0

Имунната ни система работи като 16-годишна кола, карана по българските шосета. През всички сезони на годината. Усещаме, че се нуждае от „поправка”, отлагаме до последно, а на прага на грипния сезон отчаяно търсим спасителни решения – имуностимуланти, мултивитамини и някакво

вълшебно хапче

което щом го глътнем, цяла зима въобще да не боледуваме. Тези дни ще чуете в аптеките загрижени майки и възрастни хора да питат „Моля, дайте ми някакъв имуностимулант. Ама мощен”. И получават нещо, което фармацевтът прецени.

Според съвременните схващания имунитетът не се нуждае от стимули, а от баланс. Затова лекарите вече говорят за имуномодулация – с други думи да се намерят природни начини за поддържане в максимален баланс и хармония на жизнената енергия. Това най-лесно става с подбор на храната, качествени хранителни добавки, двигателен режим, дихателни упражнения. Умението е да съчетаем всичко това в едно и да го превърнем в режим на живот.

На първо място е храната. В този сезон тя трябва да отговаря на по-големите нужди на организма от витамини и ензими. Затова менюто включва храни, които будят

вътреклетъчните фактори

и активизират имунитета. Баланс осигуряват протеини, въглехидрати и полезни мазнини, които са надежден имуномодулатор. Зеленчуците пък доставят растителни антиоксиданти, водноразтворими витамини и ензими за поддръжката на имунитета.

Нужни са ни поне 2 литра и половина вода на ден. Водата поддържа клетъчния имунитет. Затова трябва да се подсещаме да пием редовно, като оставим бутилка или чаша на бюрото си, а сутрин преди кафето задължително да почваме деня с чаша-две топла вода. Така ще измием отровите и ще хидратираме всяка клетка.

 

Рибено масло и пчелен прашец

Два-три месеца преди грипния сезон рибеното масло е задължителна добавка към менюто. Независимо дали обичаме и дали ядем риба, са ни нужни по 4 грама масло на ден.

Пчелните продукти също идват на помощ на имунната система – пчелен прашец, пчелно млечице и прополис гарантирано бетонират имунитета. Антиоксиданти от всякакъв вид също ще са от полза за организма.

И понеже грипът е вирусна инфекция е добре да пием продукти с ехинацея, както и комбинации от различни фитоадаптогени - жен-шен, рудиола, гинко билоба. Помагат природни продукти, извлечени от семки на грейпфрут, различните форми на мумио, биоконцентрати от плодове, зеленчуци и ядки.

 

Кисели храни охлаждат тялото отвътре

 

Навън застудява, а тялото ни все още носи много вътрешна топлина. Този температурен дисбаланс през есента според китайската медицина подрива имунитета. За да възстановим равновесието, помагат храни, които са кисели и леко охлаждат. Това са например грейпфрут и ечемик, които охлаждат и имат леко кисел вкус. Полезни са салата, маруля, рукола. Зелените листа охлаждат и са леко горчиви. За подкиселяването на вътрешната среда помагат още банани, кестени, круши, ябълки, картофи, мандарина и манго.

Зеленчуците са богати на водноразтворими витамини - С, В2, В6, В12, фолиева киселина, плодове пък доставят минерали с алкално действие. Те подобряват работата на отделителната система и сърцето, като го снабдяват с калий, калций, магнезий, цинк, желязо, а плодовите им киселини подкрепят процесите на обмяната. 

Готови антитела, които са директен щит на организма срещу простуда и грип, дават пълноценният белтък и мастните киселини. Получаваме ги с месо, мляко, яйца, риба, бобови и ядки. Добре е поне 2 пъти в седмица рибата да замени месото заради полезните омега 3 мастни киселини, които всички морски храни съдържат. Яйцата пък са най-евтиният доставчик на пълноценен белтък. Нормата е 3-4 на седмица. Много важно е да ядем поне по 2 жълтъка седмично, защото те имат специфични аминокиселини, богати на сяра. Белтъкът пък съдържа имуноглобулини и имуноалбумини, които директно стимулират имунната защита. Така палитрата от храни в преходния сезон може да замени лекарствата, които ще станат излишни, ако засилим естествения имунитет.