0

След Бъдни вечер и Коледа, които по традиция се отбелязват по-кротко и по-трезво, идва новогодишният купон. Независимо дали той ще е в компанията на приятели или роднини, ефектът от него в първия ден от Новата година обикновено е твърде неприятен – като се започне от класическото главоболие и се стигне ако не до токсикологията, то до продължително фиксиране над легена. Дори стомахът да бъде изчистен от алкохолните отрови, главата не се дава – махмурлукът мъчи понякога цяло денонощие. Като се има предвид, че „зимната сесия” с трапези продължава и на Василовден, а после и на Ивановден, та чак до Трифонов ден през февруари е ясно, че човек, за да издържи, трябва да има добър тренинг, но и техники на пиене, за да не попадне в изтрезвителя.

Кафето е основната напитка, към която махмурлията посяга рано на другата сутрин. То обаче не само че няма да помогне, но напротив –

 

засилва болките в главата

 

и връща позивите за повръщане. Кафето има диуретично действие. В началото то създава илюзия, че помага, но след като действието му спре, след около час-два, ще ви стане още по-тежко, защото в комбинация с алкохола и дори само негови остатъци в организма дразни стомаха и създава позиви за повръщане.

На гладно или на сит корем да се пие е класическият въпрос, който си създават не само обиграните пиячи, но и аматьорите. На този въпрос не могат да дадат еднозначен отговор дори токсиколозите, защото всеки организъм понася алкохола в комбинация с храните различно.

Стара истина е, че когато се наядеш добре преди да почнеш да пиеш, носиш повече на алкохол, не се напиваш бързо. На гладно те хваща за отрицателно време. Но парадоксално е, че ако започнеш „черпнята” гладен, после не те цепи главата, тъй като алкохолът не става прекалено токсичен така, както е в резултат на съединения с храната в стомаха. Освен това храната забавя метаболизма и разграждането му от черния дроб.

 

Пиенето на гладно е нелош избор,

 

защото махмурлукът след него е по-лек, но пък човек се напива по-лесно. Ако пийването върви с вечеря от пържола или тлъсти мезета от мазни сирена и колбаси, то главата е свежа по-продължително време, но с това и погълнатият алкохол е повече. Не бива обаче да се тъпчете наведнъж, за да заливате отгоре. Пийвайте по глътка след замезване с поне две-три хапки.

Според народната практика едва-две супени лъжици мед преди да седнете на маса с изобилие от алкохол отлага напиването и махмурлука. Тайната е в това, че високото съдържание на фруктоза неутрализира действието на алкохола и подпомага неговото разграждане. Това може да стане и с компот, но той трябва да е много сладък и ще ви трябва поне един буркан. Айрянът също върши работа, но до известна степен. Той само унищожава лошите бактерии в стомаха, с което намалява токсичността. Ефектът му е повече в това, че спира „връщането на поръчката”, както и зелевата чорба. Каквото и да пиете, като цяло водата остава най-безобидното и добро средство за изтрезняване не само под формата на душ, но и за пиене. Една чаша изпита на екс след събуждане на 1 януари ще помогне много повече, отколкото шкембе чорба с хрян и лютив червен пипер.

 

Риган и мащерка за добро храносмилане

 

Храносмилателните проблеми и без това не са най-позитивното преживяване, но стават още по-неприятни по празниците, когато ядем безразборно и в огромни количества като за последно. Резултатът в едни случаи е подут стомах, болки и запек, а в други се докарваме до твърде неловко положение, което ни закотвя в тоалетната. За да облекчите последствията, след преяждане, преди да посегнете към хапчетата, можете да опитате чай от билки с доказан ефект за подобряване на храносмилането.

Риганът е една от тях. Една супена лъжица от него е с повече антиоксидантна мощност от чаша боровинки, което прави тази популярна билка една от най-мощните. Тя е силно алкална билка. Затова чаят от нея успокоява стомашните възпаления и киселините, стимулира храносмилателната система и предотвратява запека.

Розмаринът е отлично средство при гъбички в стомаха и червата. Той също е добро средство за лошо храносмилане, подуване на корема, газове, болка и запек.

Лавандулата е известна със своите успокояващи свойства. Използването й в храни успокоява червата и балансира движението им. Като алкална храна тя също помага за намаляване на киселинността и възпаленията.

Ментата стимулира храносмилателната система. Тя успокоява киселинната среда в стомаха. Докато прясната мента е избор номер едно, когато става въпрос за лечение на запек, диария, подуване на корема, газове и лошо храносмилане, формата й в чай също е много полезна.

Мащерката притежава естествени успокояващи свойства, които я правят идеална добавка към храни, когато имате разстроен стомах. Тъй като също има антивирусни съединения, добавянето й в салатата укрепва имунната система.

 

3 грама сол дневно за добро здраве

 

Безвредното количество трапезна сол (натриев хлорид) до неотдавна се смяташе, че е от 6 до 18 г дневно. Американската асоциация по сърдечни заболявания обаче вече препоръчва то да не надхвърля 3 грама. Поемането на над 14 г вече се смята за прекомерно. Твърде голямото количество сол може причини високо кръвно налягане, което от своя страна увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и дори мигрена.
В резултат на увеличеното й количество в организма се задържат течности, което би могло да доведе до виене на свят и поява на отоци по краката. Също така може да повиши отделянето на калий в урината, което възпрепятства оползотворяването на белтъчините в храната.
Сол може да се привнесе в организма и чрез някои продукти косвено. В 340 млл бира например се съдържат 25 г натрий, той се съдържа и в доматения сок. В две филии хляб (дори и пълнозърнест) се съдържат 230 мг сол.