но оставени без грижи, бързо ще загубят чара си. Трябва да се поливат, да се поддържа почвата рохка и чиста от плевели. Към края на месеца е редно да се подготвят местата за засаждане на теменужки, маргаритки, незабравки и други.


Цъфтящите растения може да подхраните с тор за цъфтящи растения.

Грижи

Намокрете една гъба с хладка вода и обирайте с нея прахта от листата на стайните растения от горната и от долната страна. Отваряйте редовно прозореца, стайните растения имат нужда от свеж въздух. От време на време разрохквайте почвата в саксиите, за да може коренчето да диша. Поливайте ги ежедневно с вода, а ако много се затопли - сутрин и вечер.

Добавяйте течен тор за балконски цветя във водата. Едногодишните растения имат най-голяма нужда от допълнителни хранителни вещества.
Не забравяйте да поливате и висящите саксии. Те много бързо изсъхват. Друг вариант е да ги свалите и да ги оставите да се напоят в широк и дълбок съд.
Ако не искате да поливате с чешмяна вода, можете да съберете дъждовна вода, ако вали. Водата, която използвате за поливане, трябва да бъде с температурата на въздуха. По-студена или по-топла е шок за растенията.
Ако ще отсъствате по-дълго време, приберете саксиите на сенчесто място. Това можете да направите и със стайните растения, които ще запазят по-свеж вид навън, по време на пътуването ви.
Когато лавандулата разцъфне напълно, отрежете клончета за сушене. Сложени в ленени торбички, сухите цветове ухаят страхотно.

Ваканция

Ако през почивните дни не сте вкъщи, има опасност стайните и балконските растения да засъхнат поради липса на вода. След като се приберете и видите подобна ситуация, не се опитвайте да възстановите водното равновесие в саксиите с обикновена лейка - водата просто ще се стича към подложката на саксията, през големите пукнатини в почвата на растенията. Най-добре е веднага да потопите саксията в кофа с вода и да ги държите там, докато на повърхността на водата спрат да излизат въздушни балончета. След това саксията трябва внимателно да се извади, да оставите водата да се отцеди и едва тогава може да я поставите на предишното й място. Така влагата в саксията ще е достатъчна за растението. Оттук нататък можете да поливате по обичайния начин.
Стеблата на саксийните растения през лятото вероятно са надебелели значително. Затова трябва да разхлабите връзките, с които сте ги привързали към колчета, за да не се врязват в тъканите на растенията.
На огрените от слънцето южни балкони корените на растенията в тъмните саксии лесно прегряват. В резултат на това активността им се понижава. Тогава може листата дори и при редовно поливане да започнат да вехнат. Покрийте саксиите със светла тъкан или ги поставете в просторни кашпи.

Обирайте редовно зрелите зеленчуци

 

В зеленчуковата градина най-много грижи създава зреещата реколта. Все по-често трябва да се обират узрелите плодове и зеленчуци, особено доматите, краставиците, зеленият пипер, патладжанът, градинският фасул и бамята. Забавянето е за сметка на развитието на млади завръзи, които не могат да нараснат и да узреят бързо, а това означава по-малко продукция и в повечето случаи с лошо качество. Към края на август ще настъпи и времето за първата сеитба на спанака.

Пазете краставиците от брашнестата мана. Това е една от най-често срещаните болести по краставицата. От нея страдат и пъпешите, както и други тиквени растения. Причинява се от гъбички. Болестта напада всички надземни части на растенията - листа, стъбла, плодове. Започва с поява по листата и стъблата на малки петна, покрити с брашнест налеп. Те се разрастват и обхващат целите листа и стъбла. Листата жълтеят, изсъхват и окапват, плодовете стават негодни за консумация. Развитието на брашнестата мана се благоприятства от висока влажност, така че поливайте редовно, но не заблатявайте.

 

Поливайте овошките

 

В овощната градина основна грижа е поливането. Водата ще се отрази добре на наедряването плодовете на късните сортове ябълки, круши и дюли. Младите дръвчета, чиято коренова система все още не е изградена, са особено чувствителни на засушаване. Полезно ще е и подхранването на ягодите с гранулиран тор за дребноплодни храсти, придружено с напояване и окопаване. В края на август при тях започва залагането на цветни пъпки.

 

Резитбите се правят в облачно време

 

Резитбите през август трябва да се правят през облачни дни или вечер. Това се прави, защото разрезът изпарява много вода и растението може да придобие кафеникав вид и да изсъхне. Времето до средата на август все още е подходящо за размножаване на къпините от сортовете със стелещи се стъбла чрез върхово вкореняване.

Засаждане на вечнозелени храсти

В края на август настъпват благоприятни условия за засаждането на такива вечнозелени растения, като рододендрона, туята, тиса, лавровишната и др. До есента те трябва да успеят да се вкоренят и по този начин по-лесно да преживеят зимния период. Изкопайте яма с такъв размер, че в нея свободно да се разположат корените с пръстта около тях. Нужно е преди това да разрохкате почвата на дъното на ямата. Поставете младото растение и запълнете дупката до края, с изкопаната преди това почва, като я смесите с торфена смес за листно-декоративни растения. След като приключите със засаждането, полейте много добре растението.
Подхранете с тор за иглолистни.

Тревата не се коси много ниско

Ако по време на отпуската моравата ви е израснала много, трябва да я косите най-малко три пъти: първо на височина 10-12 см, след седмица - на 7-8 см, и след още седем дни - до 4-5 см.
Поливането на тревния килим е много важно през топлите месеци. Необходимо е да се коси редовно. Но не много ниско, защото има опасност тревата да изгори и да пожълтее. Торенето на тревата 2 пъти на всеки месец е важно, за да се постигне добър резултат. Използвайте комплексен тор за трева с дълготрайно действие. За да избегнете жълтите петна, торете през облачни дни и полейте обилно след това.