0

Ж егите напъват с пълна сила и ни изгарят буквално и преносно.

Не ни стига тази мъка, ами се очертава и друга, та да ни довърши, особено, ако пътуваме в Европа с автомобилите си.

Клопката

За скрития капан, неизвестен но повечето от нас, вдига аларма полското издание Moto.pl.

В статията на специализирания сайт за автомобилизъм се разглежда темата за употребата на климатика в колите ни и кога този малък лукс за хората може да ни „отреже главите“ с глоби.

Всяко лято, със завръщането на жегите, и темата за използването на климатика се завръща с пълна сила. Кога, обаче, това не е желателно, даже си е противозаконно и удря джоба ни?

Pixabay

Правилото

Оказва се, че чрез нарочна европейска директива - Чл. 60 от Правилата за движение по пътищата, част от общите европейски изисквания, валидни за страните членки, няма да можем да пускаме климатиците на колите си безнаказано, ако в същото време не се движим. Т.е, ако сме паркирали в жегата някъде, нямаме право да пуснем прохладното, стоейки на паркинг или на улицата.

Pixabay

Мотивите за това правило се свеждат до прекаления шум, който колата издава неоправдано, стоейки на едно място, както и излишните изгорели газове, които замърсяват природата, докато колата е в покой.

Изданието пиша, че теоретично в тази ситуация подлежим на глоба, но, слава Богу, полицаите нямат време и капацитет за проверяват всяка кола на даден паркинг дали е с работещ двигател и пуснат климатик, или не. Това е съотносимо за Полша, но в Европа никак не е сигурно, че няма да бъдем хванати в нарушението.

Pixabay

Глобите

На самите поляци законът им не позволява двигателят да се оставя да работи, когато е паркиран в населено място за по-дълъг период от време. Това може да доведе до глоба от 100 полски злоти (46 лв). А е всеизвестно, че климатикът на колата работи, когато работи и двигателят.

Освен на основания пуснат климатик, в Полша могат да ви глобят за спрял, но с работещ двигател, автомобил - заради замърсяването. Наказанието е 300 злоти (около 148 лв)

Pixabay

Ако ви хванат, че сте оставили колата си работеща, но сте се отдалечили от нея – друсват ви още 50 злоти (23 лв)

Глоби отнасят и собствениците на превозни средства, които много пушат и очевидно замърсяват въздуха.

Какво да се прави

На фона на заплахата от купища глоби пред летните горещини, изниква жизненоважният въпрос как да охладим колата си, без да ни друснат санкции.

Алтернативи да не се опечем

При драстично високите температури, каквито наблюдаваме това лято, дори и най-добрият климатик на автомобила може да има затруднения с бързото охлаждане на колата. Освен това ще го направи по агресивен начин, което може да доведе до настинка. Затова си струва да помогнем на климатика преди шофиране.

За да се отървем от горещия въздух в купето, който може да надхвърли дори 60 градуса при 30 навън, първата ни задача е да отворим всички прозорци на автомобила и да чакаме естественото движение на въздуха да смъкне жегата в колата.

Pixabay

Така дори можем да шофираме известно време, докато спаднат градусите до поносимост.

Чак след като спаднат температурите вътре, може да пуснем климатика вече в движение. Така хем ще сме се охладили, хем ще избегнем глобите.

Да се радваме, че засега поне, у нас не ни преследват за подобни ситуации. Както се казва, де се възползваме от комфорта с още малко на прохлада, преди и нашите да са се сетили да смъкват още една кожа от гърбовете ни в жегите.