0

Р езките промени в температурите през късната пролет или ранната есен може да доведат до забавен растеж, неправилно оформени цветове или плодове, или в най-лошия случай – преждевременно загиване на вашите култури.

Резките промени в температурите през късната пролет или ранната есен може да доведат до забавен растеж, неправилно оформени цветове или плодове, или в най-лошия случай – преждевременно загиване на вашите култури.

Подобно на други топлолюбиви растения като пипер и патладжан, доматите се чувстват най-добре, когато получават много светлина и топлина.

Доматите са чувствителни към застудяване. Дори хладните температури, които не падат под нулата, могат да навредят на растенията.

Оптималните температури за отглеждане на домати са между 18,5 и 26,5 градуса по Целзий. Когато температурите паднат под 13°C за дълго, плодовете могат да получат деформации и симптоми на котешко лице. Те все още стават за ядене, но имат кафяви ленти или кръгове, дупки, цепнатини.

Доматите, които дълго време са изложени на температури под 10°C, могат да образуват цветове, но да не дават плодове.

При температури между 0°C и 5°C растенията получават измръзвания, които прекратяват растежа. Листата увяхват, почерняват и загиват. Растенията става по-податливи на болести.

За най-добри добиви трябва да пазите доматите на топло в ранния вегетационен период. Лесно можете да ги предпазите от студове, докато растенията са сравнително малки и компактни.

Но това е по-трудно, когато дойде есента, а заедно с нея и ранните студове.

Нужди

Точно както младите растения имат нужда от светлина и топлина, за да растат, образуват цветове и плододават, така зрелите растения имат нужда от определени температури за узряване на плодовете.

Оптималните температури за зреене са между 20°C и 25°C.

Температури под 10°C могат да разрушат ензимите на зреенето в плода. Колкото по-често зелените домати са изложени на тези ниски температури, толкова е по-вероятно те изобщо да не узреят.

Доматите, които са започнали да стават червени, няма да са толкова засегнати от студа колкото напълно зелените, но качеството на плодовете ще се влоши като се загуби вкусът, твърдостта и се намали срокът им за съхранение.

За по-сочни и вкусни домати винаги е по-добре плодовете да узряват на клонка.

Когато обаче топлите вечери станат хладни и се появят прогнози за наближаващи студове, можете да защитите своята реколта, като откъснете някои от плодовете, за да узряват на закрито.

В кутия

За целта приберете само доматите, които са точно на път да узреят. Кои са те можете да познаете по цвета – само червените, леко зачервените или много светлозелените, почти бели, могат да бъдат откъснати. Оставете обаче средно зелените домати на клонката.

Откъснатите неузрели домати поставете в картонена кутия на един ред и ги покрийте с вестник. При температура 21°C зелените домати трябва да са напълно узрели в рамките на две седмици. Наблюдавайте ги всеки ден, за да следите как процесът се развива. Дори някои домати да останат зелени, все още има много варианти да ги използвате.

Доматените растения през есента вече са големи, особено ако са от индетерминантни сортове. За да ги запазите продуктивни възможно най-дълго през есента, те трябва да бъдат покривани всяка вечер, когато температурите паднат под 10°C.

Покритие

Преди да сложите покритието срещу измръзване, първо трябва да изградите структура като на палатка, забивайки колчета в земята около растенията. За да определите дължината на колчетата, измерете височината на най-високото растение и добавете около 60 сантиметра. Трябва да има около 30 сантиметра просвет над най-високото растение и още 30 сантиметра за забиване на колчето в земята.

След като изградите рамката, използвайте покривало срещу измръзване, направено специално за градината, или одеяла, чаршафи, кърпи, покривки или чул. Поставете ги така, че да покрият върха на конструкцията и страничните й части до земята. Застъпете краищата с тухли или големи камъни, за да стои покривалото на място. Махнете покривалото на следващата сутрин, така че доматите да могат да бъдат изложени на слънчева светлина.

Един от начините да доставите топлина в така изградения парник е, като използвате гирлянди от цветни коледни лампи, които обикновено поставяме на елхата. За да генерирате най-много топлина, използвайте такива с нажежаема жичка. За разлика от LED лампите тези крушки се затоплят и вдигат температурата под покривалото с 1°C до 7°C .

Закачете светлинките около растенията или ги разположете на земята. Внимание! Уверете се, че те не докосват листата на растенията или покривалото.

Лесно

Друг лесен начин за загряване на парника е с обикновена вода. Водата задържа топлина и бавно я освобождава през нощта, когато растенията имат нужда от нея.

Напълнете няколко кофи с вода и ги поставете върху земята в близост до растенията, на място, където водата ще се стопли от слънцето. Привечер покрийте своите растения с покривалото срещу измръзване. Кофите с вода бавно ще отделят топлината през нощта. Махнете покривалото на следващата сутрин. Така кофите с вода ще съберат отново топлина през деня.