0

З а трогателна находка от разкопките на Перперикон съобщи на пресконференция днес проф. Николай Овчаров. Става дума за рисунка на бягащо зайче върху глинен капак, предназначен за голям керамичен съд от 5-6 век.

За трогателна находка от разкопките на Перперикон съобщи на пресконференция днес проф. Николай Овчаров. Става дума за рисунка на бягащо зайче върху глинен капак, предназначен за голям керамичен съд от 5-6 век.

Още преди изпичането на съда с остър предмет е нанесена забележителната рисунка. Неизвестният рисувач е обозначил дългите уши, муцунката и петната по козината. „Днес може да гадаем дали авторът е бил самият грънчар, а рисунката да е била предназначена да забавлява невръстното му чедо“, каза проф. Овчаров.

Прекрасни находки бележат първите два месеца от тазгодишните разкопки на Перперикон, похвали се археологът. Тазгодишните мащабни проучвания на античния и средновековен град Перперикон навлизат в своята последна третина. Както винаги те са белязани с много и интересни находки от различните епохи, в които историческата местност край Кърджали е съществувала. Вече са определени

над 100 монети

сред които блестят екземплярите на древногръцкия град Маронея; на един от последните тракийски царе Реметалк I заедно със съпругата си Пистодорис и наследника Котис; на римския император Диоклециан; на великите византийски императори от 10-11 век като Йоан Цимисхи, Константин Багренородни, Роман Лакапин и много други.

„Многобройни са и останките от накити от различни епохи. Сред тях са интересни сребърните и бронзовите игли за косите на дамите от късноримската епоха. От същото време са няколко бронзови пръстена, както и части от фибули за аристократично облекло. Вече от Средновековието е бронзовият кръст-реликварий с изображение на молещата се св. Богородица, който датира в периода 10-11 век. Върху един оловен прешлен за вретено от 5-6 век пък са изобразени фини кръстове и гръцкото име „Диоген“, посочи професорът.

„Всички тези находки се отнасят към

богатата епископска резиденция

от 5-6 век, която разкриваме вече втора година в южния квартал на града. Както е известно, тя се намира от запад на откритата през 2016 г. най-голяма раннохристиянска църква в Родопите, определена като епископската катедрала. На този етап може да се каже, че този великолепен архитектурен ансамбъл представлява много сложен архитектурен комплекс, подобен на този на късноримския наместник на Перперикон, открит преди години в Акропола и известен в науката като „Малък дворец“. Много интересен момент е, че комплексът е бил активно използван през 10-12 век, когато са извършени множество архитектурни преустройства“, заяви той.

По думите на проф. Овчаров необходимо е още време, за да се проучи плетеницата от зидове на разкритата архиерейска резиденция.

Той съобщи, че са открити 5-6 ротонди около резиденцията, всяка с 6-8 метра диаметър. Въздържам се от интерпретация засега, защото до този момент няма подобно нещо, открито в римската археология, каза ученият. По думите му ротондите вероятно са от 5-6 век, но можело да има и по-късни.

Перперикон се радва на много добра посещаемост, сякаш българите започнаха да преоткриват родината си благодарение на пандемията, коментира проф. Овчаров.