0

1 млрд. лева във Фонда за енергийна сигурност не стигат, за да се извърши реформата за цените на тока за битовите потребители от 1 юли. Фондът е с дефицит за пръв път от 2014 г., изрази притеснението си председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев на кръгла маса  „Промени в електроенергийния пазар на едро и дребно – възможности и проблеми“.

Изход

Председателят на КЕВР Иван Иванов също определи дефицита във фонда като важен  проблем. Според него отворилата се „дупка“ се дължи на срива на цените на електроенергията на пазара, които се различават драстично от заложените от КЕВР цени от 250 лева на мВтч. Друга причина за по-ниските приходи във фонда са поевтинелите въглеродни емисии, както и по-малкото постъпления заради намаление на производството на въглищните централи.

Надявам се да се намери решение, което да не ни задължава да извършваме действия за увеличаване на цените на електроенергията. Категорично съм против  това да стане с решение на КЕВР преди 1 юли, каза регулаторният шеф. Той добави, че вариантите са да постъпят средства, включително и от републиканския бюджет. „Телеграф“ вече съобщи за обсъждане на вариант с връщане на такса „задължение към обществото“ и за битовите потребители, което би довело до поскъпване на тока.

Проблеми

Либерализирането на енергийния пазар за битовите клиенти се очертава да предизвика ликвидни проблеми за крайните снабдители, заяви Карел Крал, заместник-председател на Управителния съвет на "Електрохолд България", от името на  електроразпределителните дружества. Проблемите произтичат от разликата между пазарната цена, по която крайните снабдители купуват електроенергия, и цената, която битовите клиенти ще плащат, съгласно "базовата" цена, която ще определя Министерският съвет. Отделно са допълнителните разходи за участие на борсата, откъдето ще купуват тока за домакинствата.

Решения

Крайните снабдители предлагат държавата да предвиди безлихвена финансова линия от Българската банка за развитие или държавни гаранции. А също и да има авансови плащания от Фонд "Сигурност на електроенергийната система", повишаване на надбавката за крайните снабдители над 7 процента, да им се даде възможност за отложено плащане към Българската независима енергийна борса.

“Енергийната система е в много добро състояние, има мощности с възможности за балансиране. Не се очакват проблеми при преминаване към алтернативно на руското гориво в АЕЦ „Козлодуй“. Подготовката по изграждането на 7-и и 8-и блок върви в срок.“ Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков, който вчера посети атомната централа заедно с енергийния министър Румен Радев. Ден преди това  изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев предупреди, че заради огромния брой фотоволтаици и трудното балансиране на произведената в повече електрическа енергия енергийната система била пред разпадане.