0
П ИСМО
От известно време забелязвам, че кожата на дланите ми се бели. Също така и на стъпалата на краката. Внимавам при избора на сапун и на препарати за миене. Използвам и ръкавици, когато се наложи домакинска работа. Няма промени в начина ми на живот, нито нищо което евентуално да е свързано с промяната. На какво може да се дължи това лющене и как може да се преодолее.
С. Н, Свищов
При възрастните беленето на кожата на ръцете се дължи на контактна алергия. Тя се доказва или отхвърля с епикутанен тест като се направи проба върху кожата за контактна алергия. Тестват се 30 от най-честите причинители на  алергии. Това е стандартна Европейска серия, а има и допълнителни серии и ако се наложи, те се включат, за да се изясни причината.
Много честа проява на контактната алергия е дисхидрозата – по дланите или по краката се явяват едни малки мехурчета. Те се пукат и могат да доведат до белене. Обикновено това е съпроводено със сърбеж и дори болка, а когато мехурчетата се разкъсат, може да се стигне до допълнителна инфекция.  Тук само хидратация и омазняване с емолиенти не помага- това е заболяване, което трябва да се лекува. Най-често това са локални кортикостероиди. Понякога се добавя и някаква инфекция и се налага да се използва и антибиотици.
При жените след климактериума се получава  една локална хиперкератоза – задебеляване на кожата на дланите  и стъпалата, което може  да бъде съпроводено и с лющене по дланите и стъпалата. То може да баде симптом при различни метаболитни и хормонални заболявания като диабет, бъбречни и чернодробни заболявания. Има и една група вродени заболявания - това са така наречените вродени хиперкератози – задебеляване на кожата на дланите и на стъпалата, но то започва от детска възраст.
Ако, още от ранна възраст човек има атопичен дерматит, той може по-късно да се усложни с невродермит , който е причина за сухоти и лющене  на дланите и на стъпалата.
С напредване на възрастта кожата естествено става по-суха.  При възрастните  кожата е екстремно суха, и това често е причина за сърбеж. Диагнозата  трябва да се постави от специалист дерматолог.  Точната диагноза е гаранция за успешно лечение. То се провежда с медикаменти, които  включват кортикостероиди, антибиотици, антимикотици и други . Задължителни са емолиентите, които са ефикасни при ухота на ръцете и на краката, имат още название „биологична ръкавица”. Те намаляват пропускливостта на кожата при външни дразнители и трябва да се използват след всяко измиване на ръцете. Понякога тези препарати могат да включват и урея, която хидратира. Използват се и мазила на основата на салицил и други. Няма място за самолечение. Тези препарати се изписват от специалист след като диагнозата е уточнена.