0

Н яма по-красив летен аксесоар от шоколадовия тен. От 20-те години на миналия век, когато Коко Шанел създава и налага модната тенденция, до днес приятният летен загар е актуален тренд. Това доказват и моделките на Victoria`s Secret – повелителките на златистия тен. А коя дама не би искала да прилича на знойните момичета от котешката пътека?

Красивият тен обаче може да се окаже не особено лесен за постигане. Затова ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се сдобиете с кожа, целуната от слънцето.

Важно е да се отбележи, че тенът не трябва в никакъв случай да е на всяка цена. Излагащите се на слънце трябва да са наясно с рисковете, които крият продължителните слънчеви бани и да вземат сериозни мерки за защита на кожата си от вредните UVA и UVB лъчи.

За красивия тен първо трябва да „подготвим почвата” добре, т.е. да ексфолираме тялото си.

 

Дълбоката ексфолация

 

преди първата слънчева баня помага за отстраняването на мъртвите клетки от повърхността на кожата. По този начин, освен че ще си осигурим по-равномерен тен, той ще бъде и по-дълготраен.

Диетата, на която сме през летните месеци, също може значително да повлияе на загара. За оптимални резултати специалистите препоръчват хранителен режим, богат на продукти с високо съдържание на бета-каротин. Какво всъщност представлява бета-каротинът – това на практика е основният източник на витамин А в диетата ни, както и пръв приятел на златистия загар. Списъкът с ползите от консумацията на храни, богати на бета-каротин, е дълъг. Сега обаче ще се спрем само на начина, по-който той подпомага сдобиването с бронзов загар.

Всъщност постигането на така мечтания златист тен зависи изцяло от количеството бета-каротин в организма. Каротинът стимулира производството на меланин (пигментът, отговорен за шоколадовия тен) като същевременно подпомага защитните механизми на кожата срещу вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Бета-каротин се съдържа в следните храни:

 

Праскови - съдържат освен бета-каротин витамини от група В, витамин С, витамин РР, калий и желязо. Вкусният плод ще помогне на организма да произведе повече меланин, като същевременно ще защити организма от вредните UV лъчи и ще предпази кожата от изгаряне. Две-три праскови на ден са абсолютно достатъчни, за да се види положителният ефект, който оказват върху тена.

Кайсиите са друг плод, богат на бета-каротин. Освен него те съдържат и витамини от група В, витамин РР, фосфор и желязо. Те също способстват придобиването на равномерен златист тен, като същевременно защитават от ултравиолетовите лъчи. Освен за директна консумация, можете да използвате кайсиите и като маска за лице. Нужно е само да намачкате няколко узрели кайсии, докато станат на пюре, след което нанасяте кашата върху лицето. Маската ще хидратира кожата и ще я предпази от изсъхване и белене.

Динята също е приятел на красивия и равномерен тен. Тя съдържа ликопен, бета-каротин, витамини В1, Б2, С, РР, калий и желязо. Редовната консумация на този плод ще предотврати дехидратацията на кожата, като в същото време ще я предпази от UV лъчите.

Пъпешът също е плод, който съдейства на красивия и равномерен тен. Богат е на витамини В1, В2, РР, С, бета-каротин, калий и желязо. Изключително подходящ е за консумация по време на слънчева баня. Наред с бутилката вода пъпешът ще подпомогне значително хидратацията на организма.

Доматите са богати на ликопен и витамини от група В. Умело предпазват организма от вредните ултравиолетови лъчи, които могат да причинят рак на кожата. Една чаша доматен сок на ден или домати на салата са напълно достатъчни, за да осигурим добра защита на кожата от слънцето.

И за десерт останаха морковите. Те са може би най-известният съюзник на красивия златист загар. Рецептите за лосиони за почерняване с морков са безбройни. Зеленчукът е богат на бета-каротин, витамин В2, В4, калций и фосфор. Чаша сок от моркови или морковената салата преди плажа ще улеснят и ускорят почерняването. Важно е обаче да се спомене, че не бива да се прекалява с консумацията на моркови, особено от хората с по-светла кожа, тъй като това може да доведе до нежелан оранжев оттенък на тена.

Изброяването на храни, които могат да подпомогнат сдобиването с красив, равномерен загар, може да продължи още дълго. Като цяло можем да обобщим, че зеленчуково-плодовата диета е един от най-силните съюзници на бронзовия тен. Начинът на приготвяне на храните също може да окаже влияние върху приема ни на бета-каротин. Пасирането или топлинната обработка могат да улеснят усвояването му.

Освен чрез храната обаче може да увеличите приема си на бета-каротин и чрез приемането му под формата на таблетка или капсула. По този начин организмът много по-лесно го абсорбира.

 

Определянето на типа кожа

 

който имате, също е от съществено значение. Това ще ви помогне да прецените колко време е удачно да прекарвате под парещите лъчи на слънцето и какви са максималните резултати, които може да очаквате. Някои делят типовете кожа на 4, а други на 6 вида. За да сме максимално изчерпателни, ще се придържаме към дългия вариант.

Първият тип – Много бяла кожа, която лесно изгаря, бели се бързо и почти не хваща тен. Такъв тип обикновено имат хората със светли очи и лунички. Към този чувствителен тип кожа спада и детската.

Втори тип – Кожата е способна да хване тен, но е много чувствителна и нетолерантна към UV лъчите. В този случай доброто запасяване на организма с бета-каротин би било от полза, тъй като той спомага прагът на толерантност към слънчевите лъчи да се покачи значително и сериозността на слънчевите изгаряния да се понижи значително.

Трети тип – Хваща тен относително бързо, но е склонна да изгаря.

Четвърти тип – Кожата хваща тен бързо и обикновено не изгаря. Притежателите на този тип имат тъмна коса и тъмни очи,

Пети тип – По-тъмна на цвят кожа, която хваща тен безпроблемно и бързо.

Шести тип – Тъмна и лесно понасяща слънчевите лъчи кожа. Това са хора с черни коси и тъмни очи. Към тях спадат африканците, афроамериканците и т.н.

Препоръчително е хората със светли кожи да не се излагат продължително време на слънце. Понякога дори 15 минути под парещите лъчи може да я увредят. За хората с по-толерантна към слънцето кожа и 20 минути на слънце са достатъчни, а за най-издържливите не повече от 30-40 минути.

Важна подробност е, че е препоръчително да правите слънчевите си бани до 11 ч. или след 16 ч. когато слънцето е по-жалещо.

В никакъв случай не пренебрегвайте добрата защита, независимо колко е толерантна кожата ви. Продуктите за външна употреба, съдържащи бета-каротин, са изключително подходящи за предпазване. Силно препоръчително е да се спрете на продукт с SPF фактор, който следва да подберете според типа на вашата кожа. Добре е да започнете мазането около 20 минути преди слънчевите бани, а след това на всеки час и веднага след излизане от водата да нанасяте нов слой от лосиона.

Последно, но не по важност, ще споменем и хидратирането. Освен храната и водата, хидратиращите лосиони също са от голямо значение. Ако искате да запазите по-дълго време тена си, нанасяйте такъв продукт ежедневно.