0

С топаните, които искат да си угояват прасета за Коледа, могат да си купят прасета само от регистрирани животновъдни обекти за отглеждане на свине, както индустриални, така и и фамилни ферми.

Стопаните, които искат да си угояват прасета за Коледа, могат да си купят прасета само от регистрирани животновъдни обекти за отглеждане на свине, както индустриални, така и и фамилни ферми.

Това отговориха на питане Телеграф медиа от Българска агенция по храните за това дали в личните стопанства вече могат да се гледат прасета, заради Африканската чума по свинете.

Наесен

Експертите обясниха, че когато става дума за 10 километровата зона около големи свинекомплекси дворовете могат да бъдат населвани с прасета от 1 септември тази година.

Също така животните трябва да бъдат кастрирани и идентифицирани индивидуално.

Биосигурността на всеки обект, закупуването на животни от сигурни източници и с гарантиран здравен статус, и идентификация на животните, е лична отговорност на собственика и сигурност за безопасност на храната.

Регистрация

В личните стопанства в България се допуска отглеждането на животни с цел добив на суровини и храни за лична консумация (както е посочено в т. 47 от допълнителните разпоредби на Закона за животновъдството), припомнят от БАБХ. Съгласно Наредба № 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, в личното стопанство е позволено отглеждането на до три броя прасета за угояване, различни от свине майки и некастрирани нерези.

Областна дирекция

Задните дворове, в които се гледат животни за лични нужди вече задължително се регистрират. Това става в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), на чиято територия се намират. Процедурата за регистриране на нов животновъден обект – лично стопанство, е описана в чл. 137, ал 11 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). В началото на 2020 година заради пораженията от АЧС и по настояване на Брюксел беше извършена промяна в закона, с която беше въведен облекчен режим за регистрация за този тип обекти.

Условия

За да бъдат регистрирани в ОДБХ, личните стопанства трябва да отговарят на следните изисквания. Да имат обособено място за отглеждане на животните, което е оградено по начин, непозволяващ достъпа на други животни, и е осигурена защита от гризачи. Това обособеното място, използваните съоръжения и инвентар трябва да са изградени от материали и по начин, позволяващи цялостно и ефективно почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Площта за отглеждане на едно животно е не по-малко от 1 кв. м.

Дезинфекция

Достъпът, влизането на лицата до мястото за отглеждане на прасета за угояване и излизането, се осъществява с работно облекло и обувки след преминаване през място за дезинфекция. Необходимо е осигуряването на място за предварително съхранение и обеззаразяване на тор, съобразено с броя на отглежданите животни, за не по-малко от 40 дни, а в нитратно уязвимите зони за не по-малко от 6 месеца.

Процедурата по населване на новорегистрирани обекти, както и такива, обхванати от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), е описана в СОП-ЗХОЖ-31, версия 02, казват от БАБХ.

Срок

Стопаните, чийто обекти са пострадали във връзка с Африканската чума по свинете, и са получили средства за дезинфекция през 2019 г., могат да угояват прасета, след изтичане на срока, посочен в подписаните от тях декларации.

Внасят германска порода за луканки

Ресторанти по морето, столицата и Пловдив масово поръчват свински заготовки за ястието а ла френч рак. Това разказа пред „Телеграф медиа“ Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс в Североизточна България. Той обясни този бум с ограниченията на ол инклузива в курортите и очаквания приток към ресторантите, където клиентите с по-изискан кулинарен вкус могат да си поръчват. Вихрен Димитров разказа, че неговият комплекс е един от двата в страната, които са преминали тестовете за биосигурност след пораженията с африканската чума по свинете. В момента те възстановяват поголовието на прасетата. За тази цел са внесли няколко нови породи от Германия. Една от тях е свиня с мраморно месо, особено популярно в Испания. То е много подходящо за сурово сушени продукти, луканки, суджуци и др., обясни бизнесменът. Ако отново не ни връхлети нова вълна на АЧС, следващата година ще възстановим напълно поголовието в свинекомплекса, обясни той.

България все още внася 70% свинско от ЕС. Износът за Китай на пържоли е неутрализирал свръхпроизводството в Европа, обясни Димитров.

 


.