0

В сички са свикнали да ги виждат напудрени и гримирани, както подобава на истински звезди. Понякога папараците ги хващат в крачка и ги щракват разчорлени, с торбички под очите и в раздърпани дрехи. Но и при най-голямата фантазия трудно ще си представите някоя от тях да върти сръчно две куки. Да, ама не. Това бабешко занимание за някои е не само хоби, но и истинска страст.

Сара Джесика Паркър като Кари Брадшоу, завита в ръчно изплетено одеало.

 Сара Джесика Паркър като Кари Брадшоу, завита в ръчно изплетено одеало.
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Сара Джесика Паркър, Джулия Робъртс, Аманда Сейфрид, И сега, дръжте се да не паднете, сред звездите, които се развличат с плетене в свободното си време, има и мъже като Ръсел Кроу и Дейвид Духовни, а също и Брад Пит. Нещо против?

Аманда Сейфрид плете на обръч.

 Аманда Сейфрид плете на обръч.
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Когато стане въпрос за плетени дрехи и филми, веднага в съзнанието на мнозина възниква образа на героя на Колин Фърт във филма „Дневникът на Бриджит Джоунс“ и неговите пуловери с еленчета. Жалко, че ще ви разочароваме, но това мислене е толкова остаряло и демоде, че рискувате да се изложите.

Карол Ломбард

 Карол Ломбард
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Плетените дрехи и аксесоари присъстват неизменно на модните подиуми, а тези, които са направени ръчно, а не на машина, се радват на най-голям успех. Там е работата, че плетенето отдавна не е занимание на бабите с цел икономия. Handmade е модно увлечение, а звездите не остават назад.

Елизабет Тейлър

 Елизабет Тейлър
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Една от най-известните плетачки, които преминават редовно по червения килим, е Джулия Робъртс. Тя отдавна се увлича по плетенето и с гордост носи дрехи, които е направила собственоръчно, като дори въведе тази мода сред колежките си от Холивуд. Отначало Джулия Робъртс си въртяла кротичко иглите в почивките между снимките, а когато идват световната слава и признание, актрисата става пример за подражание.

Фелисити Хъфман от Отчаяни съпруги брои бримките.

 Фелисити Хъфман от Отчаяни съпруги брои бримките.
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Даже и сега почитателите на „Хубавата жена” наблюдават внимателно гардероба на кинозвездата и разгорещено спорят над поредната плетена вещ. Джулия обича да плете всякакви дрехи, но най-много й харесват пуловерите. Подарява и на приятелите и близките си топли плетени дрешки.

Ингрид Бергман

 Ингрид Бергман
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Звездата от сериала „Сексът и градът” Сара Джесика Паркър също е една от най-известните плетачки в Холивуд. Фотографи неведнъж са щраквали актрисата в такива занимания в почивките между снимките, докато чака на летището и даже по време на разходки в Централния парк на Ню Йорк. А ако се отчете, че Сара Джесика Паркър е призната и за модна икона, то трябва да се отбележи също така, че преди няколко години тя откри собствена линия дрехи, така че плетките получиха и друг – бизнес ъгъл.

Сара Джесика Паркър върти сръчно иглите.

 Сара Джесика Паркър върти сръчно иглите.
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Камерън Диас, която наскоро стана майка на 51, има повод да плете терлички. Но хобито й датира от по-отдавна. Казват, че се зарибила по въртенето на куките покрай Джулия Робъртс. Трудно е да си представите двете красавици една до друга, съсредоточени върху иглите, но Камерън наистина обича да се уединява така. Това й помага да се отпуска и да се справя със стреса.

Джейн Мансфийлд

 Джейн Мансфийлд
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Дакота Фанинг проходи в киното като дете чудо. Днес тя е на 30, но все така умело върти шишовете. Тя не само се развлича, като плете, но и стопля колегите си с ръчно изработени от нея шалове. Такива мили подаръци от нея са получавали Дензъл Уошингтън, Роберт де Ниро и Том Круз.

Звездата от „Мама миа” Аманда Сайфред също не е изключение. Фотографите неведнъж са улавяли миловидната актриса да пазарува разноцветни кълбета прежда.

Рита Хейуърт

 Рита Хейуърт
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Двете куки са средство за отмора на актрисите Катрин Зита-Джоунс и Джулиан Мур. Ума Търман и Кейт Хъдсън се обучавали да плетат заедно. Те посещавали курсове по плетене и като първи дружки си избирали преждата заедно. Кейт обича да плете не само пуловери, но и одеала на една кука.

Одри Хепбърн

 Одри Хепбърн
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Ума Търман предпочита двете игли. Тя е убедена, че не само е красива в плетени дрехи, но и те носят особен заряд, когато са направени лично от нея. Тя вярва, че с ръцете си придава особена топла енергия на нещата, които прави.

Ума Търман

 Ума Търман
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Трудно е да си представите, но и най-мъжествените представители на Холивуд не се свенят да покажат нежната си страна. В Америка дори има „Клуб на плетящите мъже”, където се събират мъже от всякаква възраст, за да пообщуват, докато пресмятат бримките, и да оплетат заедно поредната покривка.

София Лорен

 София Лорен
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Секссимволи като Брад Пит, Ръсел Кроу и Джордж Клуни също премахват грижите по този начин. А звездата от „Досиетата Х” и „Секс до дупка” Дейвид Духовни наследил това хоби от баба си, с която прекарвали заедно вечерите с плетка и на раздумка.

Бети Дейвис

 Бети Дейвис
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Психотерапевти препоръчват това занимание като път за здрави нерви и избавяне от стреса, но болшинството от звездите се възползват и от възможността да правят нещо красиво за себе си и за близките си, влагайки в това занимание част от сърцето си.

Ава Гарднър

 Ава Гарднър
HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Йога за мозъка

Манията по плетенето обхвана света преди няколко години. Психолозите обясняват това явление като реакция на нарастващия стрес от ежедневието и доминирането на технологии, които отричат ръчния труд и творческата инициатива. Освен това през последните няколко десетилетия феминизмът царува в целия свят, отричайки такова вечно женско хоби като плетенето. Според феминистките то се свързва с поробването на жената, с обвързаността й с дома и семейството и липсата на свобода. През последните години такива радикални възгледи вече не са популярни и затова плетенето става все по-популярно.

HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Манията е особено разпространена в САЩ, където доскоро идеите на феминизма бяха особено силни в съзнанието на жените. Съвременните американки плетат във вагоните на метрото, кафенетата, книжарниците и по време на обедните почивки. Революцията в плетенето е толкова мощна, колкото американската мания по йога. А за мнозина плетенето е новата йога. Повечето хора, които са запалени по плетенето, смятат, че основното е неговият терапевтичен ефект и възможността да общуват с приятели, които споделят това хоби. Освен това интернет сайтовете и електронните магазини, продаващи собствени продукти, са изключително популярни в Америка.

В отговор на интереса към плетенето известни компании започнаха да предлагат услугите си специално за плетачи. Така железопътната компания Amtrak организира специални влакове за любителите на плетенето, които се движат между няколко града в Калифорния. На пътниците се предлагат сесии за обмяна на опит с опитни плетачи и изучаване на нови модели за плетене в компанията на колеги майстори. Една от книжарниците Barnes and Nobles в Ню Йорк нае живи модели и ги накара да плетат на витрината на магазина, рекламирайки плетене и книги, посветени на тази дейност.

Синдром на монотонност

Защо плетенето е толкова популярно в съвременния свят? Специалистите са убедени, че на първо място поради невероятния си психотерапевтичен ефект. Въпреки че може да е непонятно за човек, който не знае и не обича да плете, как човек може да прави монотонни, ритмични и изискващи постоянно внимание движения с игли за плетене или плетене на една кука за дълго време и в същото време да изпитва удоволствие, това наистина успокоява. Междувременно учените смятат, че човек, който се занимава с монотонни дейности, автоматично повтаряне на едни и същи движения, развива така наречения „синдром на монотонност“. Монотонията е особено състояние, което наподобява това, в което се намираме при прехода от бодърстване към сън: намален тонус на нервната система и мускулите, определени колебания в биоелектричния потенциал на мозъка, намалена консумация на кислород и енергия в тъканите, забавена сърдечна дейност и понижено кръвно налягане.

HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Терапевтичният ефект от плетенето обаче не настъпва веднага. Ако сте начинаещ, който наскоро е хванал игли за плетене, не трябва да очаквате някаква специална релаксация. Наистина в случаите, когато изпълнението на повтарящи се задачи изисква постоянно напрежение и внимание, бързо настъпва умора, а не спокойствие изобщо. Но ако вече сте доста опитен плетач, тогава можете напълно спокойно психически да се отвлечете от действията, които извършвате, и да мислите за нещо свое. Между другото мнозина прибягват до плетене, когато има нужда да направят равносметка и да подредят чувствата си.

Освен това плетенето е не само отличен начин за предотвратяване на преумора, безсъние и стрес, но и отличен начин за борба със съществуващите проблеми. Не случайно ръчното плетене е една от разпространените форми на така наречената „професионална психотерапия“ и се използва по-специално при някои невротични разстройства.

Вглъбяване и отпускане

1. Ако плетката е проста (например обикновена чорапена бримка), тогава можете да не мислите за самото плетиво, а да оставите мислите си да текат свободно, така че накрая този поток да спре и да настъпи блажено състояние. Разбира се, в йогийската терминология това не е „самадхи“, а само „сатори“.

2. Ако плетенето е сложно (изисква броене на бримки или преминаване от един модел към друг), тогава умът на плетача става толкова фокусиран върху работата, че всички останали мисли и светът като цяло остават на заден план. Плетачът живее в момента. Грешката е знак, че е проявена разсеяност. Подобно състояние се постига от йогите например, когато наблюдават дишането: и там загубата на броя на вдишванията и издишванията е знак, че концентрацията не е достатъчна.

HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

3. Първият и вторият вариант предполагат едно съществено обстоятелство - самота или чувство за самота (отсъствието на външни информационни фактори или способността да не се възприемат). Не всеки обаче плете сам или се отдава изключително на тази дейност. Докато плетат, много хора едновременно четат, говорят по телефона или говорят с хора наблизо, слушат музика или гледат телевизия. В този случай плетенето се превръща в нещо като защитна обвивка, която ви позволява да поддържате собствения си ритъм на дишане и сърдечен ритъм, зададен точно от движенията на ръцете и почукването на иглите за плетене. Плетящият си позволява да забави темпото на своите действия и реакции в потока на живота.

Не прекалявайте

Вече казахме, че плетенето е терапевтична практика. Но като с всичко останало не бива да се прекалява с него. Ето някои уговорки:

1. Първата забележка се отнася до тялото. Неподвижната поза при плетене (това също е вид „асана“) може да причини стрес. Ето защо трябва да спазвате някои правила за предпазливост. Преди да започнете да плетете, трябва да направите малко упражнения за ставите и мускулите на ръцете си - завъртете ги, огънете ги, разтрийте ръцете си, за да ги загреете. Също така си струва да направите няколко упражнения за врата - огъване настрани, напред и назад, въртене. Столът или креслото трябва да са с права облегалка. Недопустимо е да седите с плетиво в ръце, докато се излежавате на дивана. По този начин ще увредите ставите, гръбначния стълб и вътрешните органи и ще бъде трудно да постигнете релаксация в такава неудобна поза. Ако плетете няколко часа подред, не забравяйте да правите почивки: разходете се из стаята, разтегнете и „отворете“ гърдите си, разперете ръцете си отстрани, застанете на четири крака и като животно извийте гръбнака си нагоре, легнал по гръб, притиснете лумбалния гръбнак към килима Всичко това ще помогне за релаксация, тъй като релаксацията се постига най-добре след напрежение. При работа също трябва да следите плетката да не е стегната – плетете рехаво, по-здравословно е и за тялото, и за психиката.

HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

2. Втората забележка се отнася до психологическите нагласи (в йогийската терминология аналогия с „яма и нияма“). Не трябва да се вълнувате твърде много от успехите си в плетенето, да се гордеете с тях, да си приписвате специални таланти, да се състезавате с другите или със себе си, да присвоявате идеи, които сте намерили от други, и т.н. Бъдете скромни, мислете позитивно, обичайте се, уважавайте други!

3. Третата точка се отнася до начина на живот като цяло. Плетенето не трябва да ви подчинява. Ако забележите, че постоянно мислите за плетене (дори в транспорта или на разходка, или на работа) или че купувате все повече и повече прежда не за конкретно нещо, а просто защото ви „харесва“, отделяте по-малко време към други приятни дейности или, да си го кажем правата, се вманиачавате, значи е време да се замислите върху това. Дали плетенето не се превръща в нещо като наркотик за вас? Ако отговорът е да, опитайте се да запълните поне част от времето с други приятни дейности... или просто безделие. Последното е може би най-трудното, но си струва да опитате. В крайна сметка безделието също е йога.

Мъжки забавления

Проучване, проведено от Американския съвет за занаяти, установи, че в момента има близо 100 милиона плетачи и плетачи на една кука в страната. Голяма изненада беше фактът на изключителната популярност на плетенето сред жените под 35 години. Образът на възрастна жена с игли за плетене и раиран чорап бързо губи своята актуалност. През последните години броят на тийнейджърите под 18 години, които посещават уроци по плетене, се е увеличил със 150% - 5,7 милиона тийнейджъри вече плетат. Бързо расте и популярността на плетенето сред жените във възрастовата група 25-34 години - вече са над 6,5 милиона.

HBO, Getty Images, Pinterest, iStock

Дори мъжете в Америка се интересуват от плетене. Въпреки призивите на експрезидента Джордж У. Буш, загрижен за затлъстяването на населението, да се спортува по-активно, преди няколко години в Ню Йорк дори беше открит „Клуб на плетачите“. Представителите на по-силния пол идват тук, за да пият бира, да гледат телевизия и да се разтушат в топла компания.