0

Р ека край къщата вдига премията по имуществената застраховка заради по-висок риск от наводнения. Такъв имот може да се застрахова, но на по-висока цена. Застрахователите обаче избягват да сключват полици за имоти с лошо конструктивно състояние, много стари и с определена степен на разруха, такива, на които отдавна не са правени ремонти.

Това обясни на дискусия вчера шефът на Асоциацията на застрахователите в България Константин Велев.

Той каза, че застрахователите вече не правят огледи на място, но клиентите трябва да попълват въпросници за състоянието на имотите им, с въпроси за годината на построяване и дата на последен ремонт.

Дял

Едва 2% е делът на застрахованите имоти за природни бедствия у нас, при десет пъти по-висок дял средно за Европа - 22%. Същевременно България е силно изложена на природни опасности. Според Велев не цената е причина за слабия интерес към този вид застраховки, тъй като за да привличат клиенти, застрахователите предлагат постоянно промоции. Влизаме от промоция в промоция, дори вече не си помним тарифите, посочи Велев.

Хората често сключват имуществени застраховки по повод теглене на ипотечен кредит. Те обаче трябва много внимателно да четат договорите, защото често условията на банките предвиждат покритието да е само до сумата на отпускания кредит. Освен това обикновено при ипотека не се застрахова имуществото вътре в имота, тъй като това не интересува кредитните институции.

Рискове

При сключване на застраховка хората внимателно трябва да преценяват и кои рискове да бъдат покрити. Основните покрити рискове включват пожар, буря, ураган, свличане на земни маси. Хората могат да преценяват какви допълнителни рискове да включат. Често се включват покрития за кражби с взлом и вандализъм, като последното е подходящо за къщи и имоти на по-нисък етаж. Има и по-специфични рискове като гражданска отговорност към трети лица, което означава, че застрахователят например ще покрие ремонта при наводняване на съседите заради спукани тръби. Често хората не разбират какво означава риска наводнение – това е бедствие, каквото видяхме миналата година в Карловско. За спукване на тръби има отделен риск – спукване на водопроводни системи, обясниха застрахователите.

Българинът е склонен да отдели между 40 и 150 лв. за застраховане на дома си. Това показва онлайн анкета на MoitePari.bg, представена от анализатора на портала Десислава Николова. Резултатите показват, че 90% от завелите щети са получили плащане от съответния застраховател. В повечето случаи отказ има заради непокрит с полицата риск.